«Єврейська спадщина Рогатина» – учасник круглого столу у Львові

The roundtable at the start of the discussion

Круглий стіл на початку обговорення. Фото © 2017 Девід Лі Престон.

Громадська організація «Єврейська спадщина Рогатина» 11 лютого 2017 розпочала свою активність в новому році у Львові, приймаючи участь у дискусії круглого столу «Збереження єврейської культурної спадщини» Західної України та прилеглих до неї районів. Завдання круглого столу:

  • створити форум, щоб привернути увагу до важливості збереження культурної спадщини регіону;
  • обговорити існуючі та заплановані проекти в окремих містах;
  • визначити через місто шляхи покращення співпраці та партнерства для більш ефективного використання ресурсів та сприяння спільних інтересів; а також
  • підготувати спільний меморандум щодо формування робочої групи, яка б сприяла досягненню цих завдань.
Organizers Vitaliy Nadashkevych and Alexander Nazar

Організатори Віталій Надашкевич та Олександр Назар. Фото © 2017 Вадим Тадер.

This article is also available in English.

Робоча група (а також сторони, які підписали меморандум й активісти іншої регіональної спадщини) вживатиме заходів стосовно обміну інформації та потребам форуму, пов’язаних із проектами спадщини; яка буде так званим координаційним центром при відстеженні проектів, обміну ідей та інформації про наявні ґранти й пошуку інших ресурсів; а також координуватиме більшість міських спільних проектів, зокрема – освітніх. Незважаючи на те, що в основному, круглий стіл було скликано для зосередження над функціонуванням єврейських сайтів Львівської області, завдяки спільним інтересам й близькому місцерозташуванню до Львова, також було запропоновано приймати участь «Єврейській спадщині Рогатина» й низці інших організацій. Громадська організація «Єврейська спадщина Рогатина», протягом шести років активно керує проектами щодо відновлення єврейських поховань у місті та вшануванням пам’яті єврейської громади довоєнних часів.

Mayors of Zolochiv, Staryi Sambir, and Dobromyl describe the progress and issues of Jewish cultural heritage efforts in their towns

Мери міст: Золочів, Старий Самбір та Добромиль, описують надбання та зусилля щодо єврейської культурної спадщини у своїх містах. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Круглий стіл проходив у приміщенні офісу Львівського Почесного консульства держави Ізраїль в Західній Україні що знаходиться за адресою: вул. Газова 36/3, за фінансової підтримки JВсеукраїнського єврейського благодійного фонду – Львівського волонтерського центру при ВЄБФ «Хесед-Ар’є». До складу входили мери кількох міст Львівської області та представники із галузі збереження, де є присутні ділянки єврейської архітектурної спадщини, у тому числі з міст: Добромилю, Старого Самбору, та Золочіва. Деякі з представників подали ідеї щодо нових проектів по збереженню спадщини (до прикладу: синагога у Старому Самборі), або вшанування поховань єврейських особистостей чи зруйнованих місць (до прикладу: масові поховання в Золочеві). У дискусії круглого столу також взяли участь представники з Луцька, задіяні у проекті Волинської області.

Lviv Oblast administrators outline regional policies and plans

Львівські обласні адміністратори окреслюють регіональну політику управління та плани щодо збереження спадщини. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Серед учасників були присутні: депутат Державної адміністрації Львівської області; директор департаменту обласної адміністрації відділу управління культури, національностей та релігій; заступник мера з питань розвитку міста Львова; директор Центру міської історії Центрально-Східної Європи; керівник львівської філії GIZ GmbH (німецької організації, яка задіяна у фізичній реабілітації багатьох історично-значущих будівель Львова); а також  місцеві й національні лідери релігійних українсько-єврейських громад (у тому числі: головний рабин Києва та України прогресивної єврейської конгрегації), та представники посольств Польщі й Німеччини. Виступаючи від імені єврейських нащадків , які проживають за кордоном, виступив доктор Арон Вайс із Єрусалиму, галичанин, який народився в маленькому містечку поблизу Борислава.

Olga Blaga-Maletska from Rohatyn's new regional museum "Opillya"

Ольга Блага-Малецька, учасниця із обласного музею «Опілля» міста Рогатин. Фото © 2017 Джей Осборн.

Серед численних слухачів, що брали участь в обговоренні, були історики, фахівці з культурної спадщини, а також викладачі зі Львова та області, у тому числі й Ольга Блага-Малецька з обласного музею «Опілля» міста Рогатина, який заплановано знову відкрити навесні. Ми були надзвичайно раді нарешті зустрітись із Ольгою особисто. Були присутні гості з іншої сфери діяльності, проте із дотичним до цього зв’язком: Девід Лі Престон, помічник редактора «The Philadelphia Inquirer», та його дружина  Ронда Ґольдфейн, адвокат проекту «Права у боротьбі зі СНІДом», прибули до міста з дводенним візитом в рамках сімейної спадщини, щоб також відвідати єврейські поховання в Старому Самборі. Круглий стіл став нагодою зустрічі Девіда та мера міста Старий Самбір, відкривши можливість комунікативного шляху для їх майбутньої співпраці.

