Нарешті спочинуть та будуть вшановані

У травні 2012 року в підземних ходах під українською церквою в Рогатині виявлено людські останки 12 осіб (чоловіків, жінок і дітей). Медичне обстеження встановило, що вони є цілими та, ймовірно, мають щонайменше 50 років. Під час війни ця церква межувала з єврейським гетто, і вже давно відомі історії єврейських сімей, які ховалися в цих підземних бункерах та тунелях.

This article is also available in English.

Три роки по тому, завдяки зусиллям групи нащадків із Рогатина, дослідника і нашого друга Алекса Ден (Алекс Денисенко), а також місцевого вчителя на пенсії і українського історика пана Воробця, за допомоги священика української церкви Рогатина, ці залишки сьогодні мають пам’ятник, який вшановує пам’ять цих 12 людей – імовірно євреїв – на «новому» єврейському кладовищі в Рогатині. У минулому році, за допомоги та участі раббі Колесника з Івано-Франківська, кістки були покладені до землі на кладовищі в супроводі стриманої церемонії на якій була присутня жменька людей, в тому числі представник української церкви, рабин, пан Воробець і Алекс Ден.

Ось фотографії пам’ятника, що тепер стоїть у пам’ять про них, люб’язно надані Алексом Деном із Рогатина:

Memorial over the remains in the new cemetery

Пам’ятник над останками на новому єврейському кладовищі Рогатина. Фото © 2015 Алекс Денисенко.

A closeup of the memorial stone

Крупний план меморіального каменю.
Фото © 2015 Алекс Денисенко.

На пам’ятнику написано:
Тут знаходяться останки 12 осіб, виявлені в пустотах під церквою Різдва Богородиці в Рогатині, які, як вважається, були євреями, загиблими в місті під час Другої світової війни, були поховані тут у грудні 2013 року, з пошаною, представники церкви Рогатина і синагоги Івано-Франківська.

Стаття 2012 року «Єврейської спадщини Європи»:
http://www.jewish-heritage-europe.eu/focus/projects/rohatyn-ukraine-jewish-headstones-human-remains-where-to-go-from-here

[Примітка: Це повідомлення було спочатку надіслано Марлою до «Rohatyn District Research Group».]

Переклад Вікторія Сергієнко.