Зустріч «Єврейської спадщини Рогатина» із роганськими школярами

At the start of Marla's talk with the students

На початку розмови Марли зі школярами. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Минулого четверга зранку, на запрошення рогатинських вчителів англійської мови Наталії Олвач та Руслани Окрепки, я зустрілася із школярами, які беруть участь у трьох тижневому інтенсивному літньому таборі з англійської мови в гімназії Нo. 1, розташованої на розі вул. Галицької і вул. Шевченка, навпроти площі Роксолани. Наталія кілька днів перед тим побачила на Facebook, що «Єврейська спадщина Рогатина» вже працює в місті разом із археологічною командою із Великобританії, яка проводить дев’яти денне неінвазивне обстеження єврейських місць масових поховань у місті.

This article is also available in English.

На зустрічі були присутні близько тридцяти школярів разом із Кейсі Пілом, американським волонтером Корпусу миру, що перебуває в Рогатині, а також заступником директора гімназії Юліаною Мартинок. Моя промова за назвою «Пригадуючи єврейський Рогатин» тривала близько 35 хвилин та супроводжувалася 65 слайдами на теми, починаючи від довоєнної багатонаціональної громади Рогатина, моєї єврейської сім’ї, до проектів «Єврейської спадщини Рогатина», здійснюваних протягом останніх 6-ти років. У цій останній темі висвітелено нашу роботу з краєзнавцем Михайлом Воробцем щодо відновлення єврейських надгробків та їх повернення на старе міське єврейське кладовище.

Ruthy explains about her family connections to Rohatyn and about her genealogy work

Рут розповідає про свої родинні зв’язки із Рогатином та про її генеалогічну роботу. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Рут Ерез, яка є єврейським нащадком із Рогатина, прибула до Рогатина із Ізраїлю за кілька днів до цього, щоб допомогти в археологічних роботах. Вона приєдналася до дискусії, а також виступила із презентацією про генеалогічні ресурси в Інтернеті, а також про її сімейні зв’язки, що пов’язують її з Рогатином та сусідніми Княгиничами. Я припускаю, що для багатьох присутніх це була перша зустріч із єврейськими нащадками Рогатина.

Як і очікували Наталія та Руслана, годинна дискусія надала школярам чудову можливість послухати носіїв англійської мови з Америки, а також потренувати свої знання англійської мови в серії питань та відповідей. Завдяки Рут школярі також мали можливість почути розмовну англійську з ізраїльським акцентом. Школярі слідкували та приєдналися до дискусії без труднощів.

Для нас Facebook є чудовим засобом, щоб залишатися в контакті зі школярами та викладачами, з якими ми зустрічалися протягом багатьох років в Рогатині. В 2012 році Наталія та Руслана були присутні на моїй промові для викладачів та студентів у сусідньому українському коледжі. На цій лекції Алекс Денисенко був у ролі перекладача.

The assembled group after the meeting

Група присутніх після зустрічі. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

На завершення зустрічі школярі та викладачі люб’язно подарували мені чудову коробку французьких шоколадних трюфелів та відкрите запрошення повернутися і виступити ще раз. Я з великим нетерпінням чекаю, щоб найближчим часом повернутися. Наталія і я також коротко обговорили питання можливого залучення тернопільських вчителів Катерини Цибульської та Наталії Порохняк до Рогатина, щоб обговорити їх досвід роботи в транс-кордонній освітній програмі Центропа. Я обіцяла поговорити з ними про цю можливість.

Переклад Вікторія Сергієнко.