Сезон розчищення місць поховань на 2023 рік завершується

Ліворуч Марла серед квітучих рослин на південному масовому похованні; праворуч барвінок та інші квітучі рослини на північному масовому похованні. Фотографії зроблені раніше цього року © ЄСР.

Сьогодні Марла та я знову поїхали до Рогатина, щоб відвідати чотири єврейські місця поховань і оглянути роботи по догляду та розчищенню від рослинності, які цього року знову були виконані для нас від імені єврейських нащадків. Це вже другий рік, протягом якого роботу повністю виконували і документували її для нас двоє чоловіків, які живуть і працюють у Рогатині, і ми знову задоволені роботою та результатами.

This article is also available in English.

Ігор Залипко (ліворуч) та його проміжне фото на старому кладовищі.
Фото © ЄСР.

На старому єврейському кладовищі Ігор Залипко, інженер водоканалу, який живе в декількох хвилинах ходьби від нього, з кінця весни до середини осені тричі повністю розчищав його від дикої трави і чагарників, завершивши сезон три тижні тому. Зараз із прохолодною погодою і тьмяним світлом трава росте дуже повільно і буде перебувати в стані спокою протягом зими. Завдяки регулярній роботі Ігоря старе кладовище залишалося доглянутим і доступним для відвідувачів протягом усього сезону.

Василь Юрків (ліворуч) та його проміжне фото на новому кладовищі.
Фото © ЄСР.

На новому єврейському кладовищі Василь Юрків, велосипедний механік, який живе через дорогу від нього, цього сезону виконав чотири повних розчистки і провів легкий догляд за територією, зокрема вирівняв нові кротовини, щоб вони не становили небезпеку спіткнутися для відвідувачів. Раніше цього року Василь також допоміг нам, позичивши інструмент і надавши поради під час встановлення нового великого інформаційного знаку перед кладовищем.

Дерева видалені з міркувань безпеки за пам’ятником північного масового поховання. Фото © ЄСР.

Ігор Залипко також доглядає за двома єврейськими місцями масових поховань для нас вже кілька років, відколи пішов на пенсію наш дорогий друг, покійний Михайло Воробець. Цього року він знову скосив дику траву і бур’яни на обох місцях, висадив квіти на обох місцях, а також зрізав отруйний борщівник Сосновського на південному місці, зробивши обидва меморіали презентабельними і чистими для відвідувачів. На північному місці Ігор також спиляв бензопилою кілька великих дерев, які нависали над меморіалами і загрожували пошкодженням, якби впали під час сильного вітру.

Василь Юрків з однією із подарованих мотокос.
Фото © ЄСР.

Домовленість з цими двома чоловіками добре працювала для нас і для місць протягом останніх кількох років, і ми сподіваємося, що так само буде продовжуватися і в наступних роках. Оскільки ми більше не виконуємо роботи з розчищення самі та з командами волонтерів, цього року ми подарували дві наші вживані, але в чудовому стані мотокоси, одну Ігореві, а другу Василеві, щоб висловити нашу вдячність за їхню ретельну роботу і компенсувати їхні витрати на обладнання.

Отруйний борщівник, багаторічний шкідник на південному місці масового поховання.
Фото © ЄСР.

Як видно на фотографіях тут, обидва кладовища і обидва місця масових поховань зараз виглядають дуже добре і доглянуто, як і протягом цього року, що допомагає місцям здобути залученість і повагу з боку місцевих мешканців і відвідувачів також. Триваюча російська агресія в Україні лягла важким тягарем на людей по всій країні, але громадяни скрізь чинять запеклий опір спробам загарбника розірвати їхнє суспільство на шматки. Однією з дуже помітних форм опору є зміцнення та захист об’єктів культурної спадщини. Нас це надихає, і ми раді, що можемо долучитися до цих важливих зусиль.

Панорама старого єврейського кладовища Рогатина сьогодні. Фото © ЄСР.

Панорама нового єврейського кладовища Рогатина сьогодні. Фото © ЄСР.

Панорама південного місця масового поховання у Рогатині сьогодні. Фото © ЄСР.

Переклад Василь Юзишин.