«Єврейська спадщина Рогатина» отримала “Ключ до міста”

A glimpse of the original art installation by Rachel Stevens

Кадри оргинінальної мистецької інсталяції Рейчел Стівенс. Фото © 2018 Джей Осборн.

Сьогодні у Львові у рамках Європейських днів єврейської культури «Єврейська спадщина Рогатина» були відзначені поряд з іншими друзями і колегами під час урочистої церемонії у Львівській міській раді. Захід збігся в часі із завершенням мистецької меморіальної інсталяції “Ключ до міста“, яку створила у травні професорка, мисткиня і дослідниця програми Фулбрайта Рейчел Стівенс, та яка виставлялася у Центрі міської історії центрально-східної Європи. Мер Львова Андрій Садовий відкрив двогодинну урочисту церемонію, щоб відзначити організації та осіб, які працюють заради збереження єврейської культури і громади на західній Україні чи працюють над проектами відновлення пам’яті та збереження спадщини. Для нас почесно було відвідати цю церемонію, а також отримати таку нагороду.

This article is also available in English.

Церемонію спільно організували новий Меморіальний музей тоталітарних режимів, “Територія терору“, Центр міської історії центрально-східної Європи, Хесед Ар’є, місто Львів та ін. Захід відбувся у рамках масштабнішої програми, яка тривала протягом літа у Львові для вшанування 75-ї річниці ліквідації Янівського концтабору під час війни та винищення єврейської громади Львова.

Rachel Stevens speaking at the opening of her art installation

Рейчел Стівенс виступає на відкритті своєї мистецької інсталяції, біля неї – Джек Райт та Ірина Мацевко. Фото © 2018 Центр міської історії.

Протягом літа, спільно з Рейчел Стівенс, було визначено сімдесят п’ять кандидатів, які отримали скляні копії металевого ключа з зіркою Давида, який Рейчел придбала на початку цього року у Львові на вуличному ринку Вернісаж. Ключі були підсвічені, щоб створити ядро її скульптурної інсталяції. Їх запакували у дерев’яні скриньки та вручили як почесну відзнаку. У руслі традиції дарування символічного ключа шанованій особі, кожного отримувача поіменно називали та викликали для вручення скляного ключа. Серед тих, хто вручав відзнаки, був мер міста Садовий, заступник міського голови Андрій Москаленко, Ада Діанова (директорка Всеукраїнського єврейського благодійного фонду “Хесед Ар’є”), Софія Дяк (директорка Центру міської історії), та я (як директорка ГО «Єврейська спадщина Рогатина», яка виступила партнером цього заходу). Деякі із дарувальників та їх організації співпрацювали з Рейчел протягом її п’ятимісячної інтенсивної роботи у Львові та допомагали їй втілити її проект. Рейчел, яка ще у червні повернулася зі своїм чоловіком Джеком на викладацьку посаду до США, а тому не могла бути особисто присутньою на заході, з’явилася перед аудиторією у відео-зверненні на початку заходу та пояснила суть свого проекту і символічне значення ключів та скла як матеріалу, а також подякувала тим, хто допомагав і був відзначений.

Marla receives her award from Mayor Sadovyi and Ada Dianova

Марла отримує нагороду від Мера Садового і Ади Діанової. Фото © 2018 Джей Осборн.

Символізм такої нагороди і усього заходу дуже потужний. Я була дуже зворушена отримати ключ від мера Садового і Ади Діанової, і впевнена, що і решта номінантів були приємно схвильовані.

Мене попросили представити наступних кандидатів на нагороду, які скромно і невтомно відроджували єврейську спадщину у своїх громадах та за межами України, повертаючи пам’ять розпорошеній по далеких світах єврейській діаспорі. Кожен із отримувачів у свій спосіб віддавав те, що було втрачено за останні 75 років та сприяв формуванню кращого розуміння східної Галичини та багатої єврейської історії:

  • Marla with key recipients Wito Nadaszkiewicz, Tetyana Sadovska, and Ivan Horodyskyy

    Марла з основними номінантами – Віто Надашкевич, Тетяна Садовська і Іван Городиський. Фото © 2018 Джей Осборн.

    Віто Надашкевич, голова юридичної фірми «LawCraft» у Львові, активіст і волонтер, за особистий внесок на підтримку діяльності із збереження єврейської спадщини у цьому регіоні, на численних круглих столах і в публікаціях, та за його тривалу волонтерську допомогу Львівському волонтерському центру та іншим громадським організаціям.

  • Равин Моше Колеснік, Равин Івано-Франківська та Івано-Франківської області, за десятки років документування і збереження єврейської спадщини в Івано-Франківській області та за її межами, за поради і підтримку індивідуальних заходів, пов’язаних із спадщиною в населених пунктах області, таких як наш Рогатин.
  • Володимир Когут, дослідник єврейської історії свого рідного міста Рудки та довколишнього регіону (Львівська область), за його волонтерські зусилля з документування і популяризації єврейської історії Рудок, за керування процесом збереження єврейської спадщини у цьому місті.
  • Тетяна Садовська, керівниця проекту “Історична справедливість” в м. Радехів (Львівська область), за її волонтерську роботу у відкопуванні мацев, вивезених для інших цілей з єврейського цвинтаря в Радехові, за налагодження постійного процесу повернення надгробків на цвинтар.
  • Ivan Yurchenko receives a key

    Іван Юрченко отримує ключ.
    Фото © 2018 Джей Осборн.

