Гість в Рогатині: Рабин Габай

Джеремі Боровіц повідомив мені вчора, що з ним сконтактував Абрам Ліонс, волонтер Корпусу Миру, який зараз перебуває в Рогатині. Ейб розповів про деякі події того дня та переслав декілька світлин.

Mr. Vorobets, Rav Gabai, and Abe in Rohatyn

Пан Воробець, рабі Габай і Ейб у Рогатині. Фото © 2012 Абрам Ліонс.

Напередодні з Ейбом зв’язався Рабин Ісраель Меїр Габай, директор організації Agudas Ohalei Tzadikim (організації, яка збудувала огел на рогатинському старому єврейському цвинтарі,  як вже повідомлялося тут раніше). На той момент Ейб ще не знав, що той хотів, але рабин Габай приїхав десь біля 21.00 і вони разом поїхали додому до пана Воробця. Там рабин поспілкувався трохи з паном Воробцем про єврейську історію Рогатина, а ще трохи згодом Ейб дізнався, навіщо рабин Габай приїхав того вечора до Рогатина. Він роздивився фото однієї з єврейських могильних плит, які ми відкопали з вулиць Рогатина під час попереднього приїзду, і розібрав, що він належав одному з цадиків (праведників), похованих на старому єврейському цвинтарі, де його люди збудували огел.

This article is also available in English.

Rav Gabai with the tzadik's matzevah

Рабі Габай з мацевою цадика. Фото © 2012 Абрам Ліонс.

Рабин Габай закінчив свою розмову з паном Воробцем і разом з Ейбом вони поїхали на новий рогатинський цвинтар, куди кілька днів перед тим перевезли плити. Ейб пише, що йому було цікаво спостерігати, як працює рабин Габай, оскільки йому були добре відомі символи і написи на багатьох фрагментах, тож він міг розібрати багато описів про увіковічнених там осіб. Нарешті рабин Габай знайшов камінь, який шукав, і розпорядився Ейбові перемістити його на старий єврейський цвинтар та помістити в огел. Ейб пообіцяв прослідкувати за цим з паном Воробцем наступного дня.

Власне, вперше маємо випадок, коли якась плита може бути прив’язана до конкретної особи з єврейської громади Рогатина, і це перший праведник.

 

[Примітка: Цей звіт Марла початково надсилала Rohatyn District Research Group.]

Переклад – Світлана Брегман.