Щорічний звіт Єврейської спадщини Рогатина 2017

Це неофіційний щорічний звіт Єврейської спадщини Рогатина за календарний рік 2017, що по суті є підсумком року просування та подій нашого проекту, також із загальним викладом наших фінансів. Підсумок видається довгим, але (принаймні для нас) він допомагає організувати часом хаотичне поєднання діяльності, яку ми провели впродовж минулого року. Це, мабуть, ще й стаття із найбільшою кількістю гіперпосилань, що була досі написана нами, тому – тримайтесь…

This article is also available in English.

УПРАВЛІННЯ

Ми зареєстрували нашу українську неприбуткову неурядову організацію “Єврейська спадщина Рогатина” під кодом організації 41047464 наприкінці 2016 року і розпочали її фінансування та задіяння на початку 2017 року. Ми також найняли двох працівників (Марлу та мене), щоб керувати організацією, виплачувати наші зарплати (а також податки, пільги та бухгалтерський облік) з коштів, які ми жертвуємо організації з наших особистих американських заощаджень (наразі).

З нашої домовленості з міською радою Рогатина.

У липні ми підписали меморандум про співпрацю з міською адміністрацією Рогатина, що визнає наш спільний інтерес у збереженні та просуванні єврейської спадщини у та навколо міста задля користі усіх. Ми вже неофіційно працювали з міською адміністрацією над кількома проектами у місті та раді офіційно затвердити нашу тривалу співпрацю над поточними і майбутніми проектами. Спільна робота у 2017 році включала відновлення надгробків, підготування до огляду масових поховань і розробка музейної виставки, що описано нижче.

Ми хочемо висловити подяку компанії “ЛоКрафт Юридичні послуги” у Львові за їхню значну стратегічну і тактичну допомогу в усіх цих управлінських завданнях.

ПРОЕКТИ

Наразі цей рік був найактивнішим для нас у контексті проектів, що тривали щомісяця впродовж року. Усі наші проекти, що продовжуються, мають окремі сторінки, доступні у меню “Проекти” на вебсайті, але нижче подано звіт за 2017 рік:

Jewish gravestone recovery from the streets of Rohatyn

Віднайдення єврейських надгробків з вулиць Рогатина. Фото © 2017 Джей Осборн.

Проект відновлення надгробків: Проект відновлення надгробків: Цей проект – найдовший за часом з усіх наших проектів, йому вже йде сьомий рік. Ми приблизно оцінюємо, що зараз є близько 600 фрагментів надгробків, які ми допомогли зібрати і повернути на старе єврейське кладовище, до 40~50 з яких були зібрані на новому цвинтарі до наших перших зусиль у 2011 році. У 2017 році 25 великих фрагментів плит було віднайдено з-під вул. Драгоманова у Рогатині та впродовж року місцеві жителі принесли декілька інших фрагментів Михайлові Воробцю чи на кладовище; знайдено іншу групу плит і вона зараз очікує на відновлення на вул. Зеленій. Пан Воробець, якому у 2017 році виповнилося 83 роки, продовжує керувати віднайденням єврейських надгробків та платнею працівникам, сам не беручи жодної компенсації. Цей проект триватиме десятиліттями – ще довго після того як не стане пана Воробця і нас. Нам досі необхідно знайти заміну місцевої контактної особи, аби звільнити пана Воробця від його волонтерської діяльності у керуванні відновленням надгробків і невеликого утримання на меморіалах масових могил; він допомагає нам з цим пошуком у місті.

Старий єврейський цвинтар: Старий єврейський цвинтар продовжував свою багатовікову службу громаді, отримавши цьогорічні відновлені єврейські надгробки, а також велику кількість відвідувачів, багатьох – вперше і багато з котрих приїхали разом з нами. Наприкінці травня у якості пов’язаного завдання з вивчення масових поховань (дивіться нижче) д-р Данте Абате зібрав велику кількість фотографій декількох збережених і відновлених надгробків на цвинтарі та склав кілька цифрових 3D візуалізацій плит як демонстрацію методів документації об’єктів спадщини для майбутнього застосування у нашій програмі (більше інформації шукайте в археологічному звіті). У листопаді ми підтримали інженера з Європейської ініціативи щодо захисту та збереження єврейських кладовищ (ESJF) під час його геодезичних замірів у та навколо цвинтаря, щоб уможливити створення проекту плану і кошторису витрат для заміщення огорожі по периметру; незабаром ми дізнаємось, чи цвинтар є претендентом на нові проекти Європейської ініціативи щодо захисту та збереження єврейських кладовищ у 2018 році.

