Планування підготовки землі для дослідження масових поховань у Рогатині

Casey's first visit to the north mass grave memorials

Перший візит Кейсі до меморіалів північних масових поховань. Фото © 2017 Джей Осборн.

Вчора ми зустрілися із представниками адміністрації Рогатина, щоб заздалегідь спланувати роботи з підготовки землі для георадарного дослідження єврейських місць масових поховань на території міста. Марла і я подорожували зі Львова разом із нашими друзями Олександром Назаром (головою Львівського волонтерського центру, або ЛВЦ), Віталієм Надашкевичем (генеральним директором «ЛоКрафт» ТОВ і членом правління ЛВЦ) і Василем Юзишином (нашим водієм і перекладачем впродовж тижня дослідження). У Рогатині до нас знову приєдналася волонтер американського Корпусу миру Кейсі Алекса Піл, яка зараз та у 2018 році навчає англійської мови у Рогатині.

This article is also available in English.

Discussions with the City

Обговорення з адміністрацією міста аспектів підготовки землі для дослідження. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Нас зустрів заступник мера Рогатина Микола Шинкар, а також директор департаменту муніципального благоустрою та покращення громади Василь Миц, секретар міської ради Галина Богун та наша найперша контактна особа з містом Ольга Блага‑Малецька, яка також очолює регіональний музей «Опілля», що перебуває зараз на стадії розвитку у Рогатині. У кількох випадках впродовж останніх років ми співпрацювали з усіма цими міськими керівниками. Рогатинський історик і громадський активіст Михайло Воробець, який зробив чимало, аби відновити й зберегти єврейську історію та спадщину Рогатина, приєднався до усіх зустрічей у якості порадника як щодо історій місця, так і щодо місцевих зв’язків для надання робочої сили.

The north mass grave site

Північне місце масових поховань у плануванні. Зображення © 2017 Джей Осборн.

Дискусії точилися навколо вимог щодо детальної підготовки землі надані нам археологічною командою, яка проведе неінвазивне дослідження так, щоб їхні інструменти могли пройти дуже близько до поверхні ґрунту на кожному місці без значних перепон. Як уточнили доктор наук Керолайн Стерді‑Колз та доктор наук Кевін Колз із Центру археології Стаффордширського університету, які приведуть команду на місце дослідження, що почнеться менш ніж за місяць, усю рослинність слід вирізати та усунути в межах до 5 см верхньої поверхні ґрунту. Також слід усунути весь розкиданий неорганічний матеріал (уламки), особливо метал на чи біля поверхні землі. Завдання для працівників, які очищатимуть, ускладнюється тим, що сам ґрунт не можна порушити, наприклад, аби спростити вилучення дерев, а очищення від рослинності слід відкласти до тижня напередодні дослідження (задля зменшення можливості відросту).

Reviewing the south mass grave site with the City

Огляд південного місця масових поховань з міською адміністрацією. Фото © 2017 Джей Осборн і Марла Раучер Осборн.

Evaluating the north mass grave site

Оцінка північної ділянки масового поховання. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Для того, щоб ми усі могли краще розуміти практичні вимоги і обсяг роботи, керівники міста доєдналися до нас на кожному з місць, аби пройтися по землі та проінспектувати поточний стан рослинності та уламків. Під час нашого візиту до місць було очевидно, що великі ділянки, які потребують очищення і короткий проміжок часу, впродовж якого робота може бути виконана, перевантажать міський персонал, відповідальний за ландшафт, що призначений для підтримки нас у цій роботі. Щоб доповнити роботу, яку міська адміністрація покриє власними ресурсами, ми погодилися, що:

  • початкова ділянка дослідження на північному індустріальному місці буде зменшена до ділянки, яка найймовірніше містить єврейське масове заховання (зараз називаємо ділянкою «1A», маркована межею фіолетового забарвлення на відредагованих картах підготовки землі);
  • міська адміністрація координуватиме свої дії з комерційною біржою праці для організації додаткових працівників для очищення від уламків та рослинності на північному місці та обговорить сприятливу оплату праці, що буде надана Єврейською спадщиною Рогатина; і
  • In discussion at the new Jewish cemetery

    У процесі обговорення на новому єврейському цвинтарі. Фото © 2017 Джей Осборн.

    Львівський волонтерський центр збере команду волонтерів (включно з Марлою і мною), щоб зібрати рослинність на новому єврейському кладовищі.

Забезпечення ресурсами і розробка графіків трьома різними командами зараз у процесі, а ми опублікуємо швидкий звіт із зображеннями робіт підготовки землі після того, як повернемося із Рогатина у середині травня.

Під час окремого обговорення про розвитку музею “Опілля” Ольга і заступник мера запросили нас допомогти спланувати частину музейних експонатів про взаємопов’язані етнічні групи у минулому Рогатина, і вони надали нам декілька прикладів тем й деталей про єврейську спільноту, які цікавлять їх для інкорпорування, якщо можна знайти відповідні матеріали для забезпечення виставок. Як директор музею, Ольга робить схожі прохання й запити іншим представникам спільнот, які відіграли важливі ролі у минулому Рогатина, включаючи польське й турецьке посольства. Ми з Марлою вже надали ряд пропозицій з публічно доступних джерел, що пов’язані з Рогатином та які ми використовуємо для розвитку історичних, культурних і освітніх частин нашого веб‑сайту. Ми стежимо за Rohatyn District Research Group (RDRG) задля залучення інших ідей та матеріалів до музею, якщо це можливо.

Як звично для наших візитів у тепліші місяці року, пан Воробець отримав звістку, що віднайдено ще два фрагменти єврейських надгробків, коли місцева компанія водопостачання копала землю, щоб зробити ремонт частини водяної системи. Точно невідомо, де були знайдені ці два фрагменти, однак працівники компанії водопостачання вже транспортували їх на старий єврейський цвинтар, щоб додати їх до зростаючої колекції, безкоштовно для нас. Ми очікуємо на більше відкриттів такого типу, мабуть, перед закінченням весни; своєю чергою, ми їх задокументуємо, коли матимемо час знову відвідати старе кладовище.

Working with a candidate manager for supplemental clearing work at the north mass grave site

Співпраця з менеджером з персоналу для додаткової очищувальної роботи на північному місці масових поховань. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Ми б хотіли подякувати адміністрації Рогатина за їхню безперестанну підтримку нашої програми спадщини, за їхнє залучення персоналу і ресурсів, щоб допомогти очистити місця масових поховань перед дослідженням, та їхню постійну повагу до багатьох спільнот, які допомогли будувати місто. Ми вдячні за їхню допомогу і люб’язність. Ми також щиро дякуємо Віто, Саші та Василю за їхні важливі зусилля у вирішенні проблем, щоб допомогти нам знайти вихід із питань роботи й планування графіків, і Кейсі та пану Воробцю за те, що допомогли встановити зв’язок із місцевою громадою.

Переклад Наталія Курішко.