Очисні роботи на старому єврейському кладовищі Рогатина заплановані на літо 2018 року

The cemetery in need of clearing

Старий цвинтар потребує очищення.
Фото © 2017 Джей Осборн.

Нам приємно оголосити, що старий єврейський цвинтар у Рогатині було визначено спільним проектом очищення на 2018 рік Єврейською спадщиною Рогатина і нашими друзями у Фундації “Мацева”. Минулого місяця рада Фундації “Мацева” зібралася, щоб переглянути свої проекти у Польщі у 2017 році та розпочати планування на 2018 рік, і рада проголосувала за включення Рогатина як одного із проектів роботи з цвинтарем для прийдешнього року – це її перший волонтерський проект в Україні. Попрацювавши із Фундацією на деяких з їхніх місць проектів у Польщі, відколи ми вперше зустріли їх три роки тому, та захоплюючись їхньою відданістю і навиками керування проектами, ми дуже раді та вважаємо за честь бути їхніми партнерами у рогатинському проекті.

This article is also available in English.

TMF at work in Nasielsk earlier this year

Фундація “Мацева” під час роботи у Насельську раніше цього року разом із єврейським нащадком. Фото © 2017 Джей Осборн і Марла Раучер Осборн.

Фундація “Мацева” – зареєстрована американська неприбуткова благодійна організація, заснована християнами для того, щоб дбати про й відновлювати єврейські цвинтарі у Польщі, водночас створюючи можливості для діалогу між їхніми волонтерами, місцевими та іншими про Голокост. Ми вперше випадково їх зустріли під час відвідин міського єврейського цвинтаря Освенцима (Аушвіцу) впродовж їхніх проектних робіт там у 2014 році. Відтоді ми співпрацювали з ними на єврейському кладовищі Насельська (двічі) і на кладовищі Освенцима, ми також приєдналися до них під час повторного освячення цвинтаря, що слідувало після їхньої роботи у Маркушуві. Кожного року Фундація “Мацева” проводить декілька проектів у Польщі, починаючи з пізньої весни та протягом усього літа, об’єднуючи волонтерів з Америк, Європи та Ізраїлю, а також місцевих громадських лідерів, освітян, учнів та зацікавлених громадян.

Some of the challenges in Rohatyn's old cemetery

Деякі з викликів на рогатинському старому цвинтарі. Фото © 2017 Стівен Ді. Ріс і Джей Осборн.

Маючи за спиною десяток років досвіду праці на збіднілих єврейських цвинтарях з аналогічними проектами у деяких локаціях впродовж кількох років, Фундація “Мацева” знає багато аспектів, що ускладнюють операції з очищення і прибирання; рогатинські кладовища розділяють декілька з тих аспектів. Члени Фундації “Мацева”, з якими ми співпрацювали, вражають нас своїм серцем і розумом, які вони залучають до своєї роботи, і гумором, яким вони діляться, незважаючи на часто важку працю. У серпні цього року ми ласкаво прийняли двох багатолітніх активістів Фундації у Рогатині для проведення туру його єврейською та іншою спадщиною, і разом зробили ретельний огляд старого єврейського цвинтаря для попередньої оцінки перед розглядом проекту радою Фундації.

Steven and Bruce evaluating the vegetation

Стівен і Брюс з Фундації “Мацева” оцінюють рослинність та інші особливості цвинтаря минулого серпня.
Фото © 2017 Джей Осборн і Марла Раучер Осборн.

RJH working with the Lviv Volunteer Center in Staryi Sambir

Єврейська спадщина Рогатина працює з Львівським волонтерським центром у Старому Самборі раніше у цьому році.
Фото © 2017 Джей Осборн.

Очисні роботи на рогатинському єврейському кладовищі заплановані на кінець літа 2018 року, ймовірно, на останній тиждень серпня. Для цієї операції необхідно багато попереднього планування й організаційної роботи, частково через те, що робота виконуватиметься далеко від звичної бази операцій Фундації у Польщі. Поточна концепція проекту включає розподіл коштів між Фуднацією “Мацева” і Єврейською спадщиною Рогатина для придбання інструментів та матеріалів, що постачаються на місцевому рівні; після того як цвинтар очистять, ми сподіваємось пожертвувати оснащення місцевій волонтерській організації задля утримання єврейського цвинтаря у регіоні. У регіоні розвивається сильна волонтерська свідомість, яка вже активізувалася під час відновлення єврейського цвинтаря у Львівській та Івано-Франківській областях; ті постійні зусилля можуть бути підсиленими доданням якісних електричних й ручних інструментів.

Інші завдання, що потребують попереднього планування, включатимуть співпрацю з міською адміністрацією Рогатина для координації дозволів та визначення ресурсів управління відходами, резервування житла у та поблизу Рогатина, щоб розмістити волонтерів, організацію транспортування й перекладачів для волонтерів з-поза меж України та застосування досвіду Фундації у керуванні загальними питаннями у процесі очищення. Очищення цвинтаря наступного літа – важливий крок на зустріч реабілітації цього історичного кладовища, що датується ще серединою XVII століття. Разом із нашими друзями ми з нетерпінням чекаємо на здійснення очевидного прогресу у цьому більшому проекті разом наступного року.

Переклад Наталія Курішко.