Завершено обстеження місць масових поховань у Рогатині

Протягом дев’яти днів від кінця травня і до початку червня довгоочікуване неінвазивне обстеження єврейських масових поховань в Рогатині було здійснене групою із чотирьох вчених Центру археології Стафордширського університету в Великобританії на чолі з доктором Керолайн Старді Коллс, визнаним археологом із великим досвідом досліджень місць Голокосту в Європі і авторкою монографії щодо практичних і етичних міждисциплінарних підходів до вивчення місць Голокосту. Протягом половини днів обстежувати ділянки команді з Великобританії допомагав дослідник із Кіпрського інституту, який надав другий радар.

This article is also available in English.

Mapping the north site before radar measurements

Картографування північної ділянки перед обстеженням радаром. Фото © 2017 Джей Осборн.

Мета даної роботи полягала в спробі знайти і задокументувати межі масових поховань як форми публічного акту, для того щоб міська влада Рогатина захистила ці могили воєнного часу, як вони роблять з іншими кладовищами в місті, та, можливо, для того, щоб поставити якісь постійні межові знаки для коммеморації місцевими жителями та гостями Рогатина. Хоча ця частина проекту велика та дорога, однак вона є лише одним кроком у нашому загальному плані стосовно місць масових поховань.

The elders in the area know things about this place

Старші люди з цієї місцевості знають дещо про це місце. Фото © 2017 Джей Осборн.

Як описано в дослідницькій пропозиції Центру, роботі на місцевості мала передувати оцінка історичних записів і спогадів про події та місця, багато з яких були надані команді «Єврейською спадщиною Рогатина». У доповнення до геофізичних вимірів і обстеження місцевості георадаром протягом останніх двох тижнів, група також вивчила на кожній із ділянок додаткові свідчення, що були на поверхні землі, провела інтерв’ю зі свідками щодо післявоєнних знахідок, керувала перепохованнями фрагментів людських останків, знайдених на двох місцях, і проводила постійний попередній огляд радіолокаційних даних для керування щоденною роботою. Складні умови на місцевості, технічні питання, пов’язані зі складом ґрунту під поверхнею, і складності, пов’язані із розташуванням фізичних об’єктів над однією із ділянок, все це вплинуло на те, що археологічні роботи були фізично складними для всієї команди.

Lending a hand with the survey

Допомагаючи обстеженню власноруч. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Під час цих днів польових робіт Марла і я продовжили роботу з підготовки ґрунту, яка, крім ручної очистки, також передбачала координацію окремих зусиль Львівського волонтерського центру, міської ради Рогатина та приватного підрядника (кожен із них працював на одній із трьох ділянок). Ми також допомагали археологам із логістичними питаннями, надавали додатковий транспорт та перекладача, а іноді допомагали зайвою парою рук при переміщенні радіолокаційного обладнання по ділянках під час обстеження. Під час всього цього нам сильно допомагали наші друзі зі Львова та Рогатина, а також частково одна подруга із Ізраїлю, що ми опишемо нижче. Упродовж кожного дня нас чекали години ручної підготовчої роботи, щоб очистити шлях для радіолокаційного обладнання з метою підвищення як якості, так і кількості знятих даних.

We imagine the team is happy to be back in the office

Ми уявляємо собі як команда буде рада повернутися до офісу для завершення іншої частини роботи. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Команда археологів нині вже повернулася до Великобританії, і вони виклали на своїй сторінці новин інформацію про завершення польових робіт у Рогатині. Протягом наступних кількох місяців команда археологів буде аналізувати топографічні і радарні дані разом із додатковою і історичною інформацією; в кінцевому рахунку вони будуть публікувати звіт із висновком щодо зібраних даних, який ми опублікуємо на нашому сайті. Ми також маємо намір організувати переклад звіту або ключових його частин українською мовою для місцевого/регіонального використання.

Нижче наводиться короткий опис виконаних на сьогоднішній день робіт і пов’язаних із ними знахідок на кожній із трьох ділянок. Упродовж більшості днів роботи проводилися на всіх ділянках, поєднуючи підготовку ґрунту, гео вимірювання і обстеження радаром із різним плановими і позаплановими завданнями.

