Фундація «Мацева» відвідує старе єврейське кладовище Рогатина

Marla with Steven and Bruce

Марла зі Стівеном і Брюсом нагорі старого єврейського кладовища Рогатина.
Фото © 2017 Джей Осборн.

Для нас було великим задоволенням привезти вчора до Рогатина наших друзів Стівена Ріса (Steven Reece) та Брюса Массі (Bruce Mussey) з Фундації «Мацева» (TMF), кваліфікованої християнської благодійної організації, що знаходиться в Атланті, штат Джорджія, та має більш ніж десятирічний досвід роботи на єврейських цвинтарях у Польщі. Візит дав Стівену та Брюсу першу можливість пройтися по старому єврейському цвинтарі Рогатина з наміром провести там великий кліринговий проект у 2018 році. Якщо проект буде схвалений Радою Фундації «Мацева», то Рогатин стане їх першим проектом в Україні.

This article is also available in English.

У 2018 році «Єврейська спадщина Рогатина» сподівається зосередити свій час, енергію та ресурси на плануванні відновлення старого єврейського кладовища Рогатина. Цей важливий проект спрямований на перетворення приблизно одного гектара кладовища в простір пам’яті для єврейських відвідувачів та місцевих неєврейських мешканців, зберігаючи та підкреслюючи його первісне призначення як місця спочинку для багатьох поколінь рогатинських євреїв. Концепція проекту включає в себе скромну виставку із сотень віднайдених фрагментів єврейських надгробків, озеленення для сезонного інтересу до місця, спрощеного обслуговування, вивісок, щоб інформувати відвідувачів про історію кладовища та інших об’єктів єврейської спадщини в місті. Обережний кліринг та клінінг об’єктів цвинтаря є необхідним першим кроком до реалізації цього реабілітаційного проекту.

Steven and Bruce evaluating the vegetation

Стівен і Брюс, які оцінюють рослинність та інші особливості цвинтаря.
Фотографії © 2017 Джей і Марла Раучер Осборн.

Фундація «Мацева» організовує волонтерські проекти з очищення єврейських кладовищ у Польщі в рамках їхніх зусиль, спрямованих на поминання, відновлення та примирення між євреями та християнами. Інші проекти Фундації «Мацева» за останні роки включали віднайдення і документування надгробків, сприяння в проведенні обстеженні місць масових поховань, встановлення парканів і тротуарів на цвинтарях, а також широкий спектр освітніх проектів для волонтерів, студентів вищих навчальних закладів та старшокласників, місцевих жителів та інших. Організація співпрацює з Рабінською комісією у справах єврейських кладовищ у Польщі, Варшавською єврейською радою, головним рабином Польщі Міхаелем Шудріхом (Michael Schudrich) та Фондом збереження єврейської спадщини в Польщі (колишній роботодавець Марли). Щорічно Фундація «Мацева» організовує кілька добровільних проектів для догляду та відновлення єврейських кладовищ у тих місцях, де вже не існує єврейська громада, або якщо громада є замалою або складається з людей похилого віку, які не можуть піклуватися про ці місця. Раніше цього року Стівен, як генеральний директор та засновник Фундації «Мацева», був удостоєний престижної нагороди «Збереження пам’яті» на церемонії нагородження в Єврейському музеї «Галіція» в Кракові.

Touring some of Rohatyn's other heritage sites

Оглядаючи інші об’єкти спадщини Рогатина. Фотографії © 2017 Джей Осборн.

Steven's preliminary cemetery sketch

Попередній ескіз кладовища, зроблений Стівеном.
Фото © 2017 Джей Осборн.

Останніми роками ми з Джеєм із великою радістю працювали зі Стівеном, Брюсом та іншими членами Ради Фундації «Мацева» та добровольцями в проектах з очищення, організованих Фундацією «Мацева» на єврейських цвинтарях у Польщі, в тому числі зовсім недавно в Насєльську ми вдруге працювали на цьому кладовищі з Фундацією «Мацева» та місцевими польськими активістами, а також єврейськими нащадками з міста. Джей також приєднався до Фундації «Мацева» у Освєнцімі, Польща, у 2016 році, де вони співпрацювали з археологічною групою Стаффордширського університету (Великобританія) д-ра Керолайн Старді-Колс, ця сама команда в травні поточного року обстежувала єврейські місця масового поховання у Рогатині.

Стівен та Брюс представлять попередню оцінку старого єврейського кладовища Рогатина (його розмір та стан, з оцінкою часу на проект та кількості волонтерів) до Ради Фундації «Мацева», коли вони зустрінуться восени, щоб переглянути та запланувати свої проекти на 2018 рік. Ми з тривогою та зі схрещеними пальцями чекаємо на результати цієї зустрічі, щоб Рогатин став їх першим проектом в Україні.

Переклад Вікторія Сергієнко.