Звіт огляду масових поховань євреїв доступний онлайн

The survey team at work under a canopy of trees at the north site

Дослідницька команда під час роботи під покровом дерев на північному місці.
Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Впродовж дев’яти днів з кінця травня до початку червня Єврейська спадщина Рогатина доручила провести неінвазивний професійний археологічний огляд на місцях єврейських масових поховань часів Другої світової війни у Рогатині. 80-исторінковий остаточний звіт, зроблений Центром археології з Стаффордширського університету, зараз доступний онлайн. У межах ділянок, що піддавались вивченню, були виявлені та визначені кордони двох масових поховань (по одному на кожній локації – на півночі та на півдні), а третє, ймовірне, поховання було розпізнане на північному місці. Крім того, у 2018 році необхідно розглянути два нових пов’язаних питання: постійна проблема злочинного мародерства на південному місці масового поховання і невідповідність між теперішнім огородженим периметром нового єврейського цвинтаря Рогатина і його довоєнних кордонів, зображених на аерофото, зробленому Люфтваффе у 1944 році.

This article is also available in English.

Ми підготували підсумок результатів, що містить не лише висновки огляду, але й описи методики, питань, що виникали під час вивчення, документовану історію місць страти (1942-43) і подальші рекомендації.

Щоб прочитати підсумок звіту і для доступу до цілого звіту – натисніть тут.

Ми сподіваємось продовжити нашу роботу з Стаффордширською командою, як тільки буде зібрана відповідна нова інформація, а також розпочати роботу з міською радою Рогатина у 2018 році, щоб вивчити варіанти посиленого захисту цих незахищених місць від розвитку і порушень та щоб вшанувати пам’яті єврейських жертв Рогатина часів війни.

Зараз триває український переклад цілого 80‑исторінкового звіту; ми поділимося ним з Рогатинською міською радою та опублікуємо його онлайн, коли він буде доступний.

Ми б хотіли подякувати д-ру Керолайн Стерді Колз, її команді і багатьом іншим, хто брав участь у цьому важливому і давно назрілому проекті, включаючи Василя Юзишина, котрий працював з нами у Рогатині усі дев’ять днів і виконував функції перекладача, водія і руки допомоги, а також рабину Колеснику з Івано‑Франківська, котрий допомагав порадою і скеруванням, коли виникали неочікувані та складні питання під час оглядової роботи на південному місці масового поховання. Особлива подяка Саші Назару і нашим друзям з Львівського волонтерського центру при ВЄБФ “Хесед‑Ар’є” за їхні два дні важкої роботи у підготовці місць перед оглядом і Віто Надашкевичу з компанії “ЛоКрафт Юридичні послуги” за попередні домовленості з міською радою Рогатина і підтримку впродовж проекту.

Переклад Наталія Курішко.

Sample data and analysis from the north site survey

Вибірка даних і аналіз із огляду північного місця. Зображення © 2017 Центр археології, Стаффордширський університет.