Планування робіт із дослідження місць масового поховання в місті

The meeting in progress. Photo © 2016 Marla Raucher Osborn.

Під час зустрічі. Фото © 2016 Марла Раучер Осборн.

Цього ранку Марла і я зустрілися з мером Рогатина Сергієм Насалком і заступником мера Миколою Шинкарем, щоб обговорити неінвазивне археологічне дослідження, яке ми замовили на весну 2017 року, щоб визначити географічні межі місць масових єврейських поховань у місті часів Другої світової війни. У супроводі нашого друга і перекладача Ігоря Кліща та нашого давнього колеги і місцевого активіста Михайла Воробця, ми обговорили цілі проекту і деяку попередню роботу, у якій ми просимо підтримки зі сторони мерії.

This article is also available in English.

the intended survey area (1) and extended study area (2)

Зліва: передбачувана область дослідження (1) і розширена область дослідження (2) на південній ділянці масових поховань; справа: відповідна ділянка на аерофотознімку 1944 року.

Ми надали керівництву міста копії пакету документів, підготовлені англійською та українською мовами, що містять нашу первісну заявку на пропозицію (ЗНП) до Центру археології в Стаффордширському університеті, детальну дослідницьку пропозицію, підготовлену для нас керівником Центру, доктором Керолайн Старді Коллс, і керівником археологічних проектів, Кевіном Коллс, а також було надано набір карт, що графічно зображають різні ділянки робіт на кожному з місць проведення обстеження (з посиланням на аерофотознімки Рогатина, зроблені Люфтваффе 1944 року, як зразок стану ґрунту на цих ділянках від одного до двох років після вбивств).

Ми почали розмову з того, що висловили нашу вдячність за постійну увагу і турботу, яку міське керівництво здійснює по відношенню до єврейських кладовищ і місць масових поховань у Рогатині; ми відзначили, що той інтерес і турбота, які Рогатин виявляє щодо своєї мультикультурної історії, є дуже позитивним прикладом в Україні та світі. Під час обговорення нещодавнього відновлення єврейських надгробків і їх фрагментів на старому єврейському кладовищі, мер Насалик повторив твердження, яке він проголошував раніше: «Я хочу вас запевнити, що єврейське кладовище було і лишається частиною минулої та теперішньої історії Рогатина».

Mayor Nasalyk and Deputy Mayor Shyrnak considering the proposal. Photo © 2016 Jay Osborn.

Мер Насалик і заступник мера Ширнак розглядають пропозицію. Фото © 2016 Джей Осборн.

Ми вже коротко описували наші плани щодо місць масових поховань на зустрічі з міським керівництвом у травні минулого року, таким чином, ми провели більшу частину сьогоднішньої зустрічі, обговорюючи деталі пропонованих дослідницьких робіт та їх вплив на місцевих землевласників і підприємців. Зокрема, ми запитали, чи допоможе нам міське керівництво ідентифікувати та зібрати контактну інформацію про будь-кого, чия земля повністю або частково знаходиться в межах розширених ділянок дослідження, щоб ми могли запитати про дозвіл на доступ до землі під час дослідження навіть там, де ми в даний час не передбачаємо необхідності для цього. Ми також будемо просити дозволу цих землевласників для того, щоб зрізати та очистити від рослинності ділянки дослідження. Водночас ми запропонуємо компенсацію за втрати посіву або садових насаджень у результаті цього очищення.

Міські керівники підтвердили, що вони встановлять всіх землевласників, на яких впливатиме це дослідження, до кінця 2016 року, а також зберуть контактну інформацію про кожного з них. Вони вважають, що для більшої частини досліджуваної ділянки контакт із землевласниками та отримання дозволу від них має пройти легко, оскільки кількість землевласників мала, крім того, саме місто є одним із них. Для частини досліджуваної області, що перетинає житлові ділянки, деякі зусилля будуть потрібні, але вони впевнені в завершенні переговорів до кінця року. Міське керівництво також запропонувало провести інформаційні зустрічі з землевласниками і іншими жителями Рогатина, щоб розповісти про проект дослідження і його цілі; ми привітали цю ідею та будемо намагатися надавати довідкову інформацію, якою вони зможуть скористатися під час цих зустрічей.