Загалом, до круглого столу долучилось близько 60-ти осіб, до того ж й місцеві ЗМІ. Ті, хто не володів українською мовою, були забезпечені перекладачами. В ролі ведучих виступали: Олександр (Саша) Назар із Львівського волонтерського центру та Віталій (Віто) Надашкевич, президент Національної Академії Наукового Розвитку; Адель Діанова, керівник Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед Ар’є», була ведучою на події.

Віто зауважив, відкривши порядок денний, що сьогодні занедбана переважна більшість єврейських кладовищ Західної України, з відсутністю поруч єврейських громад, чиї сім’ї там поховані. Оскільки зусиллями після-воєнного совєтського періоду було стерто етнічну ідентичність та культуру, сьогодні це також не є рідкісним для іноземних нащадків довоєнних етнічних груп (єврейських, польських та ін.), які відвідують міста своїх предків в Україні, щоб дізнатись більше про мульти-культурну історію та спадщину цих міст, ніж знає сучасне місцеве населення.

Roundtable host Adel Dianova of Hesed-Arieh Lviv presents awards to activists of Dobromyl for their work preserving local Jewish heritage

Ведуча круглого столу Адель Діанова, керівник Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед Ар’є», вручає нагороди активістам міста Добромиль за їх роботу по збереженню місцевої єврейської спадщини. Фото © 2017 Джей Осборн.

Згодом, під час тривалої дискусії щодо важливості роботи Львівського волонтерського центру, було особливо підкреслено про розпочатий проект у Добромилі минулого літа, у співпраці з українськими місцевими мешканцями. Хоча проект розпочався ще у 2012 році, з плином часу він розширився, оскільки було виявлено значно більше єврейських надгробків, до праці долучились інші добровольці, й проект отримав підтримку єврейських нащадків, які проживають за кордоном, серед яких був Артур Курцвейл (який також допоміг створити дитячий майданчик в місті та згодом розпочав фінансування кампанії для придбання інструментів й допоміжних матеріалів для місцевої школи). Саша зазначив, що місцева адміністрація Добромиля активно запрошувала місцевих мешканців до співпраці; за словами присутнього на круглому столі мера Добромилю, який наголосив: «Місто Добромиль прагне підтримувати роботу по збереженню культурної спадщини міста, оскільки не існує майбутнього без поваги до культури інших».

Rabbi Silva of Lviv encourages immediate activism

Рабин Файнерман зі Львова закликає до негайної активності щодо питань стосовно значної кількості єврейської спадщини в області. Фото © 2017 Джей Осборн.

Віто та Саша додали, що ґрунтуючись на досвіді Львівського волонтерського центру, існує п’ять «стержнів» для досягнення успіху (стійкого існування) проекту єврейської спадщини, побудованого на участі:

  • української єврейської громади та їх представників
  • міської адміністрації
  • активістів та громадян місцевої громади
  • єврейських нащадків за кордоном
  • осіб з практикуючим досвідом для надання консультацій та порад.

Єврейська громада Старого Самбора була створена у 16-му столітті, посіла чільне місце, й згодом була зруйнована, залишивши по собі низку ділянок єврейської архітектурної спадщини, зокрема дві синагоги та цвинтар, який вважається одним із найбільших у Західній Україні. Львівський волонтерський центр у співпраці з адміністрацією міста організовує новий проект по відновленню однієї із синагог Старого Самбора, й вже розробляються плани візиту наприкінці місяця, для оцінки проекту, таким чином, обидва плани – бютжетні й архітектурні – можуть реалізуватись.  Мер Старого Самбора окреслив можливі пропозиції щодо застосування відновленої будівлі, також у якості освітнього й культурного центру, зазначивши, що нинішній обласний музей історії міста може зрости до простору відреставрованої синаноги. Мер завершив свій виступ, висловлюючи відкритість міста до співпраці з іншими. Львівський волонтерський центр планує провести роботи під час цьогорічного літнього табору по розчищенню єврейського кладовища та синагоги, й вже визначено деяке фінансування для підтримки цього нового проекту.

Marla presents the several preservation and education projects of Rohatyn Jewish Heritage

Марла презентує кілька робіт із консервації та освітніх проектів єврейської спадщини міста Рогатин. Фото © 2017 Джей Осборн.

«Єврейська спадщина Рогатина» нещодавно зареєстрована як українська громадська неприбуткова організація (ГО – NGO), виступила з презентацією по підведенню підсумків своєї роботи щодо спадщини протягом останніх шести років, а також по проектах запланованих у 2017 році, у тому числі про неінвазійне археологічне обстеження масових єврейських поховань в період Голокосту, запланованих на весняний період. NGO представляли його засновники: Марла Раучер Осборн та Джей Осборн, у супроводі Алекса Денисенко зі Львова, який був однією із ключових фігур та підтримкою щодо забезпечення нашої роботи по спадщині в Рогатині з 2011 року.