    Іван Юрченко, архітектор, дослідник, письменник, керівник численних проектів в Івано-Франківській області, серед яких – книга про єврейські цвинтарі м. Галич, виставки про єврейську історію Галича у краєзнавчому музеї, розчищення і документування єврейського цвинтаря в м. Бурштин.

  • Лоренс Кірш, директор американської організації Товариства єврейської спадщини Болехова, за понад 10 років роботи із плекання і вшанування єврейської спадщини в м. Болехів, у тому числі за обгородження і відновлення цвинтаря, перекриття будівлі колишньої синагоги і збереження місця масового поховання у Танявському лісі.
  • Даніела Мавор, директорка ізраїльської Організації популяризації Дрогобича, Борислава і довколишніх сіл, за віднайдення і документування єврейської спадщини та єврейської історії цих двох міст, у тому числі масштабну реставрацію великої синагоги (наново посвяченої під час урочистого відкриття цього літа), місцевих цвинтарів і братських могил, а також за організацію щорічних зібрань та поїздок для вшанування та міжкультурного обміну між Ізраїлем і Україною.
  • Part of the audience at the event in the Lviv City Council chambers

    Частина аудиторії на заході у сесійній залі Львівської міської ради. Фото © 2018 Джей Озборн.

    Михайло Воробець, колишній вчитель історії та перший і основний місцевий помічник нашого проекту в Рогатині, за десятки років волонтерської роботи з документування життя зниклої єврейської громади Рогатина, за його постійну підтримку відновлення єврейської спадщини у цьому місті.

  • Крістіан Герман, німецький фотограф, за його фотографії, блог, виставки і книги, які сприяють обізнаності і про уцілілу, і про зниклу єврейську спадщину в Україні та за її межами, за багаторічну допомогу в організації та популяризації волонтерських таборів для розчищення єврейського цвинтаря у м. Чернівці.
  • Олександр (Саша) Назар, голова Товариства єврейської культури ім. Шолом Алейхема, керівник Львівського волонтерського центру, за його особистий внесок в організацію заходів для збереження єврейської спадщини, як-от круглі столи, публікації, за його натхненне керівництво та відданість в запланованих і екстрених проектах із відновлення єврейської спадщини, за його тривалу роботу для реставрації колишньої хасидської синагоги у Львові – синагоги Якуба Гланцера.
  • Ілля Фірман, директор Благодійного фонду “Хав’єр Борислав”, за його багаторічну допомогу у налагодженні контактів євреїв з Дрогобича і Борислава з їх нащадками та з міжнародними організаціями, задля популяризації збереження культурно-історичної спадщини у цих містах та інших населених пунктах регіону.

Повний перелік усіх, хто отримав цю нагороду, було оприлюднено у розділі новин на вебсайті Львівської міської ради. Не всі нагороджені ключем змогли приїхати у цей день до Львова. Організатори заходу подбають про те, щоб їх нагороди було їм передано.

Перед від’їздом зі Львова у червні цього року Рейчел подарувала оригінал цього залізного ключа, з якого і були зроблені всі копії, Всеукраїнському єврейському благодійному фонду Хесед Ар’є для експозиції у їх музеї.

The concert in progress at the former Janowska camp

Концерт на місці колишнього Янівського табору. Фото © 2018 Анне Урех.

Після двогодинної церемонії нагородження організовані містом автобуси відвезли присутніх на місце меморіалу колишнього Янівського табору примусових робіт, де було відкрито нові інформаційні таблички, виголошено урочисті промови, та проведено концерт класичної музики під відкритим небом: оркестр виконав першу і третю частину Трагічної Симфонії №6 Густава Малера. Після цього автобуси відвезли учасників заходу назад до центру міста на другий концерт, який відбувся на Просторі синагог, меморіалі на місці зруйнованої синагоги Золота Роза, урочисте відкриття якого відбулося у вересні 2016 р., на якому ми були присутні.

«Єврейська спадщина Рогатина» пишається, що нас запросили для висунення осіб, які трудяться на ниві збереження єврейської спадщини у західній Україні (колишній східній Ґаліції). Для нас також велика честь отримати цю нагороду за нашу роботу в Рогатині, яка триває вже сьомий рік поспіль, а також бути офіційним партнером заходу. Хотілося б висловити особливу подяку Рейчел Стівенс та нашим друзям з Центру міської історії. Це – Гаральд Біндер, Софія Дяк і Ірина Мацевко. Більше про цей захід можна прочитати у розділі новин на сторінці Центру.

Додатково подія та її обставини також висвітлювалися на новинному інтернет-порталі «Associated Press» та у розділі новин організації «Єврейська спадщина Європа» («Jewish Heritage Europe»). Матеріал на «Асоусіейтед Прес» зараз доступний також у декількох інших новинних виданнях, в тому числі в ізраїльському «Ynet» (на івриті).

Переклад – Світлана Брегман.