Дискусійний форум з освітянами Рогатина

Marla outlines our hopes for future cooperation with educators in Rohatyn

Марла окреслює наші сподівання на майбутню співпрацю з педагогами в Рогатині. Фото © 2016 Джей Осборн.

У другій половині дня ми зустрілися з освітянами Рогатина, щоб відкрити дискусію про те, як «Єврейська спадщина Рогатина» може розвиватися та ділитися освітніми матеріалами з рогатинськими учнями про єврейське минуле та сьогодення їх міста. В межах цього передбачається довгостроковий проект двостороннього, взаємовигідного співробітництва в освітній сфері. Ми дуже заохочені, отримавши позитивні відгуки від вчителів, учнів та інших мешканців Рогатина. Тому ми можемо також розмістити та зробити доступними на нашому веб-сайті деякі матеріали та інформацію, першопочатково орієнтовану на єврейських і польських нащадків мешканців Рогатина, які проживають за кордоном, про українське минуле і сьогодення свого міста.

This article is also available in English.

Ihor and Marla during the discussion. Photo © 2016 Jay Osborn.

Ігор і Марла в ході обговорення. Фото © 2016 Джей Осборн.

Проведена в одному з великих читальних залів публічної бібліотеки Рогатина, та годинна зустріч зібрала місцевих вчителів зі шкіл номер 1 і 2 міста Рогатина, директора обласного краєзнавчого музею, кількох місцевих істориків і співробітників бібліотеки. Ми не знали заздалегідь скільки буде присутніх, тому були дуже раді, що кількість зібраних складала близько двадцяти осіб. Це була друга зустріч, організована в цьому році публічною бібліотекою Рогатина, а водночас нашою третьою зустріччю з деякими присутніми там учителями. Ігор Кліщ, колишній керівник інтернет-центру бібліотеки, який нині мешкає в Івано-Франківську (головне місто області, до якої входить Рогатин), перекладав із англійської та української мов, хоча виявилося, що кілька осіб в аудиторії дуже добре володіли англійською мовою.

Teachers, librarians, museum directors, and historians

Вчителі, бібліотекарі, директори музеїв та історики, присутні в публічній бібліотеці Рогатина. Фото © 2016 Джей Осборн.

Після представлення головної мети зустрічі та нашого прагнення до двостороннього співробітництва в просвітницькій сфері, ми запросили надавати пропозицій та ставити запитання, коротко описані нижче. На наш подив та втіху, питання були досить різноманітні та відображали краще знайомство з єврейськими традиціями та історією, ніж ми очікували. На деякі питання ми змогли відповісти в ході обговорення; інші вимагали подальших досліджень, і ми обіцяли не забаритися з відповідями, пропозиціями чи спрямуванням до ліпших джерел, ніж могли б надати ми. Короткий виклад пропозицій та запитань:

  • Єврейські «надгробки» розміщуються в головах чи ногах похованої людини? [Оновлення: зараз ми маємо сторінку з інформацією на цю тему]
  • Які мови зустрічаються на єврейських надгробках у Рогатині? [Оновлення: зараз ми маємо сторінку з інформацією на цю тему]
  • В який спосіб місцеві історики можуть найкраще посприяти проекту «Єврейська спадщина Рогатина»? Деякі з нас зібрали інформацію про українсько-єврейське співробітництво перед Другою світовою війною; як ми можемо поділитися цим з вами?
  • Чи можна розглядати як варіант розміщення меморіальних табличок на будівлях Рогатина, що мають єврейську історію? Чи могли б ці таблички містити історичні фотографії та опис минулого будівлі?
  • Яке українське слово краще підходить для називання єврейського народу та євреїв? Чи якийсь з-поміж вживаних термінів є образливим для євреїв? [Оновлення: зараз ми маємо сторінку з інформацією на цю тему]
  • Чи буде можливість зробити доступними безкоштовні курси івриту для учнів з Рогатина, так як в даний час це є в Івано-Франківську та Львові, і так як це є з польською мовою в Рогатині?