At the northern mass grave site

На північній ділянці масових поховань. Фото © 2016 Джей Осборн.

Ми також пояснили необхідність уникати порушення землі на ділянках обстеження до початку проведення пошукових робіт. Міське керівництво розуміє проблему і запевнило нас, що на двох ділянках не буде жодних проблем. На північному масовому похованні міська влада передбачила в бюджеті перетворення промислового двору в парк, який буде включати в себе додатковий простір, виділений для меморіалізації тієї області, де були вбиті євреї Рогатина, і вони раніше планували почати роботу з очищення місця до наступної весни . На основі нашого сьогоднішнього обговорення, вони тепер вирішили обмежити свою підготовчу роботу там лише очищенням від надземного будівельного сміття, перш ніж археологи обійдуть цю ділянку на початку своїх пошукових робіт.

Some of the survey challenges at the northern mass grave site

Деякі проблемні моменти у дослідженні північної ділянки масових поховань. Фото © 2016 Джей Осборн.

Ми також обговорили разом деякі інші деталі планування, в тому числі місцевий графік святкових днів, доступ до міського двору у вихідні, програмне забезпечення для аналізу географії місцевості тощо. Ми очікуємо, що протягом наступних шести-восьми місяців будуть ще обміни електронними листами та кілька особистих зустрічей стосовно цього проекту, для того щоб передати інформацію і вирішити необхідні питання. Зі свого боку команда археологів має досить багато спланувати і пропрацювати логістику в деталях перед початком робіт на місцевості, в тому числі отримати дозволи від державних організацій з охорони культурної спадщини в Україні; ми будемо допомагати, наскільки ми зможемо, зв`язками з місцевими рабинськими органами влади та іншими зацікавленими сторонами.

Discussing potential issues in clearing the site for the survey. Photo © 2016 Marla Raucher Osborn.

Обговорюючи потенційні проблеми у зв`язку з розчищенням місця для проведення дослідження. Фото © 2016 Марла Раучер Осборн.

Після зустрічі мер і заступник мера супроводжували нас до північного меморіалу та місця масового поховання, яке є найбільш складним з-посеред ділянок для обстеження. Разом ми розглянули більш та менш ймовірне розташування меж поховань, існуючі будівлі та дерева, будівельне сміття, а також інші деталі. Обидва чоловіки досить багато знають про це місце та надали корисну інформацію і пропозиції.

Коли ми перебували на північній ділянці, пан Насалик також поділився його особистими спогадами: У дитинстві його родина жила доволі близько від цього місця, і він мав звичку гратися на великому дворі. Ще до війни на цьому місці був кар’єр для піску та каменю, і одного дня міські робочі прийшли збирати пісок для будівельних робіт в місті. На глибині приблизно 50 см нижче поверхні робочі наткнулися на шар кісток та зупинилися, щоб повідомити місцеву владу. Кістки потім були закопані знову, але не припинилися розповіді про те, що сталося там під час війни. Молодий пан Насалик був шокований, і пам’ять про той день залишається з ним. Сьогодні він живе в іншому місці, але теж недалеко від цієї ділянки, і його серце досі обтяжене від думки про те, що сталося поруч його дому.

The Soviet and descendants' memorials, with flowers planted by Mr. Vorobets. Photo © 2016 Jay Osborn.

Пам`ятники радянських часів та поставлені нащадками разом із квітами, посадженими паном Воробцем. Фото © 2016 Джей Осборн.

Це була продуктивна та обнадійлива зустріч, і ми вдячні всім учасникам за участь у обговоренні та за їх ідеї. У найближчі місяці ми будемо оновлювати інтернет-сторінку нашого проекту по вшануванню місць масових поховань додаючи копії нашої заявки на пропозицію (ЗНП) та пропозицію археологічного дослідження, додаткові фотографії та інші деталі планованої роботи.

Переклад Вікторія Сергієнко.