Sashko blazes a path

Сашко прокладає шлях крізь підлісок на новому цвинтарі та з’являється на іншому боці. Фото © 2017 Джей Осборн.

Новий єврейський цвинтар: Завдяки нашим друзям з Львівського волонтерського центру і певній кількості мешканців Рогатина для підтримки вивчення масових поховань цвинтар був майже повністю прибраний та очищений від дикоростучої рослинності впродовж двох довгих і складних днів у травні. Одна частина малого цвинтаря була недоступною через щільну і тернисту гущавину, яка була розчищена, щоб виявити досі невідомий надгробок! Були усунені декілька пошкоджених чи мертвих дерев разом із широкою ділянкою густо засаджених дерев і кількома купами сміття. Нове кладовище також привернуло увагу д-ра Абате та його 3D фотограмметричної роботи, і декілька плит, що лежать, були сфотографовані як документальні демонстрації.

The radar survey at the north site

Неінвазивний радарний огляд на місці північного масового поховання.
Фото © 2017 Джей Осборн.

Єврейські масові поховання: Ми провели невелику, однак важливу меморіальну подію на місці південного масового поховання у травні, щоб відзначити 75-у річницю першої головної операції проти єврейської громади Рогатина, окупованого нацистами; церемонію провів рабин Колесник з Івано-Франківська, її відвідали друзі та колеги з Рогатина, Львова і здалеку. Повертаючись до цього місця декілька місяців потому, найбільшим проектом для нас у 2017 році було дев’ятиденне неінвазивне археологічне вивчення масових поховань Рогатина часів Другої світової війни. Ціллю проекту було визначити географічні межі масових поховань, які були непевними з кінця війни, задля уможливлення кращого захисту та вшанування цих місць. Наукова робота була проведена Центром археології Стаффордширського університету і завершилась чітким означенням двох масових поховань (як на південному, так і на північному місці), а також другої ймовірної могили на північному місці. У майбутньому ми сподіваємось продовжити роботу поза межами ділянок, що підлягали вивченню, аби зрозуміти, чи всі могили було визначено та окреслено.

Цифрова інформація: Цей проект був також ключовим на 2017 рік, головним чином – через подальший розвиток вебсайту програми. Ця робота є достатньо важливою, аби ми нижче розповіли про неї більш детально.

The assembled group after the meeting

Чудовий обмін з рогатинськими учнями і вчителям, а також Руті з Ізраїлю у травні. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Освіта: Впродовж цього року фокус нашої освіти лежав насамперед на розвитку вебсайту як ресурсу для вивчення історії єврейської громади Рогатина, але ми керували чи брали участь у кількох інших цікавих освітніх видах діяльності та заходах у 2017 році, а також сподіваємось зробити набагато більше у наступні роки. На запрошення міської ради Рогатина і за підтримки єврейських нащадків Рогатина по всьому світу та надавши інформаційної ясності щодо єврейської історії та культури рогатинській місцевості, ми зробили власний внесок у оновлений Музей місцевої історії “Опілля”, що зараз знаходиться у нещодавно відреставрованій історичній будівлі у місті, маючи у розробці виставки для відкриття у 2018 році. Ми також опікувалися доставкою єврейських артефактів і книг від благодійників з Ізраїлю та Північної Америки, а також переміщення залишків паперів, що стосуються євреїв, з періоду до та часів Другої світової війни, які зберігали “Хесед-Ар’є” у Львові, поки рогатинський музей розбудовувався.

A still image of Jews in Rohatyn, from a 1930s holiday film by Fanny Holtzmann

Кліп з рогатинського фільму 1932 р. © Архіви Енциклопедії Єврейського наукового інституту і бібліотечні колекції.

