На єврейських кладовищах Рогатина встановлено нові інформаційні знаки

Завершений знак на старому єврейському кладовищі Рогатина наприкінці дня. Фото © ЄСР.

Вчорашній день у Рогатині розпочався холодним, на кілька градусів нижче нуля і з припорошеним снігом на землі, але закінчився теплом і радістю: після трьох років планування і підготовки на старому і новому єврейських кладовищах нарешті були встановлені нові історичні інформаційні знаки. Ми збирали компоненти знаків протягом тривалого часу, працюючи з перервами через Covid-19 та війну Росії проти України, тож для мене та Марли було великим задоволенням нарешті побачити результати цієї роботи.

This article is also available in English.

Знак для старого кладовища. Натисніть на зображення, щоб збільшити його.

На додаток до знаків для ідентифікації єврейських кладовищ, інформація про історію цих місць спадщини та єврейських громад, які їх створили і підтримували, є важливою, навіть необхідною для відвідувачів з деякими попередніми знаннями або взагалі без них. Багато єврейських кладовищ на заході України було пошкоджено або майже знищено під час Голокосту (і навіть у повоєнний радянський час), через що багато нинішніх мешканців мало або зовсім не знають ані про значення цих місць, ані про чисельність і складність єврейського народу, який колись жив у їхніх селах, містечках і містах. Як ми бачили у Рогатині, зростаюче вшанування єврейських кладовищ і визнання того, що ці місця назавжди залишаються святими для євреїв (незалежно від їхнього стану), допомагає створити відчуття спільної спадщини – що призводить до кращого догляду за місцем і поверненням надгробків, які були розбиті і викрадені з кладовищ для використання як будівельний матеріал під час або після німецької окупації.

Знак для нового кладовища. Натисніть на зображення, щоб збільшити його.

Нові знаки мають 1,5 метри в ширину і 1,0 метр у висоту, закріплені на сталевій рамі на рівні очей, і встановлені безпосередньо біля кожного кладовища. Тексти про місце та історію громади написані трьома мовами: українською (основна), англійською та івритом. Привабливі міжвоєнні фотографії єврейських родин і соціальних груп Рогатина розміщені на видному місці, з підписами, що описують сцени і вказують на донорів зображень. Також на кожному знаку міститься проста карта з умовними позначеннями, які позначають різноманітні місця єврейської фізичної спадщини навколо Рогатина, а також інші важливі об’єкти спадщини мультикультурного міста. В основі знаків розміщено текст і логотипи ключових спонсорів цього проекту, а також QR-коди, що ведуть на вебсайт «Єврейської спадщини Рогатина» (ЄСР) для отримання більш детальної інформації про кладовища і про втрачену єврейську громаду Рогатина.

Sign installation in progress at Rohatyn's new Jewish cemetery

Встановлення знаку на новому єврейському кладовищі у Рогатині. Фото © ЄСР.

Щоб довести цей проект до завершення, знадобилося багато рук і сердець. Тексти і карти були створені ЄСР, потім перекладені на українську мову Наталією Курішко, а на іврит – нащадком Рогатина Руті Ерез. Інші єврейські нащадки надали фотографії рогатинських жінок, чоловіків і дітей у їхньому повсякденному житті, зокрема члени родини Штейнмець, родини Фауст і Ротен, родини Генне, родини Глоцер і Барбан, родини Горнштейн і Горн, родини Шніцер і Вальд. Польський колекціонер історичних фотографій Томаш Вишневський надав нам два зображення старого кладовища часів Першої світової війни, а д-р Алекс Феллер надав аерофотознімок нового кладовища, зроблений Люфтваффе у 1944 році.

Брати Малюські прикріплюють знак до рами на старому цвинтарі. Фото © ЄСР.

Практичну підтримку у плануванні місця надав наш колега з ЄСР Василь Юзишин. Загальний розгляд концепції та затвердження місця встановлення було оперативно здійснено міською адміністрацією Рогатина, зокрема начальником відділу архітектури Степаном Демчишиним та заступником міського голови Миколою Шинкарем, а також директором музею «Опілля» у Рогатині Ольгою Благою.

Проєкт знаків швидко перейшов від концепції до реальності завдяки нашому партнерству у 2022 році з Європейською ініціативою зі збереження єврейських кладовищ ESJF, важливою організацією із захисту та збереження спадщини, яка працює в Європі з 2015 року. У рамках своєї роботи з обстеження, огородження та відновлення єврейських кладовищ у десяти країнах Центральної та Східної Європи, в останні роки вони досліджують історію кладовищ та громад, щоб встановити інформаційні знаки на місцях, де вони працювали. ESJF обстежив кладовища Рогатина у 2019 році і погодився надати підтримку у розробці дизайну, виготовленні та встановленні знаків, щоб знаки у Рогатині візуально гармоніювали з існуючим форматом ESJF – корисною мережею місць, серед яких багато на заході України.

Навіть моторизований землерийний бур не зміг зрушити каміння з-під дорожнього покриття. Фото © ЄСР.

З боку ESJF, Олександра Фішель керувала загальним проектом та координацією ресурсів по всій Україні, за підтримки офісного директора Олександра Бессараба та генерального директора ESJF Філіпа Кармеля. Марла та я тісно співпрацювали з графічним дизайнером ESJF Тарасом Мосієнком, щоб адаптувати наші концепції до візуально чіткого та привабливого макету. Війна Росії проти України призупинила виготовлення знаків на кілька місяців, але ми були раді дізнатися, що цього місяця знаки були готові до встановлення.

Було приємно вітати друзів, які допомагали зі встановленням.
Фото © ЄСР.

Андрій Малюський та його брат Іван вчора привезли знаки до Рогатина і встановили їх у залиті бетонні фундаменти – завдання на цілий день, яке ускладнювалося великою кількістю і розміром каміння під поверхнею землі. Сусіди на обох кладовищах, зокрема Василь Юрків, який доглядає за новим кладовищем для нас, завідуючий деревообробної майстерні, що прилягає до цього кладовища, і жінка, яка живе через дорогу від старого кладовища, а також наш друг і водій Алекс Дунай, допомогли з додатковими інструментами, щоб пришвидшити встановлення. Ретельне вирівнювання і закріплення знаків було останнім кроком, безпосередньо перед груповими фотографіями на кожному місці.

Погода на заході України несприятлива для будівельних матеріалів усіх типів, тому ми будемо спостерігати за знаками протягом наступних років, щоб побачити, як вони витримають, і навчитися на цьому першому проекті, щоб інформувати дизайн знаків для інших об’єктів спадщини. Ми дякуємо ESJF, місту Рогатин, нашим колегам і прихильникам, а також єврейським нащадкам Рогатина за їхній внесок і підтримку у цьому проекті.

Переклад Василь Юзишин.