Обрізання, кліринг і клінинг на новому єврейському кладовищі в Рогатині

Вчора ми приєдналися до дюжини активістів із Львівського волонтерського центру, серед яких були наші друзі Саша Назар та українські незалежні режисери Даша та Сашко Балабаї, щоб очистити від рослинності нове єврейське кладовище в Рогатині. Ця робота була частиною підготовчого процесу до професійного неінвазивного дослідження ґрунту, яке почнеться на початку наступного тижня і здійснюватиметься командою на чолі з доктором Керолайн Старді Коллс із Центру археології Стаффордширського університету. До команди Львівського волонтерського центру приєднався також уже в Рогатині Кейсі Піл, волонтер Американського корпусу миру. Під яскравим сонцем і за сухої погоди робота тривала близько восьми годин, під час неї використовувалися декілька бензорізів та багато ручних інструментів. Кожен член команди був заздалегідь повідомлений про потреби археологів, а саме щоб їх прилади могли проходити без істотних перешкод дуже близько до поверхні ґрунту. Це означало, що потрібно було здійснити видалення рослинності (за винятком дерев середнього і великого розміру), висотою більше ніж 5 см від поверхні ґрунту, а також прибрати будь-які значні сторонні об’єкти, при цьому не порушуючи ґрунт та не проникаючи в нього. Дата для очищення кладовища була призначена на попередній тиждень перед датою початку обстеження, щоб мінімізувати повторне відростання рослинності.

This article is also available in English.

A panorama of the cemetery at the start of the day

Панорама кладовища на початку дня. Фото © 2017 Джей Осборн.

The chainsaw and string trimmer in capable hands

Бензопила та бензокоса в умілих руках. Фото © 2017 Джей Осборн.

Бензопила майстерно використовувалася, щоб відрізати деякі зі скручених дерев і гілок, а бензокоса перетворювала високу траву і невеликі рослини в центрі кладовища на сіно. Велика частина клірингових робіт потребували ручних інструментів, щоб обрізати кущі та пагони дерев, занадто малі для бензопили і занадто великі для бензокоси; сучкорізами, ручними різцями і легкими топірцями постійно обрізалися великі ділянки рослинності. Ймовірно, найважчим завданням протягом дня було прибрати обрізану зелень із кладовища, що вимагало багато рук та незліченних походів вниз і вгору по кладовищу, щоб перетягнути або перенести вантаж.

Незважаючи на хороші умови праці і героїчні зусилля волонтерів, рослинність на кладовищі була настільки густою, що ми не змогли очистити всю ділянку за один день. Ми працюємо зараз над тим, щоб очистити друге місце на наступному тижні та зробити все інше, перш ніж приїдуть археологи. Ми залишили дуже велику купу зрізаних дерев, чагарників, іншої рослинності та сміття, зібраних на одному місці для прибирання, що міська влада Рогатина погодилася зробити.

Gathering and hauling

Збір та вивезення протягом усього дня. Фото © 2017 Даша Балабай, Марла Раучер Осборн і Джей Осборн.

The newly-discovered headstone

Нещодавно виявлений надгробок та одна з колючих гілок. Фото © 2017 Джей Осборн.

Вчора ближче до кінця дня команда виявила ще один великий вцілілий гранітний надгробок, що лежав фасадом донизу поруч із південно-східним кутком кладовища. Ця секція кладовища була недоступною для наших відвідин протягом останніх шести років через хащі великих, зарослих та колючих чагарників. Шипи на цих високих чагарниках настільки міцні, що ніхто не подужав їх під час колишніх чисток, але вчорашня команда виявилася витривалою і енергійною. Під час нашого наступного візиту ми зробимо подальшу очистку на цій ділянці і сподіваємося, що коли-небудь зможемо перевернути надгробок, щоб сфотографувати його епітафію. В іншому місці на кладовищі, недалеко від місця клірингу, знайшлося кілька бетонних огороджень могил із поховань 1920-1930-х років, які ми раніше бачили.

A closer view of the "before" condition of a few places in the cemetery

Кілька видів стану кладовища «до». Фото © 2017 Джей Осборн.

Sashko blazes a path

Сашко прокладає шлях через підлісок. Фото © 2017 Джей Осборн.

На додаток до нового єврейського кладовища, на початку наступного тижня нами будуть обстежуватися два інші місця в Рогатині. Це будуть місця масових єврейських поховань часів Голокосту, розташовані на північному і південному краях міста. Після серії зустрічей із міською владою Рогатина, що відбувалися протягом останніх дев’яти місяців, відповідальність за підготовку та очищення нового єврейського кладовища була покладена на «Єврейську спадщину Рогатина», а роботи з організації і управління процесом впорядкування двох великих масових поховань, із використанням місцевих підрядників і працівників, взяла на себе міська влада Рогатина, з перерозподілом деяких витрат з оплати праці та найму обладнання на користь «Єврейської спадщини Рогатина». Роботи з очистки на північному масовому похованні почалися минулого тижня, а на південному масовому похованні – на початку цього тижня. Більш детальну інформацію про плановане обстеження цих ділянок можна знайти на сторінці нашого проекту англійською та українською мовами.

Clearing progress is already visible at midday

Прогрес від розчищення видно вже опівдні. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн і Джей Осборн.

Ми повернемося до Рогатина 22 травня для остаточного огляду приготувань на двох місцях масових поховань, а також для вирішення будь-яких несподіваних проблем до початку обстеження через кілька днів.

Нове єврейське кладовище регулярно доглядається міською владою Рогатина за допомоги місцевого активіста Михайла Воробця. Те ж саме вірно і для старого міського єврейського кладовища.

A group photo at day's end

Групове фото в кінці дня. Фото © 2017 Даша Балабай.

«Єврейська спадщина Рогатина» вдячна за великодушність Львівському волонтерському центру (філія Хесед Ар’є бере участь у благодійних, громадських та проектах щодо спадщини у Львівській області) не тільки за надання робочої сили для цієї великої роботи, але і за організацію перевезень до та з Рогатина великої кількості інструментів та обладнання. Особлива подяка директору Львівського волонтерського центру Саші Назару і координатору проекту Микиті Симоновському, а також Віталію Надашкевичу з Law Craft LLC за координування із міською владою Рогатина процесу підготови всіх трьох ділянок.

Ми також продовжуємо тісно співпрацювати з раббі Мойше Колесником з Івано-Франківська, давнім прихильником нашої роботи в Рогатині та незамінного джерела знань із питань, що стосуються єврейської релігійної практики та коммеморації.

Ми закінчимо це повідомлення величезною подякою вчорашнім волонтерам, які, безсумнівно, так само як і ми сьогодні відчувають здерев’яніння, біль і свербіж: Саша, Даша, Сашко, Таня, Іван, Микита, Роман, Юра, Богдан, Данило, Слава і Кейсі. Ми сподіваємося приєднатися до ваших волонтерських зусиль в інших місцях західної Україні в цьому році та після нього.

A panorama of the cemetery near the end of the day

Панорама кладовища ближче до кінця дня. Фото © 2017 Джей Осборн.

Переклад Вікторія Сергієнко.

Оновлення! Ось чудове відео, щоб допомогти нам пригадати день, зроблений Сашко і Дарина Балабай в тих рідкісних випадках, коли вони не були зайняті кліринг кисті: