Зустрічі з новим мером Рогатина, бібліотека і школярі

Минуло 8 місяців з моменту нашого останнього візиту. Ця поїздка мала наступні цілі: зустрітися з новообраним мером Рогатина; дізнатися у Михайла Воробця, чи були знайдені якісь нові єврейські надгробки; а також відвідати публічну бібліотеку Рогатина, щоб побачити, які нові книги вони придбали на наше пожертвування, надане від імені єврейських нащадків Рогатина.

Після зустрічі з паном Воробцем, наша перша зупинка цього ранку була в публічній бібліотеці Рогатина.

This article is also available in English.

Нові книги для публічної бібліотеки Рогатина

Our meeting with the library staff.

Наша зустріч зі співробітниками бібліотеки. Фото © 2016 Джей Осборн.

Завдяки домовленостями, досягнутими від нашого імені Ігорем Кліщем, колишнім адміністратором комп’ютерного залу рогатинської бібліотеки, який зараз працює в Івано-Франківську, ми зустрілися з директоркою та деякими співробітниками публічної бібліотеки Рогатина. Згідно умови, яку укладено кілька років тому, ми знову зробили пожертву (приблизно 200 $) від імені єврейських нащадків Рогатина на те, щоб уможливити придбання бібліотекою близько 200 нових книг для рогатинських дітей у віці 6-12 років.

Quite the welcome at the library!

Чудове вітання в бібліотеці! Фото © 2016 Джей Осборн.

Чудово було бачити знайомі та нові обличчя в бібліотеці. Нас супроводили до залу бібліотеки, де столи і стільці були розставлені для невеликої вечірки. Близько десяти людей пригощалися тістечками, напоями та, завдяки перекладу Алекса Денисенка, було багато сміху і дискусій довкола столу.

With the library staff

Зі співробітниками бібліотеки. Фото © 2016 Джей Осборн.

Усі присутні працівники бібліотеки були жінки, в тому числі директорка, і принаймні двоє з них пропрацювали в бібліотеці протягом більше 30 років; директорка лише нещодавно зайняла свою посаду, обіймаючи її на той момент протягом останніх 6 місяців. Одна зі співробітниць розповідала про спогади своєї бабусі, що були дотичні єврейських сімей Рогатина. Всі вони знають пана Воробця, і у більшості з них він був колись учителем.

With the bookstore staff.

З працівниками книгарні. Фото © 2016 Джей Осборн.

A selection of the new books.

Підбірка нових книг. Фото © 2016 Pогатинська Центральна Бібліотекa.

Після нашої вечірки ми пішли до місцевого книжкового магазину, щоб побачити бібліотечні книги, придбані з використанням пожертвуваних коштів. Книжковий магазин знаходиться в північно-західному куті ринкової площі, навпроти української церкви, в тій самій будівлі, де колись була пекарня, що належала моїй родині Хорн. Наша група, що включала двох співробітниць бібліотеки, позувала перед фотокамерою разом із працівниками книгарні, і навколо було багато посмішок. Було радісно мати змогу побачити та потримати в руках новопридбані книги.

Children with the new books at the library

Діти з новими книгами в бібліотеці. Фото © 2016 Pогатинська Центральна Бібліотекa.

[Завдяки Facebook публічна бібліотека Рогатина через кілька днів після нашого візиту розмістила фотографії нових книг, розкладені на бібліотечних столах, і рогатинські діти із великими посмішками на обличчях тримали кілька з них. Можливість бачити їхні обличчя – це один із найприємніших моментів під час цього проекту! Ви можете ознайомитися з світлинами на Facebook сторінці Pогатинської Центральної Бібліотеки.]

Бібліотека стала для нас особливим місцем ще з 2011 року: саме тут ми мали нашу найпершу зустріч з місцевими жителями Рогатина: Ігорем Кліщем і Михайлом Воробцем. Цю першу зустріч, а також наступні, включаючи наше інтерв’ю місцевому українському телебаченню, можна знайти в розділі Новини на цьому сайті.

Зустріч з новим мером Рогатина

Our meeting with the new mayor and his staff

Наша зустріч з новим мером і його співробітниками. Фото © 2016 Том Трейбер.