Південне місце масового поховання:

Both radar units in service

Обидва радари працюють на південній ділянці. Фото © 2017 Джей Осборн.

Більша частина цієї ділянки, де в березні 1942 року відбулися вбивства єврейської громади Рогатина, була очищена робочими, наданими міською радою Рогатина, за тиждень до прибуття археологічної групи. Певні частини ділянки на північ, у сторону бічної дороги до меморіалу туркам загиблим під час Першої світової війни, не можуть бути очищені наявними інструментами і ручною працею, і були залишені для майбутніх досліджень. Робота на місці ускладнювалася тим, що до війни воно використовувалося в якості цегельного заводу і, ймовірно, як глиняний кар’єр. Ділянки розширеної області обстеження на захід від меморіальних маркерів були недавно обсаджені місцевими фермерами пшеницею і картоплею, які не були обрізані, але, тим не менш, були включені до геофізичних і георадарних досліджень (хоча з певними труднощами).

Mr. Vorobets visits the survey work at the south site

Пан Воробець відвідує обстежувальні роботи на південній ділянці. Фото © 2017 Джей Осборн.

В кінцевому підсумку площа обстеження склала близько 5000 квадратних метрів, або трохи більше половини первісної очікуваної області дослідження, і включала пам’ятник зведений нащадками в 1998 році, радянський пам’ятник 1980-го року та території, зідентифіковані місцевими літніми жителями як ймовірні місця масових поховань. Велика площа обстеження була повністю відсканована за допомогою кіпрського радара, а менша секція була відсканована двічі радаром із Великобританії та Кіпру, а в останній день обстеження велика центральна секція була відсканована знову хрест-навхрест радаром із Великобританії на основі попереднього аналізу даних, зробленого командою археологів. Кожного дня, коли відбувалося сканування, допоміжна команда продовжувала підготовку ґрунту перед роботою радару, в тому числі вирубувала залишки дрібних дерев і зарослі чагарників, обрізала пні від кущів, вирівнювала кротовини, а також прибирала кам’яні уламки та сміття.

The looting hole in 2012

Пограбована п’ять років тому яма. Фото © 2012 Джей Осборн.

Місцеві легенди та дитячі спогади свідків воєнних років умовно розмістили масові поховання на цій ділянці, південніше від меморіалу 1998 року. Однак недавні події і ретельне вивчення ділянки командою археологів свідчать, що принаймні частково зона масових поховань розташована на північ від меморіалу 1998 року. Майже п’ять років тому увагу Марли і мене привернули ознаки глибокого риття мародерами на північ від пам’ятника; тоді ми думали, що братська могила була південніше, і це риття стосувалося пограбування інших артефактів військового часу, не пов’язаних із масакрою євреїв. Під час наступних відвідин ми дізналися, що мародерський отвір був прикритий і закритий після 2012 року.

The shell of a rifle bullet is found

Гільза від гвинтівки, знайдена серед залишків мародерства. Фото © 2017 Джей Осборн.

У перший день дослідження ділянки в рамках поточного проекту, при обстеженні підповерхневої ділянки з використанням радіолокаційних методів, команда археологів виявила фрагменти людських останків на поверхні землі поруч колишнього мародерського отвору; це зупинило на деякий час пошукові роботи, в той час коли всі присутні розширили пошуки. Протягом наступних годин було виявлено кілька інших закритих мародерських отворів, а також більше ста елементів на поверхні було ідентифіковано і геолокалізовано, в тому числі людські кістки і їх фрагменти, волосся, особисті речі, наприклад частини взуття та пояси, а також гільзи. Деякі потривожені останки було перенесено з отворів по ділянці вздовж головної дороги, що йде по осі північ-південь.

Carefully collecting human remains on the ground surface

Обережно збираючи людські останки на поверхні землі для перепоховання на цьому місці. Фото © 2017 Джей Осборн.