Мер Золочева зробив огляд багатьох історичних пам’яток свого міста, у тому числі ряд робіт, виконаних протягом останніх кількох років по віднайденню масових єврейських поховань, взявши під захист єврейське кладовище. «Місто активно працює над документацією своєї багатоетнічної історії», – наголосив мер, особливо відзначивши ресурси, які вони використовували завдяки Центру міської історії щодо єврейської та неєврейської історії Золочева та сайтів спадщини.

Заступник мера міста Львова підтвердив, що місто «не є байдужим» до стану двох єврейських кладовищ у Львові, а депутат Державної адміністрації Львівської області наголосив продовжуючи про «підтримку всіх ініціатив та відкритості до співпраці». Директор департаменту обласної адміністрації відділу управління культури, національностей та релігій додав, що «культурна спадщшина (у тому числі й єврейська спадщина) є нашою основною цінністтю».

Dr. Aharon Weiss emphasizes the importance of education

Др. Арон Вайс підкреслює важливість толерантності та освіти у роботі культурної спадщини. Фото © 2017 Джей Осборн.

Деякі учасники висловили впевненість в тому, що освіта є одним із найбільш вагомих інструментів для відновлення й збереження культурної спадщини, а також суттєвою рушійною силою для більшості проектів. Був обмін ідеями щодо цього компоненту роботи, в тому числі два останні проекти: шкільні ініціативи Львівської міськради та місцевих історичних проектів, для дітей шкільного віку менших містечок через історичну програму «Колесо Хеседу» та російськомовну програму під назвою «Меморіальний комплекс». Кожна з адміністративних організацій та NGO представили на круглому столі виділені освітні аспекти своїх проектів та методик. Др. Вайс підкреслив переконаність того, що ключовим моментом є порозуміння один одного між людьми різного віку, із особливим акцентом на молодь. У цьому регіоні, де єврейська культура розвивалась й процвітала протягом століть, зараз є чудова можливість для поглиблення взаємопорозуміння.

Regional historians and professors participated

Вільно приймали участь регіональні історики та викладачі, надаючи в контексті поради. Фото © 2017 Джей Осборн.

Кілька учасників підняли тематику єврейьскої культури, як частину української культури, та як існуючу культуру в Україні до початку й після Другої світової війни. Головний рабин Києва О. Духовний нагадав учасникам, як починалась Катастрофа Шоа – від політики розподілу людей на кшталт: «ми»—«вони», та наголосив про важливість пам’яті для побудови майбутнього. Деякі доповідачі звернули увагу на важливість відмінностей у єдиному громадському соціумі, що є поштовхом у програмах змішаної культурної спадщини України.

Віто зазначив, що більшість невеликих містечок та сіл, так само занепокоєні спадщиною, як і Львів – найбільше місто області, й до прикладу навів модель, коли іноді, невеликі міста та села своїми силами розпочинають та успішно керують проектами (єврейськими та не єврейьскими) по збереженню місцевої спадщини, навіть без значних зусиль інфраструктури, на такому прикладі Львів також міг би повчитись.

Перед завершенням круглого столу учасники нагадали, що одним із суттєвих завдань цієї зустрічі було підготувати спільний документ про співпрацю – офіційний меморандум – із висвітленням принципових завдань та формуванням робочої групи для регіонального співробітництва та плідної роботи. З цією метою, по закінченні конференції, учасники були запрошені на семінар після повернення з обідньої перерви.  Далі, на цьому семінарі обговорювались питання в рамках регіонального та мульти-культурного масштабу, й у сферах практичного стимулювання та зовнішньої комунікації.

The signatories to the memorandum

Сторони, що підписали Меморандум, гуртуються для групової світлини. Фото © 2017 Львівський волонтерський центр.

Меморандум було перевірено й завершено, потім поширено та підписано 15-ма організаціями й приватними особами, які також позували для групової світлини.

«Єврейська спрадщина Рогатина» висловлює особливу подяку Наталії Толок за тлумачення й переклад для нас впродовж дня, також Саші Назар та Віто Надашкевич за запрошення на цю зустріч. «Єврейська спадщина Рогатина» пишається тим, що підписала Меморандум, сподіваючись на продовження обговорення з багатьма учасниками круглого столу, працюючи над створенням спільних проектів кооперативу.

Обговорення круглого столу, тривалістю біля двох годин, розміщено у відео-форматі на YouTube, та транслюється у двох частинах. Просимо натиснути на посилання тут для перегляду українською мовою: Частина 1 (Початок презентації «Єврейська спадщина Рогатина» на  35:05), та Частина 2.

Переклад Іванна Проць: редактор, перекладач Торонтський Університет. Ми дякуємо Українсько-єврейська зустріч (Ukrainian Jewish Encounter, UJE).