Очищення насельського кладовища разом із фундацією «Мацева»

Glenn and Marla confer with Steven

Гленн і Марла дискутують зі Стівеном на кладовищі у вечір перед початком роботи.
Фото © 2016 Джей Осборн.

Цього тижня продовжуючи нашу волонтерську роботу, щоб отримати навички та знання з догляду за кладовищами, Марла і я брали участь у проекті в Польщі з клірингу і клінингу єврейського кладовища, проведеного фундацією «Мацева»; хоча в минулому ми допомагали по кількох проектах на кладовищах, однак цього разу була нагода дізнатися про інструменти та методи, які використовуються в більш масштабних земляних роботах, з подібними умовами ґрунту, як і на двох єврейських кладовищах Рогатина.

This article is also available in English.

 

Our challenge

Наш виклик (і зауважте, Стівен високий чоловік).
Фото © 2016 Джей Осборн.

Цей проект тривав три дні на єврейському кладовищі в Насельську, Польща, приблизно в годині їзди на північ від Варшави. Робота була результатом спільних зусиль із боку фундації «Мацева» (The Matzevah Foundation або TMF, яка організувала роботу на місцевості), Фундації збереження єврейської спадщини в Польщі (Foundation for the Preservation of Jewish Heritage in Poland або FODZ, є власником кладовища, і роботодавцем Марли в Варшаві), міста Насельськ і групи єврейських нащадків Насельська на чолі з Гленн Курц і Майклом Валігорою, яка фінансувала більшу частину роботи над проектом. Гленн є автором книги, що значною мірою стосується Насельська, – «Три хвилини в Польщі» про короткий фільм, відзнятий його дідом у місті в 1938 році під час відпустки та його пошуки ідентичності, які теж стосуються багатьох євреїв.

A "before" panorama

Панорама «до того» південно західного кута кладовища. Фото © 2016 Джей Осборн.

Volunteers

Волонтери з Насельська, навколишнього регіону і з-за кордону. Фото © 2016 Джей Осборн.

Ми були в числі понад дюжини добровольців, у тому числі місцевих жителів, єврейських нащадків Насельська з Канади, інших місцевих зацікавлених поляків, польських нащадків Насельська з закордону, а також варшавської сім’ї, які є нащадками Хелени Ягоджінської, польки, яка нещодавно отримала статус Праведника народів світу від Яд ва-Шем за її роль в допомозі єврейському хлопчику з Насельська сховатися та пережити війну. Місто Насельськ посприяло тим, що надало двох досвідчених доглядачів плюс такі практичні речі, як мішки для сміття, збирання рослинного сміття, портативний туалет тощо; третього дня заступник мера та міський секретар допомагали очистити ділянку від сміття.

Volunteers of The Matzevah Foundation

Волонтери фундації «Мацева» показують нам, як це робиться. Фото © 2016 Джей Осборн.

Фундація «Мацева» некомерційна організація, що знаходиться в США, протягом більше п’яти років лідирує серед проектів із відновлення єврейських цвинтарів у Польщі у співпраці з Раввинською радою у справах єврейських кладовищ у Польщі, Єврейською радою Варшави, головним раввином Польщі Майклом Шудріхом і Фундацією збереження єврейської спадщини в Польщі. Фундація «Мацева» працює з баптистськими церквами, іншими подібними по духу церквами і єврейськими організаціями, щоб організовувати волонтерські поїздки, під час яких люди піклуються і відновлюють єврейські кладовища в тих місцях, де більше немає єврейської громади, або громада надто мала, або у такому віці, що не може піклуватися про кладовища. Основними завданнями фундації «Мацева» є пам’ять, відновлення і примирення, особливо серед християнських та єврейських громад, що складаються з місцевих жителів і їх нащадків. Проект цього тижня був організований засновником фундації «Мацева» і генеральним директором Стівеном Д. Рісом, за підтримки своїх досвідчених радників, що знаходяться в Польщі, Пшемека Панасюка і Сьюзен Карсон. Ця подія була лише одним із шести таких проектів, які фундація «Мацева» організовувала в 2016 році; в минулі роки фундація «Мацева» провела ряд проектів на єврейських кладовищах у Кшепіце, Освенцімі, Замбруві та Вольбромі, а деякі з цих проектів тривають надалі.

North American descendants of Nasielsk Jewish families

Північноамериканські нащадки єврейських сімей із Насельська, які працюють пліч-о-пліч у гущавині. Фото © 2016 Джей Осборн.

Єврейське кладовище Насельська знаходиться на схід від центру міста; його розміри складають приблизно 100 м в ширину на 175 м в глибину (близько 1,75 га). Крім того, воно дуже заросло; серед великих дерев є ті, яким не менше 50 років, а є багато менших/молодших дерев, а також великі дикі чагарники, виноградники та низькі кущі. Велика частина рослинності сформувалася в зарості, які є непроникними без ріжучих інструментів, і скрізь у великій кількості колиться кропива. Фундація «Мацева» розглядає кладовище Насельська як багаторічний проект; метою в цьому році було повністю розчистити навколо великих дерев по всій ширині кладовища на глибину близько 50 м (трохи більше 25 % від загальної площі). Там немає відомих збережених мацев, за винятком одного невеликого фрагмента, що стоїть вільно у передньому кутку кладовища.

An early progress snapshot

Знімок ранніх стадій прогресу в південно західному куті. Фото © 2016 Джей Осборн.

