Єврейські надгробки вилучені зі знесеного підвалу

Фрагменти надгробків, відокремлені від іншого будівельного щебню на Олеговому подвір’ї.
Фото © 2020 Василь Юзишин.

Раніше цього місяця житель Рогатина виявив понад півдесятка фрагментів єврейських надгробків під час домашнього ремонту, проведеного ним самим. Витягши зі стіни старого підвалу будівельне каміння та щебінь, Олег Єфімович був вражений тим, що, перевернувши сім із вилучених шматків розміру будівельного блоку, він побачив івритські надписи і орнаментальні позначення, властиві для єврейських надгробків. Він одразу подумав вийти на зв’язок зі мною через Фейсбук, аби представити знахідку моїй увазі та поцікавитися, що робити із каменями.

This page is also available in English.

Олег у своїй околиці сьогодні.
Фото © 2020 Василь Юзишин.

Хоча ми з Джеєм зараз у Каліфорнії через наш несподіваний від’їзд з України минулого місяця у зв’язку із пандемією коронавірусу, я передоручила Олегове повідомлення Василю Юзишину, нашому другові у Львівській місцевості та давньому важливому члену волонтерської команди “Єврейської спадщини Рогатина”. У сьогоднішні плани Василя вже входила поїздка до Рогатина для перевірки стану місць єврейської спадщини за час нашої відсутності; він планував відвідати обидва кладовища і обидва масових поховання часів війни. Василь з радістю допоміг і негайно зателефонував Олегові – вони домовились про зустріч під час Василевого візиту.

Одинокий фрагмент на прилеглій вулиці.
Фото © 2020 Василь Юзишин.

Сьогодні, коли вони під дощовим небом завантажували фрагменти у фургон Василя, Олег розповів останньому про один фрагмент надгробка на жилій вулиці неподалік від дому Олега, про який його повідомили, – вони разом також видобули той надгробок. Тоді Василь відвіз усі вісім фрагментів на старе єврейське кладовище Рогатина, де вони зараз у безпеці разом із сотнями інших, видобутими впродовж останніх дев’яти років.

Фрагменти у Василевому фургоні на шляху до кладовища. Фото © 2020 Василь Юзишин.

Часто саме завдяки таким мешканцям Рогатина, як Олег ми дізнаємось про єврейські надгробки за межами єврейських кладовищ. Олег стурбувався, коли під час ремонтних робіт наштовхнувся на надгробки і шукав способу їх повернення на відповідне місце. Негайно зв’язавшись з нами, він ще раз показав, що на сьогодні у Рогатині багато людей, які турбуються про історію та спадщину міста, включно з його єврейською спадщиною.

Нещодавно видобуті камені зараз з іншими на старому кладовищі. Фото © 2020 Василь Юзишин.

“Єврейська спадщина Рогатина” залежить від підтримки й активності рогатинських жителів – як Олег і українських друзів – як Василь. Впродовж періоду COVID-19, коли ми не можемо перебувати на заході України і продовжувати нашу роботу в Рогатині, такі зв’язки особливо дорогі нам й необхідні. Дуже дякуємо!

Переклад Наталія Курішко.