Освітня екскурсія організації «Rootka» єврейськими місцями Рогатина

With the group in the old Jewish quarter of Rohatyn

З групою у старому єврейському кварталі Рогатина, розглядаючи карту 19 століття. На задньому плані – колишня будівля Бейт Мідраш. Фото © 2017 Джей Осборн.

Вчора Джей та я були дуже раді та горді з того, що були “місцевими” для приблизно 35-ти польських викладачів, гідів та активістів, залучених до навчального літнього туру, організованого люблінською організацією «Rootka», – «Прямуючи стежками спадщини». Рогатин був першою зупинкою для групи в програмі цього літа “У пошуках загубленого світу”. Наприкінці минулого року ми зустрілися з командою “Rootka” у Львові, щоб обговорити їх попередній графік поїздок та ідею зробити Рогатин першою зупинкою в Україні. Звичайно, ми погодилися; Ці люди є авангардом для інших зацікавлених відвідувачів, яким вони допоможуть познайомитись із Рогатином та роботою над нашим проектом спадщини в місті.

This article is also available in English.

Marla points to former Jewish family residences and businesses

Марла вказує на колишні помешкання та підприємства євреїв на міській площі Рогатина. Фото © 2017 Джей Осборн.

Серед людей із вчорашньої групи відвідувачів було декілька наших друзів, пов’язаних із люблінською організацією “Міська Брама – Театр NN” (Brama Grodzka – Teatra NN), у тому числі Агата Радковська-Парка (Agata Radkowska-Parka) (керівник проекту “Rootka”), Віолетта Вейман (Wioletta Wejman), Агнєшка та Петро Севрук (Agnieszka та Piotr Sewruk), а також Тереза Клімович (Teresa Klimowicz) з Асоціації “Криниця пам’яті” (Stowarzyszenie “Studnia Pamięci”), as well as friends from Warsaw: а також наші друзі з Варшави: Альберт Станковські (Albert Stankowski) з “Віртуального Штетла” (Wirtualny Sztetl) та ” Музею історії польських євреїв” (POLIN), Вацлав Войчєховскі (Wacław Wojciechowski), Лукаш Бєдка (Łukasz Biedka), Каріна Соколовска-Фольварчни (Karina Sokołowska-Folwarczny) та Ева Братошєвіч (Ewa Bratosiewicz), щоб назвати хоча б кількох.

Near the former western synagogue

Поруч із колишньою західною синагогою і єврейським гетто. Фото © 2017 Джей Осборн.

Перш ніж ми приєдналися до групи, вони вже відвідали історичну дерев’яну церкву Святого Духа в Рогатині, занесену до списку охоронюваних ЮНЕСКО та датовану 1640-ми роками. Наша частина екскурсії почалася з прогулянки історичним єврейським районом по та довкола вулиці Валова, де в XIX столітті було не менше чотирьох синагог, а також інші будівлі єврейської громади. Сьогодні ж залишився лише міжвоєнний Бейт Мідраш. Звідти ми пішли до головної міської площі Рогатина, яка тепер називається Роксолана, де єврейські сім’ї колись володіли та керували більшістю фірм.

Thinking about the project work still ahead

Обдумування робіт по проекту все ще попереду. Фото © 2017 Джей Осборн.

Ми продовжували рухатись до річки, щоб побачити розташування єврейського гетто часів війни, яке знаходилось за українською церквою; під час цього ми пройшли повз збережену будівлю синагоги (сьогодні частина школи-інтернату для малозабезпечених дітей), колишню будівлю Юденрат (з пам’ятною табличкою), а також повз жменьку вцілілих єврейських довоєнних помешкань. Рогатинське гетто було майже повністю зруйноване на час коли влітку 1943 року його остаточно ліквідували. Ми взяли з собою кадастрову карту Рогатина 1846 року, корисну для того, щоб унаочнити, де і як колись жили євреї в місті.

Для наших наступних зупинок потрібен був автобус. Спочатку ми відвідали старе єврейське кладовище, яке о цій порі року дуже заросло, що трохи ускладнило огляд сотень фрагментів надгробків, які були віднайдені по всьому місту за останні шість років. Тоді ми поїхали разом на південне місце масового поховання, де 20-го березня 1942 року відбулося масове вбивство євреїв Рогатина, а також на одне із трьох місць, які два місяці тому були обстежені групою археологів д-ра Керолайн Старді Коллс із Великобританії.

Among the recovered headstone fragments at Rohatyn's old Jewish cemetery

Серед віднайдених фрагментів надгробків на старому Єврейському цвинтарі Рогатина. Фото © 2017 Джей Осборн.

Учора ввечері група покинула Рогатин із кращим розумінням довоєнної єврейської історії міста. Перед цим візитом “Rootka” востаннє були в Рогатині восени 2015 року. Ми вдячні організації “Rootka” та нашим друзям із “Шляхами Штетлів” (Shtetl Routes) за включення Рогатина до маршруту цього літа, а також особливо хочемо подякувати Агаті Радковській-Парка. Ми з нетерпінням чекаємо на майбутню співпрацю та спільні проекти, спрямовані на повернення єврейської пам’яті в місто Рогатин, в тому числі як частину туризму спадщини (heritage tourism) в регіоні.

At the Jewish mass grave site south of the town center

На місці масового поховання євреїв на південь від центру міста. Фотографії © 2017 Джей Осборн.

The group farewell photo

Прощальна фотографія групи в кінці туру. Фото © 2017 Василь Юзишин.

Загалом “Rootka” займається спеціалізованими турами, присвяченими об’єктам єврейської спадщини в Польщі та Україні, і щоліта організовує туристичну програму для педагогів, які активно викладають спільну польсько-українсько-єврейську історію. Програма включає поїздки, лекції та екскурсії, з метою побачити місця єврейської спадщини. “Rootka” також тісно співпрацює з люблінським центром “Міська Брама – Театр NN”, проводячи майстер-класи та лекції, а також із його філіалом “Шляхами Штетлів” (Shtetl Routes), який активно працює у сфері крос-культурного туризму.

Переклад Вікторія Сергієнко.