Ще 25 фрагментів надгробків знайдено на вул. Драгоманова

The scene on vul. Drahomanova today

Вигляд на вул. Драгоманова сьогодні.
Фото © 2017 Джей Осборн.

Ольга Верб`яна, наша подруга та журналістка, що живе у Рогатині, минулого тижня повідомила нас через Facebook, що на вулиці Драгоманова через дорогу від р. Гнила-Липа було виявлено ще одну значну партію фрагментів єврейських надгробків. Ці двадцять каменів це в основному великі фрагменти, кожен із яких становить третину чи четверту частину від оригінального каменю, які були виявлені, коли місцевий житель розпочав рити траншею для нового паркану навпроти своєї власності, що межує з громадським тротуаром. Коли він викопав траншею, він знайшов камені, які лежали в ґрунті лицевою стороною донизу. Коли він перевернув каміння, то виявив незвичні маркування, і не знаючи що вони означають, зв’язався з Михайлом Воробецем, істориком з Рогатина та нашою давньою місцевою контактною особою по проекту відновлення надгробків. Пан Воробець пояснив власнику будинка та працівникам, що ці великі фрагменти каменів походять із єврейського цвинтаря, розтягнутому на частини гітлерівцями під час окупації, які використовували їх для будівництва громадського тротуару, а потім, можливо, з часом вони вкрилися брудом і забулися.

This article is also available in English.

Headstone fragments moved to both sides of the road

Фрагменти надгробків, перенесені по обидві сторони дороги. Фотографії © 2017 Джей Осборн.

Сьогодні після того, як ми знову зустрілися в історико-краєзнавчому музеї Рогатина «Опілля», щоб обговорити розвиток виставки, нам склав компанію пан Воробець, щоб спільно подивитися фрагменти, які ще лежали поруч із дорогою на вулиці Драгоманова біля будинку № 17. Деякі фрагменти мають багато розбірливих написів або різьблень на івриті (на деяких зображені канделябри та принаймні на одному корона), вони подібні до інших надгробків, віднайдених нами протягом останніх шести років.

Це не перший випадок, коли єврейські надгробки були вийняті з-під поверхні землі по вул. Драгоманова. Тут було виявлено понад тридцять надгробків у 2016 році, найбільша партія знайдена в липні, та ще один камінь у вересні. Інші фрагменти надгробків були знайдені тут біля берегу річки у 2012 і 2013 роках.

Reviewing and documenting the stones

Огляд та документування каменів. Фотографії © 2017 Марла Раучер Осборн.

Це остання знахідка надгробків на сьогоднішній день найбільша в 2017 році. За словами пана Воробця, міська рада Рогатина планує найближчим часом відновлювати вулицю Драгоманова. Ми очікуємо, що, коли це трапиться, буде знайдено ще багато єврейських надгробків.

Marla with Mr. Vorobets in town

Марла з паном Воробцем у місті.
Фото © 2017 Джей Осборн.

Пан Воробець люб’язно погодився якнайшвидше організувати збирання, а також транспортування цих ново віднайдених частин кам’яних надгробків на старий єврейський цвинтар. «Єврейська спадщина Рогатина» додала більше грошей до фондів, які він тримає спеціально для цієї мети. Ми сфотографували якомога краще кожний фрагмент (показано нижче). Фотографії будуть передані нащадкам із «Rohatyn District Research Group (RDRG)» та завантажені на цей веб-сайт. Ми вітаємо та будемо вдячні за допомогу в перекладі написів на івриті, коли вони з’являться.

Інтерактивна карта відновлення надгробків на веб-сайті «Єврейської спадщини Рогатина» була оновлена з додаванням цієї останньої групи. Ми з нетерпінням чекаємо на майбутні знахідки надгробків найближчими роками і на початок робіт над меморіалізацією віднайдених каменів на старому єврейському цвинтарі Рогатина в 2018 році.

Оновлення: Наступного дня (20 вересня 2017 р.) Ольга повідомила нам, що пан Воробець організував цього дня доставку надгробків на цвинтар, і робота була завершена. Наша щира подяка панові Воробцю та Ользі за повідомлення новин.

Переклад Вікторія Сергієнко.