Про Рогатин написали у спеціальному випуску журналу “The Galitzianer” від «Ґешер Ґаліція»

The cover of the journal

Обкладинка видання.
Фото © 2018 Gesher Galicia, Inc.

Єврейська організація генеалогічних досліджень, яка працює з колишньою австрійською коронною землею Ґаліція, «Ґешер Ґаліція», присвятила цілий березневий випуск 2018 р. свого щоквартального журналу «The Galitzianer» людям і місцям Рогатина. І на щастя для нас і усіх, хто цікавиться Рогатином, «Ґешер Ґаліція» люб’язно дозволила нам представити весь випуск журналу у вільному доступі на нашому вебсайті (тут і на нашій медіасторінці):

Дослідницький журнал організації «Ґешер Ґаліція» «The Galitzianer», березень 2018 р.

This article is also available in English.

Головний редактор журналу Ендрю Залєвскі розпочинає цей спеціальний випуск статтею про багатонаціональне минуле Рогатина, тривалу історію єврейства у цьому містечку, схожість його ознак і проблем з іншими, відомішими містами із чисельнішим єврейським населенням – а також про його власні родинні корені (та історії) в Рогатині. Інші дописувачі, які походять з Рогатина, або які мають якийсь стосунок до міста, це:

  • Алекс Феллер: Родина музикантів – звуки Рогатина.
  • Стівен Тернер, Чайя Розен, Алекс Феллер: Інтерв’ю з Елеонорою Град.
  • Норберто Волій: Віднайдення втрачених слідів.
  • Марла Раучер Озборн: Єврейська спадщина Рогатина – поточний стан і перспективи.
  • Джей Озборн: Моя перша галицька карта – Рогатин.

На завершення випуску подано статтю про огляд спеціалізованих досліджень голови правління «Ґешер Ґаліція» і координатора з питань досліджень Тоні Кагане, про архівні фонди, які стосуються Рогатина (та понад десяток сусідніх містечок і сіл) в українських і польських державних історичних архівах, які містять тисячі нових важливих записів, які стали відкритими для доступу тільки минулого року.

«Ґешер Ґаліція», «Міст до Галичини», це неприбуткова організація, заснована у 1993 р. як спеціальна група за інтересами правління електронного вісника JewishGen . JewishGen перетворився на великий інтернет-сайт з базами даних, ресурсами і путівниками та інструкціями до єврейських генеалогічних досліджень по всьому світу. Сьогодні, на 25-му році своєї роботи, прицільний акцент «Ґешер Ґаліції» падає на незвичний багатокультурний регіон, який розвивається швидкими темпами – це центрально-східна Європа. Вона вабить любителів і волонтерів, які фіксували і облікували документи, створювали бази даних і пошукові системи (з доступом до понад півмільйона записів); наносили на карту і досліджували родинні, релігійні і державні історії, а також багато писали на різні теми. «Ґешер Ґаліція» – це членська організація. Невеликі щорічні внески надають членам організації доступ до мережі пов’язаних дослідників, спеціалізованих баз даних, до нових видань їх вісника « The Galitzianer», а також до великого архіву його попередніх випусків.

Jewish headstones returned to Rohatyn's old Jewish cemetery

Єврейські надгробки повернулися на старий єврейський цвинтар в Рогатині. Фото © 2017 Джей Озборн.

Співпраця між «Ґешер Ґаліція» і Rohatyn District Research Group (RDRG) почалася ще зі створення Групи дослідження містечка Рогатин Алексом Феллером майже десять років тому. Рогатинці почали подавати статті у журнал « The Galitzianer»  у 2011 р., в тому числі Алекс і я, а сама група вивчення Рогатина привернула увагу покійного нині президента «Ґешер Ґаліція» Памелу Вайсбергер та інших членів правління. Колективні пожертви від членів RDRG пішли на цілеспрямовані дослідження «Ґешер Ґаліція» та їх волонтерів і найманих дослідників незвичних історичних згадок про Рогатин. З часом ця співпраця дедалі зростала, і чимало рогатинців опинилися у правлінні організації «Ґешер Ґаліція» (деякі і досі ними є), а також були волонтерами. Мій чоловік Джей продовжує на волонтерських засадах координувати розділ картування в «Ґешер Ґаліція» (Gesher Galicia Map Room) та інші картографічні заходи цієї організації.

Характер моєї волонтерської роботи для «Ґешер Ґаліція» змінився, коли я вийшла з їх правління, щоб почати працювати на «Фонд збереження єврейської спадщини у Польщі» на початку 2015 р. На той час ми з Джеєм вже декілька років займалися питаннями збереження єврейської спадщини Рогатина. Я стала консультантом для «Ґешер Ґаліція» з питань спадщини у цьому регіоні, що я роблю і донині. Моя стаття у березневому випуску 2018 р. «The Galitzianer» розповідає про поточний стан нашого проекту в Рогатині, порівняно з попередніми даними зі статті за червень 2016 р. Там я вказую на важливий зв’язок між родинною історією і спадщиною місць, де ці люди проживали.

«Ґешер Ґаліція» надалі продовжує збирати доброчинні внески, які звільняються від оподаткування в США, для Єврейської спадщини Рогатина, а також надає партнерську і дружню підтримку у багатьох історичних проектах.

Від нашого імені і від імені Єврейської спадщини Рогатина, висловлюємо подяку Ендрю Залєвскі та Енн Ґляйх Гарріс за їх невтомну працю з редагування і верстки цього спеціального випуску «The Galitzianer», присвяченого Рогатину; Шеллі Келлерман Поллеро – за її постійне розпоряджання пожертвами, а також усьому правлінню «Ґешер Ґаліція» за їх безперервну підтримку чисельної активної громади нащадків рогатинських євреїв.

Переклад – Світлана Брегман.