Завдячуючи щедрості єврейських нащадків Рогатина, нам також вдалося отримати дозвіл від Єврейського наукового інституту на показ у музеї короткого, однак дивовижного фільму 1932 року, знятого у Рогатині та й, зрештою, зробити цей фільм доступним для широкого загалу на сайті Інституту. Впродовж року ми були учасниками кількох тематичних зустрічей і семінарів, включно з рогатинськими освітянами, разом із міжнародними організаціями “Centropa” та Інститутом Суспільних ініціатив у їхньому проекті “Trans.History”, на англомовній зустрічі з учнями Рогатина (й неофіційних зустрічах впродовж роботи над нашим матеріальним проектом у місті) і також частинкою регіонального семінару, присвяченого Голокосту, який був спонсорований Європейською дослідницькою інфраструктурою з вивчення Голокосту та проведений нашими друзями з Львівського центру міської історії та “Хесед-Ар’є”. Так сталось, що наша робота відобразилась у ряді ЗМІ як з єврейською, так і з українською перспективами, що допомогло розповсюдити й озвучити ті питання, що важливі для нас.

Місцевий український свідок події Голокосту у Рогатині. Зображення © 2016 Yahad – In Unum.

Інші проекти: Не усі наші проекти у 2017 році були сплановані заздалегідь; ми часто відкривали чи нам надавали можливості допомогти заново з’єднати єврейську історію і спадщину Рогатина з сучасним містом і регіоном. Наприклад, наш рік розпочався із шансу допомогти рабину Колеснику, який був чудовим прихильником і провідником нашої програми у Рогатині – за пропозицією рабина ми звернулися до єврейських нащадків Рогатина та інших у Фейсбуку та в онлайн-групах сімейної історії і благодійники (дуже!) швидко надали кошти для замовлення й переправлення 32 нових іврито-російських молитовників (сиддурів) для синагоги рабина в Івано-Франківську, щоб місцева єврейська громада могла ними користуватися. Французька неурядова організація “Yahad – In Unum” запропонувала нам доступ до їхніх відео-інтерв’ю 2016 року з українськими свідками єврейського переслідування часів війни у Рогатині та ближніх селах, разом із довідковими свідченнями про довоєнні взаємодії між етнічними групами у місцевості; ми переклали і підсумували інтерв’ю як ресурсу для дослідження історії доби Голокосту і плануємо видати повне транскрибування інтерв’ю у 2018 році.

Deputy Mayor Moskalenko outlines Lviv City plans

Заступник мера Москаленко окреслює
плани Львівської міської ради.
Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Окрім освітніх семінарів, згаданих вище, нас також запрошували на два круглих столи з питань єврейської спадщини у Львові та ближніх областях у лютому і знову у грудні, де ми обговорювали питання, спільні для міст у Західній Україні з кількома місцевими активістами, щоб пов’язати ідеї та ресурси. Як частина того, що на нашу думку, буде наростаючою нами та іншими потугою, і під проводом Рогатинського музею “Опілля”, ми розпочали збирати інформацію та матеріали, щоб покращити місцевий туризм євреїв та інших, і ми вітали закордонних освітян і гідів у Рогатині задля розширення мережі обізнаних керівників туристичних груп і розробників турів, які можуть здійснити якнайбільше візитів до Рогатина.

Два із наших запланованих проектів не зазнали прогресу у 2017 році, як планувалося. Не були розроблені матеріальні вказівників для встановлення і скерування відвідувачів до місць, але Рогатинський музей “Опілля” працює над стратегіями для туристичної допомоги до усіх місць спадщини у місті, а ми вже запропонували нашу допомогу з інформуванням і інтеграцією єврейських місць у межах цього проекту. Ми зібрали невелику кількість додаткової інформації у 2017 році, щоб допомогти задокументувати синагоги Рогатина, але будь-яка фізична робота з кількома будівлями, що збереглися, досі не входить у рамки нашої програми, оскільки необхідні відповідні кошти і вміння. Обидва ці проекти лежатимуть у полі нашої подальшої уваги у 2018 році.