Робота була важка та потребувала значної витривалості, використання великих моторизованих ріжучих інструментів, та постійного перетягування повалених гілок і великих стебел, плюс згрібання дрібних рослин після того, як вони були зрізані. Робота була організована фундацією «Мацева» так, щоб досягти ефективності використання наявних інструментів і праці; як правило, необхідно було одного або двох «тих, що тягнули» для кожного «того, що різав», щоб тримати передню частину гущавини доступною для ріжучих інструментів. Мета полягала в тому, щоб видалити всю меншу рослинність майже до рівня землі, для того щоб затримати повернення швидкозростаючих чагарників і спростити в майбутньому догляд за кладовищем із використанням гербіцидів.

An "in progress" panorama

Панорама «в процесі» південно західного кута кладовища. Фото © 2016 Джей Осборн.

Using a lopper to cut close to the ground

Використання сучкоріза, щоб відрізати близько до землі. Фото © 2016 Джей Осборн.

Стівен і представники від Фундації збереження єврейської спадщини в Польщі відвідали кладовище, щоб задокументувати його стан і намітити план роботи за місяці до початку проекту. Після того на місці досвідчені добровольці вправлялися з моторизованими ріжучими інструментами, в той час як решта з нас використовували сучкорізи з довгою ручкою, а іноді сокиру, щоб обрізати дрібніші гілки, плюс граблі та наші руки, щоб збирати та згрібати до купи відрізану рослинність на краю кладовища для подальшого збирання.

The group was careful not to disturb this nest

Група була обережною, щоб не порушити це гніздо. Фото © 2016 Джей Осборн.

Було вжито заходів, щоб звести до мінімуму порушення місцевої фауни кладовища; волонтери зауважили та зберегли гніздо маленького птаха і вологу нірку жаби, і ми чекали, щоб змія і кілька ящірок уникнули обрізання. Досить жухлу і мертву рослинність залишено гнити і підтримувати життя в ґрунті.

Nasielsk city officials join us in the work

Представники міської влади Насельська приєдналася до нас в роботі … і принесли випічку! Фото © 2016 Стівен Д. Ріс і © 2016 Джей Осборн.

Соціальний аспект цієї роботи є важливою частиною її цінності. Як зазначив один із волонтерів, міжнародна та міжконфесійна бригада добровольців, які працюють разом із місцевими керівниками, додала цікавості і доброї волі місцевій громаді та породила багато імпровізованих неочікуваних зустрічей і розмов на кладовищі щодо спільної історії та спадщини. Ця модель, яку ми вже бачили в роботі на багатьох місцях, просувається доктором Джонатаном Веббером і іншими в Європейській спільноті єврейської спадщини як єврейська культурна дипломатія. Нам дуже пощастило, що попередню роботу виконав Гленн Курц і єврейська організація, що об’єднує єврейських нащадків, відновила значну частину майже втраченої єврейської історії Насельська, спільно з дослідженнями і документуванням енергійних міських краєзнавців. Також вранці заступник мера разом із працівниками принесли нам свіжі чорничні здоби!

Марла і я приєдналися до проекту протягом перших двох днів. Фотографії, представлені в цьому звіті, є невеликою частиною того, що я сфотографував під час нашої роботи з іншими добровольцями. Я буду збирати їх і мої замітки, щоб забезпечити довідкову інформацію на цьому веб-сайті для доглядання за єврейськими кладовищами Рогатина, і буду доповнювати методи фундації «Мацева» рекомендаціями з інших джерел, в тому числі тим, що Марла і я дізналися під час очищення іншого кладовища з іншою командою, запланованого на серпень у Чернівцях, Україна. Деякий час після цього ми також сподіваємося допомогти фундації «Мацева» на одному з кладовищ у Рогатині; Стівен і рада фундації «Мацева» зацікавлені в тому, щоб допомогти, так що від нас залежить зробити роботу вчасно і спланувати відповідно наші загальні плани з відновлення кладовища.

Many hands steadily remove the undergrowth

Багато рук терпляче видаляють чагарник. Фото © 2016 Джей Осборн.

Part of the team at the end of Day 2

Частина команди в кінці 2-го дня.
Фото © 2016 Джей Осборн.

Ця робота звучить просто, але це не так, і навіть найдосвідченіші волонтери повинні адаптуватися до умов місцевості. Перебуваючи на одній ділянці разом із фундацією «Мацева» протягом двох днів, ми змогли дізнатися лише частину з того, що нам потрібно для Рогатина, але це був дуже гарний початок. Ми вдячні за надану можливість і за терплячість команди фундація «Мацева» щодо наших питань і нашої недостатньої ефективності. Робота, якою займається фундація «Мацева», має важливе значення і сенс її полягає в більш ніж просто в догляданні, адже вони працюють там, де ніхто більше цього не робить. Як пожертвувати і/або стати волонтером, щоб підтримати їх роботу, описано на їх сторінці Долучитися. Ми дуже раді подякувати Стівену, Пшемеку, Сьюзен, Гленну, Чарлі, Томашу, Касі, Єжи, Станіславу, Моніці, Пауліні, Мартині, Адаму, Катажині, Кшиштофу, Мареку, місцевим жителям, передовій групі Моніки, Марчіна, Марека та Майкла, а також місту Насельську за їх енергію та їх сердечність у цьому корисному і продуктивному досвіді.

An "after" panorama

Панорама «після» в сторону на 300° від передньої частини кладовища, зроблена з центрального шляху.
Фото © 2016 Джей Осборн.

Переклад Вікторія Сергієнко.