Звіт про стан відновлення в Рогатині надгробків та пам’ятника

Це короткий огляд стану проекту з відновлення надгробків у Рогатині та спроба окреслити в загальних рисах розвиток меморіального проекту на кладовищі від часу нашого візиту до Рогатина в минулу неділю, а саме 27 липня 2014 року. Я окремо надішлю Алексу Феллеру детальний облік витрат у місті (за переміщення каменів), фотографії, що документують останні зібрані камені, а також інші подробиці про наш довгостроковий проект. Алекс позначатиме нові фотографії надгробків та додасть їх на веб-сайт «Rohatyn District Research Group» для транскрипції/перекладу та обговорення.

This article is also available in English.

Headstones by the north mass grave memorial

Надгробки біля північного меморіалу на місці масового поховання.
Фото © 2014 Джей Осборн.

Як уже повідомлялося, у середині квітня в Рогатині були вилучені близько 25 фрагментів надгробків (деякі досить великі) з саду по вулиці Івана Франка, тобто з того самого місця, де більше року тому було вже вийнято кілька каменів. Через розмір цих каменів та складнощі з заїздом великого фургону на нове єврейське кладовище (де на сьогоднішній день було зібрано всі інші віднайдені камені), цього разу камені перенесли на ріг будівельного майданчика на півночі міста, де розташований меморіал на місці північного масового поховання; ці останні камені зараз розміщені дуже близько до меморіалу.

Загалом там близько 20 каменів із висіченими на них написами та кількома іншими фрагментами без написів, але з декоративними облямуваннями та/або зображеннями тварин тощо. Пара цих уламків доволі тонкої роботи; ми вважаємо, що більшість або всі ці камені було взято зі старого кладовища.

Some of the large stones now collected

Деякі з великих каменів, що були тепер зібрані. Фото © 2014 Джей Осборн.

Two newly-discovered stones

Два недавно виявлені камені.
Фото © 2014 Джей Осборн.

Як це характерно для більшості наших візитів до Рогатина, прогулюючись по місту та відвідуючи місця, де минулого року були деякі наші знахідки, ми виявили ще два фрагменти надгробків, які потрібно буде перемістити в більш безпечне місце. Цього разу нові фрагменти знайшлися за садом по вулиці Івана Франка, у напрямку до внутрішнього двору, стоянки та сараю, де було знайдено багато інших каменів. Ці нові фрагменти, безумовно, були залишені тут нещодавно якимось мешканцем Рогатина, який знайшов їх в іншій частині міста, знаючи що ми їх збиратимемо. Пан Воробець був із нами, коли було знайдено нові камені, і він займеться їх перенесенням.

Accounting, as always

Бухгалтерський облік, як завжди.
Фото © 2014 Джей Осборн.

З 10,000 грн, переданих панові Воробцю ще 2011 року щоб платити людям із міста за роботу, він все ще має в своєму розпорядженні 4278 гривень (приблизно 365 доларів за поточним обмінним курсом). Він оновлює детальні звіти про витрати, показавши нам з 2011 року 33 окремі платежі (6 на сьогоднішній день в 2014 році). Як ви знаєте, пан Воробець сам не приймає жодних платежів за організацію будь-яких робіт.

Meeting with the Vice Mayor

Зустріч із заступником мера.
Фото © 2014 Джей Осборн.

Під час цього візиту до нас приєднався Андрій Бояров, художник, який працює над концептуальним дизайном для меморіалу, що включатиме знайдені фрагменти надгробків зі старого єврейського цвинтаря Рогатина. Він також привів із собою архітектора, який допоможе з візуалізацією концепції, та історика з міського центру, який має досвід у створенні та впровадженні меморіальних проектів щодо єврейської громади у Львові та інших містах. Дискусії між нашою групою та працівниками мерії Рогатина були дружніми та плідними і мають допомогти отримати геодезичні дані та інформацію про власність, необхідну для розробки проекту; Пізніше заступник мера приєднався до групи на старому єврейському цвинтарі біля нещодавно віднайдених надгробків задля подальшого обговорення наших цілей та деяких практичних питань.

Тепер ми маємо намір скласти письмовий та ілюстрований проект пропозиції для обговорення з міською владою та залучення коштів поза основною групою єврейських нащадків та друзів. Беручи до уваги, що проект зараз у розвитку, ми прагнемо розробити першу чернетку цієї пропозиції в листопаді з пізнішими поточними доопрацюваннями на основі даних, обговорень, кошторису витрат тощо. Нікому з учасників меморіального проекту до теперішнього часу не було заплачено та не обіцяно жодної компенсації за їх роботу; Ми повернемося до цього, коли проект реалізується.

Andrij considering options for the old Jewish cemetery

Андрій розглядає різні варіанти на старому єврейському кладовищі.
Фото © 2014 Джей Осборн.

Я надам Андрію та архітектору дані, які їм потрібні для складання першого проекту плану, і керуватиму англомовною частиною плану з комунікації в межах цієї групи та за її межами; Я буду безпосередньо спілкуватись з Алексом Феллером про проект, але будь-хто може зв’язатися зі мною в будь-який час по електронній пошті, якщо у вас є якісь питання, пропозиції чи коментарі.

[Примітка: цей звіт був спочатку відправлений Джеєм «Rohatyn District Research Group».]

Переклад Вікторія Сергієнко.