ВЕБСАЙТ

Як виявляється, наш вебсайт – корисний інструмент для комунікації про єврейську спадщину та історію Рогатина і про нашу роботу над проектами, освітні ресурси і більше. Це також добрий спосіб для українців, що живуть у Рогатині чи чиї корінням там, дізнатись про єврейську громаду, що колись становила значну частину мешканців міста, а для сьогоднішніх єврейських нащадків Рогатина – вивчити про цілісність і зміну в місті з часу Другої світової війни. Для нас важко просувати сайт, коли фізична робота спадщини триває, але у 2017 році ми використали темніші місяці, щоб працювати у напрямку наших цілей вебсайту і продовжуватимемо це у 2018 році.

Спалена міська площа Рогатина, приблизно 1916 рік. Джерело: Bildarchiv Austria.

Крім публікації 20 статей з новинами, що стосуються спадщини, у 2017 році (цей звіт стане 21), за щедрої підтримки рогатинських єврейських нащадків (завдяки їхнім сімейним історіям та фото) ми значно розбудували секцію про єврейську історію Рогатина, додаючи нові хроніки, що торкаються Першої світової війни та міжвоєнного періоду у Рогатині. Ми також додали кілька нових тематичних історичних статей, включно зі статтями про захоплюючі польські декларації про дружбу 1926 року, які учні та вчителі у Рогатині надіслали до Америки, і детальний огляд переписів населення у Рогатині за понад 200‑річний період перед Другою світовою війною.

Єврейські культурні теми залишаються захопленням для мешканців й істориків Рогатина, засобом розуміння спадщини, що збереглась там, та історії їхнього міста. У відповідь на запитання, порушені рогатинськими освітянами у 2016 р., ранньому 2017 р., ми впорядкували довідкові матеріали і опис про єврейську смерть, поховання і поминальні практики, а також коротку, проте важливу дискусію про відповідні терміни для позначення євреїв в українській мові у Західній Україні. Передбачаючи інше запитання, ми також використали різноманіття візуальних прикладів з фрагментів відновлених надгробків Рогатина, щоб обговорити мистецтво і значення символів на єврейських могильних знаках. У місті існує значне зацікавлення єврейською культурою Рогатина і ми зробимо все можливе, аби продовжувати додавати новий матеріал на вебсайт.

One of the many translated web pages in 2017

Одна з багатьох перекладених вебсторінок у 2017.

На початку року ми поставили перед собою ціль зробити наш сайт на 100% двомовним (англійським та українським), що є головним випробуванням для нас, оскільки ми досі маємо лише дуже базові навики української мови. На щастя, у нас є дуже розумні і працьовиті перекладачі: серед них – Вікторія Сергієнко, Наталя Курішко і Світлана Брегман, які переклали майже увесь сайт українською, отож ми можемо запропонувати рогатинцям вікно у єврейське минуле їхнього міста їхньої рідною мовою. Станом на кінець 2017 року ми маємо українські версії 67 статей з новинами (кожну від початку в 2011 р. до листопада 2017 р.), усі 9 основних проектних сторінок, 9 тематичних історичних статей (ключові хронології подій були якраз відправлені нашим перекладачам перед кінцем року), 5 статей про єврейську культуру (усе, що ми написали англійською), усі 14 статей, зосереджені на мапах у географічній частині нашої освітньої секції та більше. Наші перекладачі також енергійно бралися за великі проекти для нас, що виходять за межі вебсайту, включаючи нариси виставки для Рогатинського музею “Опілля” і технічні звіти з вивчення масових поховань. В усій цій роботі вони проявили чутливість до обох мов і культур, і ми дуже вдячні відчувати їхню підтримку і дружбу.

ВІДВІДУВАЧІ

Ольга і Марла на вулиці перед новим музеєм. Фото © 2017 Джей Осборн.

Ми думаємо, що ми вже вирили канаву на дорозі між Львовом і Рогатином у 2017 р., здійснивши стільки поїздок туди: 18 подорожей туди й назад, 28 днів і 10 ночей у Рогатині, візити щомісяця, окрім січня. У якості частини кількох таких подорожей, ми також відвідали єврейські та інші місця у ряді інших містечок і сіл, які історично перебували у Рогатинському районі, а їхня спадщина, історія і сім’я пов’язана з містом Рогатин: Стратин, Журів, Княгиничі, Перенівка, Букачівці, Більшівці, Конюшки і Бурштин. Ще далі географічно та задля просування нашого навчання і підтримки наших прихильників ми також брали участь у проектах з роботи з єврейською спадщиною у Старому Самборі та Ралівці (у Львівській області України, обидва рази з Львівським волонтерським центром) і Насельську (у Польщі, з Фундацією “Мацева”).