Наша обідня зустріч відбувалася в мерії Рогатина. Представляли нову адміністрацію Сергій Степанович Насалик (мер), Микола Григорович Шинкар (заступник мера) і Галина Богун, що виступала в якості особистого помічника і секретаря. Ми вперше зустрілися з Галиною ще в 2011 році, коли Алекс Феллер і я, як представниця «Rohatyn District Research Group (RDRG)», давали інтерв’ю для місцевого українського телебачення (посилання вище). У нашій групі був Алекс Денисенко (переклад) і Михайло Воробець, місцевий шкільний вчитель на пенсії, а також Джей, я та один чоловік з Каліфорнії, який довгий час підтримує програму «Єврейська спадщина Рогатина», – Том Трейбер, для якого це був перший візит до України. Нашим завданням було представити себе і проект «Єврейська спадщина Рогатина», а потім оцінити загальний настрій і сприйнятливість міської влади до різних проектів, передбачених «Єврейською спадщиною Рогатина», включаючи наймання професіонала, з метою визначення реальних меж двох місць масових поховань (північний і південний край міста).

Ми подарували пану Насалику копію фотографічної книги Крістіана Германа в «Spurensuche» («У пошуках слідів»), де показано старе єврейське кладовище Рогатина на обкладинці.

Marla and Halina with the book gift

Марла і Галина з подарованою книгою. Фото © 2016 Том Трейбер.

Ми також передали близько 400 україномовних брошур «Єврейської спадщини Рогатина», а також жменю брошур англійською мовою. Ми розраховуємо, що ці брошури будуть у вільному доступі в мерії Рогатина для місцевих жителів та іноземних туристів. Міська влада подарувала кожному з нас нову книгу з історії Рогатина.

Після вступу про історію наших візитів до міста, мої родинні зв’язки, а також про поточні та заплановані проекти «Єврейської спадщини Рогатина», пан Насалик представив позицію міста. Швидко стало зрозуміло, що він уже знав про нас і проект «Єврейська спадщина Рогатина». Ми дізналися, що пан Воробець був одним з його вчителів. Ми можемо сказати, що там вже до нашого приїзду відбувалися обговорення між людьми. Незважаючи на офіційний характер зустрічі та необхідність двостороннього перекладу між українською та англійською мовами, атмосфера була ненатягнута та розслаблена, і як пан Насалик, так і пан Шинкар говорили з великою пошаною про роль пана Воробця в громаді та його самовіддану працю протягом багатьох років щодо збереження місць рогатинської спадщини (і не лише єврейських). Згодом пан Насалик дуже чітко пояснив, що це «правильно» і «належить» місту взяти на себе відповідальність за всі кладовища в Рогатині, щоб не було ніякої «дискримінації» за розміром уваги, яка приділяється кладовищам чи то християнським, єврейським, чи ж турецьким, і що всі вони важливі, заслуговують захисту та догляду. Не раз він висловив бажання міста взяти активну участь в наших проектах. Ми домовилися тримати місто в курсі всіх наших подальших кроків.

Ongoing discussions

Під час дискусії. Фото © 2016 Джей Осборн.

Особливо важливо для нас було дізнатися, чи існують зараз конкретні статті в бюджеті міста не тільки на утримання кладовищ, а й для створення єврейського «меморіального простору» на місці масових поховань в північній частині міста. Пан Насалик заявив, що місто передбачило створення програми громадських робіт, яка буде залучати жителів Рогатина турбуватися про кладовища, а також здійснювати необхідний ремонт, тому що, як пан Шинкар висловився, громада це «найбільший актив Рогатина». Більш ніж один раз мер висловився за «важливість збереження минулого» і зазначив, що місто підтримує проекти з охорони спадщини, в тому числі які стосуються єврейського минулого Рогатина. Звичайно, нам було дуже приємно почути цю інформацію. Пан Воробець також був очевидно задоволений.

Ми також висловили прагнення побачити межі двох місць масових поховань (північний і південний край міста) точно встановленими. Ми пояснили наш намір звернутися за допомогою до визнаної вченої в цій галузі, яка використовує неінвазивні методи дослідження на місцях екзекуцій. Ця думка була підтримана на засіданні не тільки паном Воробцем, але і мером та заступником мера; Пан Насалик погодився, що це буде «на благо всіх» – єврейських нащадків і місцевих жителів Рогатина – позначити такі межі на постійній основі. Більш детальна інформація про наші плани і сьогоднішні відвідини місць масового поховання знаходиться в окремому повідомленні.

Mr. Vorobets and the deputy mayor

Пан Воробець і заступник мера обговорюють наші поточні проекти. Фото © 2016 Джей Осборн 2016.

