Новий Рогатинський краєзнавчий музей в становленні

The building which will house the new museum

Будівля, в якій розміститься новий музей, на поштовій листівці часів Першої світової війни. Джерело: Rohatyn District Research Group (RDRG).

Сьогодні вранці ми дізналися, що міська влада Рогатина вже досягнула прогресу в їх планах щодо нового краєзнавчого історичного музею, про який вони розповідали під час нашої зустрічі в травні. Згідно зі звітом від 09 червня 2016 року в регіональному новинарному виданні «Вікна», новий музей буде поруч комплексу будівель на південь від центру міста, в місці, де колись знаходився маєток.

This article is also available in English.

Rohatyn's Mayor Sergij Nasalyk

Мер Рогатина, Сергій Насалик, описує новий музей. Джерело: «Вікна».

Мер Рогатина, Сергій Насалик, говорить, що будівлю вже очищено від майна і дрібних речей, пов’язаних із його попередньої метою використання, і здійснюється ремонт будівлі, в тому числі підключення опалення. Він передбачив, що музей може почати запрацювати протягом двох наступних місяців.

У статті Рогатин описується, як «місто великих контрастів і страшних таємниць», в тому числі вбивства тисяч євреїв із Рогатина та області під час Другої світової війни. Головним моментом у відео, що супроводжує статтю, є легендарна мережа тунелів під центром міста, що використовувалася в якості укриття для євреїв під час німецької окупації міста, та пов’язана із знахідкою в 2012 році під Українською католицькою церквою кісток десятків людей, ймовірно, євреїв, які, як вважається, загинули під час війни і згодом були поховані рогатинським отцем Бігуном і раввином Колесником із сусіднього Івано-Франківська, а потім меморіалізовані за підтримки нашої програми.

Mikhailo Vorobets with the Vikna reporter at the southern mass grave. Source: <a href="http://vikna.if.ua/news/category/if/2016/06/09/55067/view/" target="_blank">Vikna</a>.

Михайло Воробець з репортером «Вікон» поруч південного масового поховання. Джерело: «Вікна».

У новинарному повідомленні мер Насалик висловив думку, що легенда тунелів може стати особливістю історичного краєзнавчого музею, яка могла б привабити туристів із області та з-за її меж. Місто зараз розглядає можливість розширення одного із входів до тунелю, все ще доступних у місті, та досліджує історію їх створення і використання. Наша контактна особа (та місцевий історик) Михайло Воробець в інтерв’ю репортерові «Вікон» розповідав про події Другої світової війни, які пов’язують євреїв із цими тунелями.

Зі свого боку ми вітаємо можливість включення 500-річної історії євреїв Рогатина до загальної хронології розвитку міста в якості частини музейних виставок та експонатів. Поза драматичними і трагічними подіями Другої світової війни ми хотіли б бачити інформацію про довоєнне життя єврейської громади Рогатина, як в їх власних колах, так і інтегрованих з іншими етнічними групами міста, доступну для відвідувачів музею і учнів. Ми будемо підтримувати зв’язок із мером, щоб дізнатися, чим ми можемо допомогти.

Відео зі статті «Вікон» знаходиться нижче:

 

Переклад Вікторія Сергієнко.