A group picture after the meeting

Кідрони і друзі у рогатинській бібліотеці.
Фото © 2017 Джей Осборн.

Але основним моментом 2017 р. для нас була велика кількість інших зацікавлених відвідувачів у Рогатині, багато з яких подорожували туди з нами, щоб побачити і дізнатися про єврейську спадщину та історію міста. Деякі з відвідувачів були друзі, які приїхали через власні сімейні мотиви, включаючи Марлиних тітку Шерил і дядька Рубена (сина Марлиної бабусі Енні, котра народилася у Рогатині) зі США, Вітека і Аню Степєн з Польщі, сім’ю Крансдорфів з Південної Африки і Великої Британії (яку супроводжував наш друг і давній прихильник Алекс Денисенко), а також Руті Ерез (яка була важливим і бадьорим працівником під час очищення місця для вивчення масових поховань) і Девід та Батя Кідрони (чиїй мамі українець надав прихисток у підвалі адміністративного приміщення у час Другої світової війни) з Ізраїлю.

Marla with Steven and Bruce

Марла зі Стівеном і Брюсом з Фундації “Мацева” на верхній частині старого єврейського цвинтаря Рогатина. Фото © 2017 Джей Осборн.

Декілька друзів і колег не побоялися холодного березневого повітря і разом з нами та мешканцями Рогатина брали участь у меморіальному зібранні на південному масовому похованні, включно із Іриною Мацевко, Дженіфер Дікінсон і Беном Коеном. У Рогатині до нас декілька разів приєднувалися наші друзі з Львівського волонтерського центру і компанії “ЛоКрафт Юридичні послуги” – чи, радше, ми приєднувались до них у їхній важкій роботі від нашого імені – як над фізичними, так і над адміністративними питаннями. Інші друзі відвідували Рогатин разом із нами у 2017 році, щоб спланувати роботу щодо спадщини у 2018 році, включно із Стівеном Д. Рісом і Брюсом Муссі з Фундації “Мацева”, а також Григорій Аршинов з Європейської ініціативи щодо захисту та збереження єврейських кладовищ. Нанизуючи художню (і гуманістичну) перспективу крізь наш зв’язок з Рогатином, нам також пощастило здійснити візит разом із нашим другом і частим компаньйоном у подорожах Крістіаном Германом, надзвичайним фотографом і самостійним документалістом часто спорожнілих просторів колишнього єврейського життя у Центральній Європі, для нас завжди повчально бачити ці місця його очима.

Rohatyn's old Jewish cemetery and recovered matzevot

Рогатинський старий єврейський цвинтар і віднайдена мацева, з візиту у грудні.
Фото © 2017 Соня Енґстром.

Останній місяць року приніс сніг до Рогатина і, як не суперечливо, візити з нашою подругою Теммі Гепс, котра розбудовує наповнений ресурс з тем спадщини та історії для міста її предків Гоумстед, Пенсильванія (і є взірцем для наших зусиль з навдивовижу схожими питаннями і турботами, як у нашої програми, але з іншого кінця світу), і з нашими шведськими друзями, які зараз оселилися у Львові, Сонею Енґстром і Ґуставом Содерстромом, які пишуть про схід Європи з північної перспективи і з погляду фотографів також. Єдиний випадок найбільшої кількості відвідувачів, які зосереджені на єврейських питаннях, за один день у цьому впродовж року була група “Рутка”, яку ми зустріли у Рогатині влітку, щоб оглянути місця спадщини для їхньої майбутньої довідки у якості туристичних гідів і планувальників; серед багатьох друзів з Польщі під час цього візиту були присутні лідер Аґата Радковська-Парка, Вацлав Войцеховські, Альберт Станковські, Віолетта Вейман, Аґнешка і Пьотр Севрук, Тереза Клімовіч, Лукаш Бєдка, Каріна Соколовська-Фольвачни і Ева Братосєвіч; інша група, якою керували активісти спорідненого проекту “Шляхами штетлів” (і друзі) Еміль Маюк і Моніка Тарайко, привезла спеціалістів з надгробного мистецтва і переклад до старого єврейського цвинтаря Рогатина для документального проекту, що розроблятиметься у майбутньому.

