Більше фрагментів надгробків, знайдених у саду по вул. Завода

Кожна поїздка до Рогатина містить огляд Проекту з відновлення єврейських надгробків, і сьогодні, як завжди, було зроблено деякі нові відкриття.

Rohatyn's old Jewish cemetery

Висока трава на старому єврейському кладовищі в Рогатині.
Фото © 2016 Джей Осборн.

Цього ранку, як зазвичай, ми з паном Воробцем відвідали кілька місць із відновлення мацев у місті, цього разу також із давнім прихильником проекту Томом Трабером із Каліфорнії; того самого дня ми також відвідали старий єврейський цвинтар Рогатина (де збирається каміння для майбутнього меморіалу). Коли ми зустрілися з паном Воробцем, він нагадав нам про два незвичайні камені, повернуті раніше в цьому році з вул. Шевченка, та повідомив, що ще кілька великих фрагментів нещодавно були вилучені з саду в житловому районі на вул. Завода, по той бік річки Гнила Липа, на південний-захід від центру міста. В саду по вул. Завода 10 А протягом останніх п’яти років три рази було віднайдено уламки мацев, і зараз, кілька тижнів тому, ще десять частин були вилучені і передані (під керівництвом пана Воробця) на старий міський єврейський цвинтар. Ці нові камені були також трохи незвичні через їх колір, який був дещо темний, як ніби кам’яні поверхні позбавлено кольору під дією чогось в ґрунті. Деякі з цих останніх частин показані на фотографіях, що прикріплені тут.

This article is also available in English.

recovered from the garden at vul. Zavoda 10A a few weeks ago

Деякі з мацев, знайдені в саду по вул. Завода 10 A кілька тижнів тому, нині вони знаходяться на старому кладовищі. Фото © 2016 Джей Осборн.

Newly-extracted headstone pieces at the Zavoda garden

Нещодавно витягнуті уламки надгробків у саду по вул. Завода.
Фото © 2016 Том Трабер.

Власники саду продовжують обробляти ділянку і по ходу їх земляних робіт вони розкопують додаткові камені. Незадовго до нашого прибуття на місце, вони виявили ще чотири великих фрагменти, кожен із яких досить багато орнаментований; коли ми прибули, власники саду використовували воду, віник і жмені трави, щоб очистити різьблення на поверхнях каменів.

Коли ми повернулися на земельну ділянку в другій половині дня, вони вже повністю очистили камені. Пан Воробець організує перевезення цих нових каменів на старе кладовище протягом найближчих тижнів.

Cleaning the new matzevot pieces in the Zavoda garden. Photos © 2016 Jay Osborn and © 2016 Marla Raucher Osborn.

Очищення нових частин мацев у саду по вул. Завода.
Фото © 2016 Джей Осборн і © 2016 Марла Раучер Осборн.

The new headstone fragments after cleaning by the garden owners

Нові фрагменти надгробків після очищення власниками саду. Фото © 2016 Джей Осборн.

І пан Воробець також веде переговори з власниками нерухомості, щоб обстежити весь сад на наявність додаткових каменів після того, як сезон польових робіт буде закінчений. Як і в саду на вул. Івана Франка, він і робітники будуть використовувати сталеві стрижні, щоб обстежити ділянку під поверхнею ґрунту, і якщо будь-які камені знайдуться, їх буде відновлено і передано на кладовище.

Ми додали готівки пану Воробцю, яку він тримає для нас, щоб платити робочим; власники саду не вимагали будь-якої компенсації, лише, щоб ми повернули ділянку назад у робочому стані після того, як знахідку буде здійснено (як ми це робили на вул. Івана Франка). Ми з нетерпінням чекаємо побачити, як цей сад ще вродить у цьому році.

Переклад Вікторія Сергієнко.