Того самого дня, за допомоги нашого друга і порадника Алекса Денисенко, ми зв’язалися з рабі Колесником із Івано-Франківська, щоб отримати пораду, і він направив нас збирати людські залишки на поверхні землі для негайного поховання на місці. З цього часу впродовж наступного дня дослідницька і допоміжна група збирали полишені кістки з поверхні землі і виймали видимі кістки з дороги, а потім із сумом поховали всі людські залишки на цьому місці, вкривши їх свіжим ґрунтом із придорожньої території далеко на південь від області масових поховань. Кістки і фрагменти, які було видно на ділянці, але які не лежали на поверхні, були залишені на місці і вкриті шаром нового ґрунту.

Мародерські дії п’ятирічної давності, хоча і злочинні, довели наявність принаймні одного масового поховання в цьому місці. Ми сподіваємося, що складні умови обстеження на цій ділянці все ж дозволять провести аналіз даних обстеження та встановити частину або всі межі розташованих тут масових поховань.

The beautiful setting hides the horror underground

Красивий краєвид приховує підземне жахіття. Фото © 2017 Джей Осборн.

Північне місце масового поховання:

At the east end of the north site

У східній частині північної ділянки, поблизу траншей і будівель. Фото © 2017 Джей Осборн.

Це місце, пов’язане із вбивством в червні 1943 року євреїв, перевезених до рогатинського гетто з довколишніх міст, а також декількох вцілілих рогатинських євреїв, що лишилися там, було кар’єром до і під час Другої світової війни і продовжує використовуватися як промисловий двір для міських потреб. Початкова запропонована область обстеження тут була дуже великою і складною, в тому числі було велике розмаїття різних типів рослинності від трав до великих дерев, голі і з твердим покриттям пласкі ділянки, круті схили, земляні насипи і ями, відкриті і закриті будівлі, металеві каркаси будівель і багато відходів (будівельні матеріали і сміття).

Heading into rougher terrain

Занурюючись в нерівну місцевість. Фото © 2017 Джей Осборн.

Для того щоб вимірювання могли бути виконані на головних ділянках, площа очистки території перед дослідженням була зменшена, щоб зосередитися на території довкола того місця, де впродовж кількох десятиліть були випадково виявлені людські останки. Рослинність на цій ділянці було частково очищено місцевим найманим робітником до початку дослідницьких робіт, за що сплатила «Єврейська спадщина Рогатина»; під час ходу обстеження залишки будівельних матеріалів і сміття були прибрані з декількох малих ділянок за допомоги робітників і машин, наданих міською радою Рогатина.

Scanning in the greenhouse bays

Сканування всередині теплиці. Фото © 2017 Рут Ерез.

Існуючі будівельні конструкції та тверді межі зумовили розподіл і картографування зони обстеження на сім окремих секцій із деякими порожніми суміжними областями між ними. Загальна площа обстеження була близько 6000 квадратних метрів, або близько чверті першопочатково планованої області дослідження. Повідомлення місцевих свідків до і під час дослідження ділянки, зокрема, вказали на дві області, де людські останки були випадково виявлені під час міських робіт у напрямку східної окраїни обстежуваної ділянки, одна виявлена близько 30 років тому і ще одна лише близько 8 років тому; в обох випадках, після того як ці знахідки було зроблено, отвори були знову закриті, і роботи в тих частинах ділянки припинилися.

Shepherding the radar up the slope

Супроводжуючи радар вгору по схилу. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Великобританський радар використовувався під час всіх етапів обстеження цієї ділянки; це вимагало безперервного слідкування за кабелем однією або двома особами, щоб справитися із пересіченою місцевістю і сміттям, на додаток до тих, хто управляв радаром і його комп’ютером, але радар дозволив здійснити сканування дуже близько до перешкод і стіни, і навіть перевірити половину земляного схилу, який знаходиться на межі ділянки і східної окраїни. На південній ділянці ми і наша допоміжна команда працювали безперервно, щоб очистити шляхи для радара, особливо завдяки видаленню твердих і м’яких відходів, а також накопиченого сміття; археологи також енергійно взялися допомагати очищати частини ділянки.

Повідомлення свідків, що бачили розриті людські останки на східній частині ділянки, були підтверджені наявністю невеликої кількості людських кісток на поверхні землі недалеко від того місця, про яке повідомлялося під час останнього випадку. На цьому ж місці археологи також поховали ці кістки в невеликому наявному отворі.