Vasyl doing more than we asked, as always

Василь – як завжди, робить більше, аніж ми просили. Фото © 2017 Джей Осборн.

Впродовж року наш частий компаньйон у подорожах і водій Василь Юзишин підтримував нас у перевезенні до та перекладі у Рогатині та завдяки своїй добрій натурі допомагав нам встановлювати контакт з мешканцями Рогатина, щоб покращити наші зв’язки з містом; його допомога була благословенням для нас у 2017 р. і ми вдячні назвати його другом у нашій роботі та нашому житті. Зрештою, ми розділили дуже особливу подорож до Рогатина разом з Василем і командою з Центру археології Стаффордширського університету протягом вивчення масових могил у 2017 р., коли ми не просто відвідували, ми жили у Рогатині впродовж десяти днів роботи на місці навесні; іноді це був важкий, іноді сумний, але часто забавний час, що перетинав культурні прогалини довкола, і ми дякуємо Керолайн Стерді Колз, Кевіну Колзу, Челсі Вестон, Данте Абате і Маріні Фака за їхню важку роботу і відкритість до усіх речей в Рогатині впродовж того часу, який ми провели там разом.

ФІНАНСИ

Бухгалтерський облік для неурядової організації є складним, оскільки ми досі здійснюємо транзакції з американської на українську банківську систему, що влаштована незрозуміло через українські банкові правила і процедури, що постійно змінюються. Ми утримуємо двосторонній особистий банківський рахунок і рахунок неурядової організації, щоб залишатися гнучкими і надійними у покритті проектних витрат, але ми записуємо і облікуємо усі пожертви і кожна пожертва йде безпосередньо на проектні витрати. Ми вносимо додаткові гроші з наших особистих заощаджень, щоб покрити проектні витрати, що перевищують пожертви, а також усі адміністративні та робочі витрати, враховуючи власні зарплати. За календарний рік 2017 у доларах США $ (деяка вартість є приблизною через коливання курсу валют; тут номінально встановлена вартість за 1$ США 26.5 грн, але сьогодні курс – 28.0 грн):

Проект відновлення надгробків та кладовищ (триває): банківський рахунок США
  початковий баланс                             +$ 5,612
  ------------------------------------------------------
  готівка, що зберігається у Рогатині (початок) +$   104
  робота по відновленню надгробків              -$    32
  готівка, що зберігається у Рогатині (кінець)  -$   185
  банківська комісії США                        -$    12
  ------------------------------------------------------
  чистий обмін 2017:                            +$ 5,487
  пожертви, здійснені через GG                  +$ 3,914
  особистий внесок Осборнів:                    +$   113 (до готівки, що зберігається у Рогатині)
  ------------------------------------------------------
  кінцевий баланс:                              +$ 9,514 (проекти тривають)

Проект вивчення масових поховань 2017 (одноразовий проект): банківський рахунок США
  археологічне дослідження                      -$24,247
  підготовка ґрунту до вивчення                 -$   639
  логістика, розміщення, підтримка (планово)    -$ 3,200 est.
  валюта, перекази, інші валютні платежі        -$   918
  ------------------------------------------------------
  чистий обмін 2017:                            -$29,004
  пожертви, здійснені через GG                  +$ 4,637
  пожертви, здійснені через GoFundMe            +$ 1,540
  особистий внесок Осборнів:                    +$22,827
  ------------------------------------------------------
  кінцевий баланс:                               $     0 (проект закрито)

Адміністрування неурядової організації, зарплати тощо: банківський рахунок Укр
  початковий баланс:                             $     0
  ------------------------------------------------------
  юридичні збори та збори державної реєстрацiї: -$ 3,212
  бухгалтерські збори:                          -$   604
  заробітна плата+пільги+податки ззовні:        -$ 2,417
  заробітна плата+пільги+податки всередині:     +$ 1,595
  ------------------------------------------------------
  чистий обмін 2017:                            -$ 4,638
  особистий внесок Осборнів:                    +$ 5,000
  ------------------------------------------------------
  кінцевий баланс:                              +$   362 

діяльність неурядової організації: банківський рахунок США
  наземний транспорт Львів/Рогатин:             -$ 1,323
  усний переклад:                               -$   700
  друк+перепліт:                                -$   283 est.
  домен веб-сайту, хостинг, додатки:            -$   252
  переклади:                                    -$   615
  книги:                                        -$   379
  пошук в архівах:                              -$   305
  ------------------------------------------------------
  чистий обмін 2017:                            -$ 3,857
  особистий внесок Осборнів:                    +$ 3,857
  ------------------------------------------------------
  кінцевий баланс:                               $     0

Цей звіт може вимагати оновлення після першої частини цього року, щоб додати пожертви чи витрати, здійснені наприкінці року, а також остаточний розрахунок нашого бухгалтера.

Те, що не включено у цей звіт, – це значна кількість волонтерського часу, пожертвувана багатьма друзями і організаціями, щоб зробити деякі з цих проектів можливими; ми рахуємо це за борг, який сподіваємось виплатити, допомагаючи іншим. Тут не зазначені деякі пожертви, які були просто транзитними чи сторонніми платіжками безпосередньо для інших проектів (як-от права на артефакти і відер для музею, сиддур для синагоги в Івано-Франківську тощо) і наші власні пожертви на проекти, здійснені не Єврейською спадщиною Рогатина (наприклад, проекти регіональної спадщини і робочі табори, книги для Рогатинської міської бібліотеки тощо), а також звичайні інструменти та витратні матеріали (для ландшафтної роботи, фотографії, програмного забезпечення тощо).

Ми хочемо подякувати організації “Ґешер Ґаліція”, а особливо їхньому голові Шеллі Келлермен Поллеро і фінансовому директору/скарбнику Енн Ґляйш Гарріс, за те, що зробили пожертви для Єврейської спадщини Рогатина такими, що не підлягають оподаткуванню для американських платників податків і просто для кожного.

НАЗУСТРІЧ 2018

Ми вагаємось передбачити, що ми робитимемо і досягнемо у 2018 році, отримавши чимало сюрпризів кожного минулого року, але оскільки новий рік розпочинається, ми можемо принаймні окреслити наші надії:

a tool for sharpening landscape cutting blades

Невеликий крок назустріч роботі на цвинтарі наступного літа: засіб для точіння ріжучих лез для землі. Фото © 2017 Джей Осборн.

Проекти: Наступного року, як і кожного, ми продовжуватимемо фінансувати і керувати відновленням єврейських надгробків з-під вулиць Рогатина, якщо потрібно. Наш проект у 2018 році насамперед зосереджуватиметься на старому єврейському кладовищі: спочатку на організованому очищенні від дикої рослинності, що є спільним зусиллям з Фундацією “Мацева”, а також на старті для планування розвитку цвинтаря як меморіального місця, що прийматиме відвідувачів з покращеним доступом та інформацією, і ще на показовому просторі для відновлених надгробків. У якості частини проекту очищення цвинтаря, Фундація “Мацева” і Єврейська спадщина Рогатина надіються придбати ландшафтні інструменти – як ручні, так і механічні, щоб залишити їх з регіональною волонтерської організацією наприкінці рогатинської роботи – з метою, аби ці інструменти могли прислужитися для схожої роботи на наступні кілька років. Також існує ймовірність, що Європейська ініціатива щодо захисту та збереження єврейських кладовищ зможе знайти фінанси, щоб замінити стару огорожу по периметру старого кладовища і встановити нові ворота; ми очікуємо їхньої оцінки і пропозиції.

With the Kidrons and the Snitmans at Rohatyn's new Jewish cemetery

З Кідронами і Снітмансами, читаємо напис на впалому надгробку на новому єврейському цвинтарі Рогатина. Фото © 2017 Джей Осборн.

