Конференція та екскурсія історичною спадщиною Рогатина для освітян

Цього тижня ми взяли участь у конференції «Громадянське суспільство, цифровий сторітелінг та єврейська історія ХХ століття в Україні», а також провели екскурсію місцями історичної спадщини Рогатина для бл. 25 освітян з України, Молдови, Німеччини і Польщі.

In the historical Jewish quarter of Rohatyn

В історичному єврейському кварталі в Рогатині. Фото © 2018 Джей Озборн.

Організована ця триденна конференція організацією «Центропа» з Відня у рамках їх освітньої програми «Trans.History» для вчителів і громадських активістів з України і Молдови, у партнерстві з іншими ГО: Інститут суспільних ініціатив (Львів, Україна), Мнемоніка (Рівне, Україна), the Міжнародний центр навчання і підвищення кваліфікації (Кишинів, Молдова), Український центр вивчення історії Голокосту (Київ, Україна), та Центр міської історії центрально-східної Європи (Львів, Україна). Захід об’єднав понад 50 учасників з чотирьох країн, які відвідали презентації та співпрацювали під час семінарів під проводом активістів, які працюють з єврейською спадщиною в Україні і Молдові. Вперше ми відвідали семінар від «Trans.History» рік тому, але цього тижня ми були повноцінними учасниками усього заходу та провели значну частину дослідницької частини конференції.

This article is also available in English.

One of the student presenters for the exhibition

Один з учнів з виступом на виставці.
Фото © 2018 Марла Раучер Озборн.

Основним місцем проведенням конференції був старовинний готель «Жорж» у Львові. Для загальних лекцій і для роботи у менших групах під час практичних семінарів було відведено декілька залів. Готель «Жорж» люб’язно надав приміщення свого чудового ресторану на першому поверсі під експозицію величезної мандрівної виставки «Центропи» «Українсько-єврейський сімейний альбом», яку представили шість старшокласників з ліцею «Оріяна» зі Львова під керівництвом вчительки Олени Сахно, яка навчалася на програмі «Центропи». Учні представили та пояснили основну експозицію, виокремивши цікаві деталі з кожної панелі.

Fabian introducing conference partners and leaders

Фабіан представляє партнерів і керівників конференції. Фото © 2018 Марла Раучер Озборн.

Конференція відкрилася вітальним словом керівника програми «Trans.History» від «Центропи» Фабіаном Рулє. Він представив партнерів і спонсорів цьогорічної конференції, а також організаційний комітет та план роботи на три наступні дні. Після Фабіана був урочистий і зворушливий виступ Андреа Штор, представниці Відділу з питань культури, освіти і меншин Посольства Німеччини в Україні, яка зауважила, що зважаючи на те, що Німеччина є винуватицею «найжахливішого злочину в історії людства», це накладає на неї обов’язок і відповідальність підтримувати, зокрема, проекти, покликані відновлювати і посилювати єврейську історію у центрально-східній Європі, проекти вшанування пам’яті про Голокост, та боротьбу з антисемітизмом у всіх його проявах. Вона зазначила, що станом на сьогодні Міністерство закордонних справ Німеччини виділило кошти і підтримало 650 проектів організацій громадянського суспільства у центрально-східній Європі.

A session in the marketplace of ideas

Сесія під час «ринку ідей».
Фото © 2018 Марла Раучер Озборн.

Після того, як серед учасників «скресла крига», і вони познайомилися ближче, поділившись інформацією про себе, про свою дослідницько-викладацьку діяльність, нам розповіли, що програма і матеріали «Центропи» є інструментами і ресурсами для просвітництва, з окремим наголосом на аспекти, які особливо актуальні та корисні для вчителів з України, Молдови і Німеччини. Наприклад, достатньо лише згадати унікальну короткометражку «Центропи» «Повернення до Рівного» (2015), показ якої відбувся на заході. Декілька вчителів, які вже мають досвід застосування інструментів «Центропи» під час своїх уроків, поділилися своїми напрацюваннями на «ринку ідей», під час якого учасники могли навідувати різні зали заходу, щоб послухати і побачити стислі, проте надихаючі приклади, три з яких отримали відзнаки, вручені під час заключної частини конференції.

A difficult discussion at the south mass grave

Складна дискусія на південній братській могилі в Рогатині. Фото © 2018 Джей Озборн.

Професор Анатолій Подольський з Українського центру вивчення історії Голокосту виступив із цікавою лекцією про історію українсько-єврейських взаємин ХХ століття і історію Голокосту. Далі, учасники переглянули «Українсько-єврейський сімейний альбом» та звершили цей день спільною вечерею у готелі «Жорж».

Marla speaking to the tour group at Rohatyn's new Jewish cemetery

Марла розповідає екскурсійній групі на
новому єврейському цвинтарі в Рогатині.
Фото © 2018 Джей Озборн.