On the flats of the north site

На рівних поверхнях північної ділянки. Фото © 2017 Джей Осборн.

Нове єврейське кладовище:

Topographic measurements precede a second survey at the cemetery

Топографічні вимірювання передують другому обстеженню на кладовищі. Фото © 2017 Джей Осборн.

«Нове» єврейське кладовище Рогатина не пов’язано з будь-яким зафіксованими акціями часів німецької окупації, але, швидше за все, це було поховання євреїв, які померли від тифу чи з інших причин у гетто, а також воно могло використовуватися для групових поховань після випадкових вбивств між головними акціями. Використання єврейських кладовищ як місць масових поховань під час війни знаходиться в центрі уваги дворічного проекту «Фіксуючи культурний геноцид і місця вбивств на єврейських кладовищах», що фінансується Міжнародним альянсом пам’яті жертв Голокосту, в якому археологічна команда Стафордширського університету є одним із ключових учасників, а «Єврейська спадщина Рогатина» є партнерською організацією.

The team compares notes at the end of the survey

Команда порівнює записи в кінці огляду. Фото © 2017 Джей Осборн.

Інтенсивне очищення кладовища здійснено за два довгі і виснажливі дні до і протягом часу проведення обстеження добровольцями різного віку з Львівського волонтерського центру, що є відгалуженням Хесед-Ар’є – єврейської благодійної організації у Львові. Марла і я, а також місцеві та приїжджі добровольці продовжували працювати на ділянці майже кожного дня протягом періоду обстеження, продовжуючи видалення рослин і сміття, вирівнювання кротовин та особливо обрізання/розпилювання пнів дерев якомога нижче над землею, щоб очистити шлях для сканування радарам. Рослинні відходи були складені за межами кладовища і чекають подальшого прибирання їх міською владою.

Усередині цвинтарної огорожі сітка обстеження була двічі картографована командою археологів, а також відсканована хрест-навхрест один раз кожним із двох радарів. В цілому сітка обстеження була трохи більше 2000 квадратних метрів, що охоплюють близько 85% від неповністю обгородженої території кладовища.

The gravestone of Abraham Botfeld is revealed

Знайдено надгробок Абрахама Ботфелда. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Первинне очищення щіткою на місці вже виявило цілий надгробок, який ніколи раніше наша група не бачила; під час другої очистки було знайдено ім’я, написане на зворотному боці каменю. Незважаючи на це, буде необхідний докладний аналіз радіолокаційних даних, щоб зафіксувати наявність масових поховань на цьому місці. По мірі сканування радаром, археологи зауважили ряд повалених надгробків, скоріш за все схованих зразу під поверхнею ґрунту на кладовищі. Заключне очищення і сканування також виявили кілька додаткових фрагментів надгробків та їх основ, прихованих у траві; незакріплені камені були зібрані біля центрального меморіалу для подальшого перенесення.

Carefully guided radar work

Ретельно здійснена робота з радаром. Фото © 2017 Джей Осборн.

Що далі:

Initial review of the data onsite

Початковий огляд даних на місцевості. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Команда археологів вже працює з даними, які вони зібрали за дев’ять днів роботи на місцевості; їх очікує близько двох місяців аналізу і складання звітів з обстеження в Рогатині під час того, коли вони займаються іншими проектами цього літа. Коли з’явиться їх остаточна доповідь, ми розмістимо її публічно на цьому сайті англійською мовою і організуємо її переклад українською мовою (також для публікації в Інтернеті). Ми будемо чекати цих результатів, щоб вирішити, які подальші проекти слід реалізувати на місцях масових поховань протягом наступних років, та які можуть полягати в розширенні областей дослідження, реєстрації меж масових поховань в українському кадастрі, встановленні постійних межових знаків на цих місцях або реалізації інших проектів, що будуть узгоджені з міською радою Рогатина.

The extended site team poses at the end of the survey

Поширена команда позує в кінці дослідження позаду «Джеффрі», великобританського георадару. Фото © 2017 Джей Осборн.