На новому єврейському цвинтарі ми плануємо провести експлуатаційне очищення цвинтаря і ми звернулися із пропозицією до організації “Stowarzyszenie Maguryczto” щоб включити процес підняття вертикально важких впалих надгробків до одного з їхніх волонтерських робочих таборів, що зосереджується на роботі з каменем, на 2018 рік та очікуємо їхніх міркувань. Наступного червня настане 75 років з часу кінцевої величезної операції Другої світової війни, наслідки якої бачимо на північному масовому похованні; ми відзначатимемо річницю меморіальним заходом і впродовж року ми відкриємо дискусію з міською радою Рогатина щодо способів, як посилити захист і вшанування на кожному з місць. Ми з нетерпінням чекаємо ще одного року співпраці з адміністрацією міста над місцевим Рогатинським музеєм “Опілля”, включаючи завершення нових виставок і співпраці над туристичними маршрутами та іншою інформацією, щоб вітати відвідувачів у місті. Завдяки нашим колегам у регіональних громадських активістських організаціях, цей рік може також бути таким, у який ми зможемо допомогти додати Західну Україну до європейських маршрутів місцями спадщини. Ми сподіваємося продовжувати наші обміни з рогатинськими і регіональними освітянами, ділитися тим, що ми маємо і розвивати нові ресурси; ми також маємо намір звернутися за інституційним і дружнім фінансуванням, аби розпочати декілька нових перекладацьких проектів (англійська->українська та українська->англійська) основних спогадів, свідчень та інших текстів щодо єврейської історії Рогатина.

Вебсайт: У 2018 році ми ретельно перебудуємо частину нашого вебсайту, аби краще висвітлювати постійну єврейську матеріальну спадщину у Рогатині, окремо від нашої проектної роботи, що постійно змінюється; це має допомогти відвідувачам і гідам зробити Рогатин корисним пунктом призначення для освітнього туризму і такого, що має справу з сімейними коренями. Ми також продовжуватимемо розробляти історичний сегмент хроніки – як важкий період Голокосту, так і яскраве сучасне життя рогатинських єврейських нащадків. Ми дуже чекаємо на дослідження і дискусії з експертами, які допоможуть нам також додати нові рогатинські єврейські культурологічні статті для української та єврейської публіки. Статті новин, звичайно, продовжуватимуть з’являтися разом із появою новин і проектів.

The group farewell photo

З туристичними гідами з організації “Rootka”. Фото © 2017 Василь Юзишин.

Відвідувачі: ми очікуємо ще один рік частих візитів до Рогатина, що розпочнеться невдовзі після того, як календар перегорнеться на 2018 рік, і ми насправді чекаємо цього. Ми вже знаємо, що багато тих самих відвідувачів з 2017 р. повернуться знову у новому році. Проект очищення старого цвинтаря привезе старих і нових друзів зі США, Польщі, Західної Україні і з будь-якого іншого куточка до Рогатина. Дуже особлива події, присвячена єврейській генеалогії відбудеться у Варшаві наступного серпня, вперше у Польщі, ймовірно, що багато відвідувачів, які мають коріння у Галичині, перетнуть кордон в Україну перед чи після конференції, щоб побачити рідні містечка й села своїх предків; дуже активна Rohatyn District Research Group (RDRG) організувала зібрання на кількох минулих конференціях і проводитиме сильний показ у Варшаві – місці, з якого легко дістатися до Львова. Але ми також сподіваємося вітати багатьох нових відвідувачів, яким цікаве місто та його історія та які відкриті до роботи-у-процесі, яку ми й інші (у Рогатині й за межами) поволі просуваємо.

ДЯКУЄМО

Марла і я хочемо подякувати кожному, хто керував, підтримував, заохочував, фінансував, звітував, виправляв, перекладав і розділяв нашу роботу у 2017 році, що активізувало і посилило наші зусилля набагато більше, ніж ми могли б зробити самі. Ми вдячні за час, ідеї, зв’язки, пожертви, працю, гумор і любов, які ми отримували під час цієї роботи, що надихає нас знову й знову. Ми завершуємо 2017 рік з найкращими побажаннями здоров’я і щастя кожному у новому році. До зустрічі в Рогатині!


Останнє оновлення: 04 січня 2018 р.

Переклад Наталія Курішко.