На другий день конференції дослідник і гід Алекс Денисенко провів екскурсію історичними єврейськими місцями м. Броди і м. Буськ, а організація «Єврейська спадщина Рогатина» провела тур пам’ятками Рогатина. Серед місць, які ми відвідали у Рогатині, було два єврейських кладовища, південна братська могила на вшанування ліквідаційної операції 20 березня 1942 р. та історичний єврейський квартал по вул. Валовій, де колись стояло щонайменше чотири синагоги і дім навчання Бейт-мідраш. Екскурсія Рогатином тривала чотири години і включила також відвідини дерев’яної церкви Святого Духа ХVII століття, пам’ятки, внесеної у Список світової спадщини ЮНЕСКО з 2013 р. Під час цієї екскурсії (а також протягом усіх днів роботи конференції) англомовним та україномовним учасникам допомагала наша подруга і перекладачка Ольга Тишковець, яка має багаторічний досвід роботи на багатьох заходах зі збереження єврейської спадщини у Львові та в околицях. Після нашого повернення до Львова учасникам запропонували чудовий подарунок – екскурсію до чотирьох єврейських пам’яток, яку провів Алекс Денисенко.

At Rohatyn's old Jewish cemetery

На старому єврейському цвинтарі Рогатина.
Фото © 2018 Джей Озборн.

На третій день учасники обирали з чотирьох запропонованих чотиригодинних практичних семінарів, які проводили активісти єврейської спадщини та меморіальних проектів, про застосування учнівських фотопроектів як засіб навчання, про технології соцмережі, які можуть допомогти інтегрувати історію і громадську діяльність, про цифрові інструменти для пошуку втраченої історії в класі та в позакласній діяльності, про комеморативні методи єврейського життя і вивчення історії Голокосту, про практичні проекти збереження спадщини і реставраційні роботи як засіб відродження прихованої історії.

Серед керівників семінару був наш друг і колега Крістіан Герман, який вже багато років фотографує місця єврейської спадщини у Галичині, Буковині та в інших регіонах, та з яким ми часто їздили по регіону. Під час семінару Крістіана здійснювала вправний синхронний переклад з англійської на українську наша подруга і перекладачка вебсайту Єврейської спадщини Рогатина Світлана Брегман.

Five views of the photography workshop

П’ять світлин семінару з фотографування під керівництвом Крістіана Германна.
Фото © 2018 Джей Озборн.

Sasha Nazar leads a heritage workshop

Саша Назар веде семінар зі спадщини в стародавній синагозі Ґланцера.
Фото © 2018 Марла Раучер Озборн.

Інший семінар проводив Саша Назар із Львівського волонтерського центру Всеукраїнського благодійного фонду Хесед-Ар’є, проекту, який постійно займається відновленням синагоги Якоба Ґланцера у Львові, активіст на декількох інших пам’ятках у Львівські області. Ми мали досвід працювати разом із львівським волонтерським центром двічі минулого літа, коли вони проводили акції прибирання на новому єврейському цвинтарі в Рогатині, а потім ще декілька днів під час толок, організованих на єврейському цвинтарі і в синагозі у Старому Самборі, а також на єврейській братській могилі у с. Ралівка неподалік. Сподіваємося, що знову матимемо нагоду допомагати Львівському волонтерському центру цього літа, під час робіт на інших об’єктах спадщини у Львівській області.

Marla with friends and heritage workers Hrihoriy and Sasha

Марла з друзями та співробітниками спадщини Григорієм і Сашею на конференції. Фото – Ар’є Лисакофф для LVC.

Конференція дала нам нагоду зустрітися з багатьма старими друзями і колегами, з якими ми давно не бачилися. А наживо познайомитися з людьми, з якими ми роками зналися лише онлайн, було неймовірно приємно. Ми надзвичайно вдячні за інтерес до нашої програми спадщини та історії, який висловлювали так багато учасників конференції, а особливо цінуємо ті цінні моменти і поради, які надали наші старі і нові знайомі, у тому числі Крістіан і Саша, вже згадані вище, а ще – Макс фон Шолер і Магдалена Фарнезі з «Центропа Німеччина», Еміль Маюк зі «Shtetl Routes» та «Rootka» з Любліна (Польща); вчителі Наталія Порохняк та Катерина Цибульська з Тернополя (Україна); двигун у справах єврейської історії і спадщини Ірина Шіхова з Кишинева (Молдова); а також німецькі освітяни Ґотфрід Бекер, Кірстен Лакеберґ і Сабін Кройцер.

The tour group at Rohatyn's Roxelana Square

Екскурсійна група на пл. Роксолани в Рогатині. Фото – Тарас Ковальчук для Centropa.

Те, що більшість цих людей також часто відвідують конференції від «Центропи» та є керівниками освітніх проектів, натхненних «Центропою», ще раз доводить їх відданість справі інтеграції єврейської історії і спадщини у розвиток громадян і громадянського суспільства у тих місцях, де вони живуть, і далеко за їх межами.

«Єврейська спадщина Рогатина» вдячні нашому доброму приятелеві Фабіану Рулє за запрошення на цьогорічну подію, за нагоду поділитися нашими здобутками з Рогатина з освітянами, а також за ще одну вдалу конференцію «навчання для вчителів». Сподіваємося, наступного року знову взяти участь у конференції, коли «Центропа» та програма «Trans.History» приїдуть до Одеси.

Оновлення: Опис семінару і чудова серія фото з тих днів зараз включені у Звіт за проектом Центропи з Транс-історії за 2017-2018 р.р. Стаття починається на стор. 39, а на обкладинці – фото з нашої екскурсії до Рогатина у рамках семінару!

Переклад – Світлана Брегман.