Із Подякою:

Від імені «Єврейської спадщини Рогатина” Марля і я хочемо висловити нашу щиру вдячність працьовитій команді археологів, які тяжко працювали і протягом цих довгих днів у важких умовах вирішували всі проблеми, а також всім добровольцям із району і далеко за його межами, які приєдналися до нас для підтримки вчених у цій важкій роботі. Ми із гордістю називаємо тут їх імена.

По-перше, команда Центру археології Стафордширського університету:

  • Керолайн Старді Коллс, голова дослідницького проекту, професор у галузі судової археології та дослідженні геноциду з великим досвідом роботи на місцях Голокосту
  • Кевін Коллс, проектний менеджер Центру археології з 20-річним досвідом, який спеціалізується на техніках польової археології, міської археології та судової археології
  • Челсі Уестон, молодша наукова співробітниця і аспірантка з досвідом польової роботи на місцях Голокосту, голова цвинтарної частини робіт рогатинського проекту
  • Данте Абате, науковий співробітник Центру і науковий співробітник Центру археологічних досліджень Кіпрського інституту науки та технології; фахівець в області застосування 3D методів моделювання в галузі гуманітарних наук та культурної спадщини
  • Маріна Фака, науково-технічний фахівець Кіпрського інституту з досвідом роботи в геометричній документації археологічних об’єктів та пам’яток

А також багато людей, які допомогли нам забезпечити роботу археологів до і під час обстеження:

  • Міська рада Рогатина, особливо заступник мера Микола Шинкар, Василь Миц і Ольга Блага-Малецька
  • Vasyl doing more than we asked, as always

    Василь як завжди робить більше, ніж ми просили. Фото © 2017 Джей Осборн.

    Василь Юзишин, наш водій і перекладач, який також відремонтував обладнання, вів переговори з найнятими робочими, очищав територію від рослинності і сміття, а також якось залишався добродушним впродовж довгих і важких днів

  • Law Craft LLC, особливо Віталій Надашкевич і Дмитро Гураль, за організацію спільної роботи з міською радою Рогатина та найнятими підрядниками, які також вели переговори з ними протягом обстеження в Рогатині, тоді як умови роботи на ділянці і вимоги до робіт змінювалися
  • Львівський волонтерський центр, на чолі з Сашком Назаром і їх героїчною командою: Дашою, Сашком, Танею, Іваном, Микитою, Романом, Юрою, Богданом, Данилом, Славою і Іллею
  • Рабин Колесник із Івано-Франківська, за постійне керівництво по релігійним питанням, пов’язаним із єврейською спадщиною у Рогатині та районі, а також за його своєчасну допомогу під час проведення обстеження
  • Алекс Денисенко, за роки підтримки і консультацій, які привели до цього обстеження і за взаємодію з рабином Колесником, коли на ділянках були знайдені людські останки
  • Михайло Воробець, за десятиліття турботи за меморіальні об’єкти на місці єврейських масових поховань у Рогатині і його триваючі освітні зусилля в місті по інформуванню щодо втраченої єврейської громади Рогатина
  • With Casey and Ruthy at the sites

    З Кейсі і Рут на ділянках. Фото © 2017 Джей Осборн.

    Кейсі Піл, американською волонтеркою Корпусу миру в Рогатині протягом 2017~2018 року, за її допомогу у очищенні кожної з ділянок і за те, що допомогла донести інформацію про нашу програму до рогатинських школярів

  • Рут Ерез, єврейська нащадок рогатинських сімей, яка приїхала на проект із Ізраїлю задля очищення відходів та сміття на північній ділянці масових поховань і новому єврейському кладовищі, освітньої роботи по англійській мові з місцевими старшокласниками, запису розповідей свідків про їх післявоєнні знахідки і для її блогу про свій досвід під час роботи
  • Софія Герич, гід і перекладач Рут, за допомогу у прибиранні на північному масовому похованні
  • дуже великодушний персонал готелю Бельведер за межами Рогатина
  • … і багато інших в Рогатині та у Львові, хто допомагав нам на невеликих, але важливих шляхах протягом цієї роботи.

Переклад Вікторія Сергієнко.