Деякі питання чітко свідчать про необхідність опису єврейських поховальних традицій на нашому веб-сайті з посиланнями на більші експертні ресурси. Ми також заінтриговані ідеєю місцевих курсів івриту і поцікавимося в Івано-Франківську, чи існують ресурси, які також могли б працювати в Рогатині. Пропозиція стосовно меморіальних табличок на історичних будівлях відразу здалася нам цінною, і ми бачили гарні приклади її втілення в інших місцях, але нам та іншим людям потрібно провести більше досліджень зі збору зображень та даних, щоб добре втілити цю ідею. Загалом усі пропозиції щодо надання інформації, допомоги та співпраці були дуже високо нами поціновані.

Ми завершили форум ще раз оголосивши про наше бажання отримати від спільноти освітян Рогатина відомості, які можуть допомогти нам розширити онлайнову хронологію історії міста, а також розвивати ширшу та багатшу картину довоєнного економічного і соціального життя Рогатина.

With the teachers of Rohatyn school number 2

З учителями Рогатинської школи № 2. Фото © 2016 Джей Осборн.

Після цього, два вчителя з Рогатинської школи номер 2 (добре відомої єврейським нащадкам як колишня польська «Червона школа», названа так завдяки червоній цеглі, що використовувалася під час будівництва) залишилися, щоб сфотографуватися з нами і продовжити обговорення вже англійською мовою. Вони запропонували зробити деяку попередню роботу зі своїми учнями і запитали, чи могли б ми поговорити безпосередньо з їх підопічними під час нашого наступного візиту до Рогатина; ми погодилися і запропонували провести зустріч десь на початку 2017 року. Водночас учителі запропонували ознайомити своїх учнів з ідеєю попрацювати з нами над проектами з віднайдення єврейського минулого Рогатина і повернення єврейської пам’яті, а також зголосилися довідатися, які види проектів можуть зацікавити учнів. Ми дали вчителям список зразків проектів, які виявилися цікавими та успішними в польських школах, що зокрема беруть участь в «Повернути пам`ять назад», освітній програмі «Фонду збереження єврейської спадщини в Польщі» та «Форуму заради діалогу». Зразки таких проектів включають:

  • інтерв`ювання літніх членів сім’ї та сусідів про їх довоєнні спогади (євреїв, співробітників чи шкільних друзів, яких вони пам’ятають)
  • дослідження місцевих архівів, крамниць та музеїв на наявність свідчень, артефактів або історичних карт, що стосуються євреїв
  • встановлення єврейських сімей Рогатина
  • обрання однієї єврейську особи або сім`ї та проведення дослідження про них до, під час і після війни
  • вивчення єврейських дітей, які колись відвідували їх школу
  • документування (фотографії, малюнки) відновлених фрагментів єврейських надгробків
  • створення пішохідної карти місць єврейської спадщини в Рогатині
  • вивчення єврейських традицій та звичаїв і проведення перформансів чи демонстрацій (наприклад, шлюбного ритуалу або благословення хліба в шабат)
  • виявлення українських інституцій, зацікавлених стати партнерами по проектам зі створення або підтримки єврейських місць пам`яті у Рогатині
  • збирання коштів для професійного очищення єврейського кладовища
  • дослідження єврейської історії конкретного будинку в Рогатині
  • вивчення іконографії та символіки єврейських надгробків
  • знаходження прикладів українсько-єврейських взаємин у Рогатині: шлюб, бізнес, музика, політика, віднайдення українських і польських праведників, які допомагали євреям під час війни
  • розробка медіа-проектів з рогатинським єврейським контентом (відео, короткометражні фільми, фотографії, учнівські художні твори)

«Єврейська спадщина Рогатина» буде дуже підтримувати ці та подібні до них проекти, а також вивчати громадські форуми (в Рогатині, Львові та інших місцях) для демонстрації таких учнівських проектів. Крім того, ми розглядаємо можливість створення платформи на нашому сайті, де учні зможуть обмінюватися створеними ними проектами, взаємодіяти з учителями та адміністраторами, а також брати участь у дискусіях безпосередньо з єврейськими нащадками.

Переклад Вікторія Сергієнко.