Потім заступник мера Шинкар звернув увагу на деякі проекти зі збереження спадщини, що реалізувалися в Рогатині протягом останніх 5 місяців. Вони включали будівництво нового паркану на великому українському цвинтарі на південь від міста, а також ремонт прилеглого меморіалу турецьким солдатам, вбитим під час Першої світової війни. (Пізніше в другій половині дня ми побачили обидва ці завершені проекти і були дуже вражені; навіть ґрунтова дорога, що веде до турецького меморіалу, зараз професійно пошарово оброблена). Ми дізналися, що приїзд до Рогатина посла Туреччини в Україні, який заплановано на 20 травня, є частиною проспонсорованого містом ювілейного заходу на вшанування пам’яті понад 7000 загиблих турецьких солдатів.

Ми завершили нашу зустріч обговоренням можливого освітнього елементу в роботі «Єврейської спадщини Рогатина», який може включати в себе місцеві школи і учнів, а також домовилися про продовження обговорення цього питання на наступній зустрічі.

[Оновлення: На наступний день після нашого візиту, офіційний веб-сайт міста Рогатина розмістив групову фотографію, зроблену після завершення нашої зустрічі під наступним заголовком:

«Розширення співпраці і взаємної співпраці по ряду проектів в м. Рогатині щодо єврейської спадщини за участю двох єврейських кладовищ і два масових поховань меморіалу».

Ось посилання: http://rohatyncity.if.ua/?news=189 ]

Ми відчуваємо себе заохоченими цим імпульсом, що нарешті може стати продуктивним для «Єврейської спадщини Рогатина».

Зустріч зі старшокласниками

At the Sokal for an informal discussion

Неформальне обговорення у Сокалі наших взаємозв’язків із Рогатином. Фото © 2016 Джей Осборн.

На наш подив і велике задоволення, публічна бібліотека Рогатина здійснила підготовчі заходи, зорганізувавши кількадесят студентів середньої школи на зустріч із нами в історичній будівлі Сокаля. У нас не було часу підготувати справжню промову або забезпечити роздаткові матеріали, але за допомогою Алекса Денисенка, що виступав в якості перекладача, я говорила з ними про мою сім’ю Хорн, їх хлібобулочні вироби в Рогатині, де вони жили, нинішніх єврейських нащадків Рогатина в світі, а також про деякі з освітніх проектів, передбачених «Єврейською спадщиною Рогатина».

Було кілька вчителів в групі, деякі з яких задавали питання, покликані залучити школярів і заохотити їх відмовитися від своєї сором’язливості та попрактикуватися в своїй англійській мові, ставлячи запитання; деякі з них це зробили. Багато відреагували, коли дізналися, що «Єврейська спадщина Рогатина» є на Facebook. На щастя, ми принесли фотокопії деяких довоєнних історичних будівель Рогатина, які ми змогли поширити, і це дало нам можливість поділитися нашою ідеєю із залучення школярів до участі в проекті розміщення фотографій на цьому веб-сайті. Ми також запросили школярів створювати свої власні проекти для спільного користування ними на веб-сайті, в тому числі поширювати історичні наративи рогатинських сімей.

with a few of the students and teachers

З кількома учнями і викладачами після обговорення. Фото © 2016 Джей Осборн.

Це були чудові 45 хвилин, а після того десять або близько того англомовних школярів залишилися, щоб поговорити і задати питання в більш неформальній обстановці. Далі були індивідуальні та групові фотографії, багато з яких згодом були розміщені на Facebook самими школярами. (Не забувайте, що будь-хто може спілкуватися з нами та нашою програмою через сторінку «Єврейської спадщини Рогатина» у Facebook). Ми обіцяли організувати більш ретельну, розплановану та цікаву презентацію на наступній зустрічі, можливо, коли ми повернемося до Рогатина в вересні.

Освіта є ключовим проектом в рамках роботи «Єврейської спадщини Рогатина», і саме на ній ми маємо намір зосередити більшу увагу в майбутньому; нашою ціллю є створення матеріалів для використання школами та учнями, а також заохочення активного перехресного обміну інформацією через цей веб-сайт.

Проект відновлення єврейських надгробків: Оновлення

Окремий звіт про нові єврейські надгробки, відновлені в Рогатині, було подано Джеєм цього вечора дещо раніше; там містяться деякі великі зображення, а також стислий виклад оновлень.

Підсумки

Ми вдячні за постійну допомогу Ігореві Кліщу та Любові Янків-Вітковській, які детально розпрацювали логістику організації цих зустрічей в Рогатині для нас, а також для наших перекладачів та вже звичних наших українських супутників Алекса Денисенка та Віталія Шкурка. Завдяки цим дорогим друзям наші відвідини Рогатина двічі на рік залишаються приємними для нас та плідним для проекту. Дякую.

Наш наступний візит до Рогатина відбудеться на початку вересня 2016 року.

Переклад Вікторія Сергієнко.