Єврейські кладовища – огляд завершення сезону

З приходом осені і холоду, вологої погоди, яку вона приносить на захід України, цього тижня член команди “Єврейської спадщини Рогатина” Василь Юзишин здійснив скоріш за все свій фінальний робочий візит до єврейських кладовищ Рогатина на цей рік. З травня Василь майже два десятки днів розчищав для нас рослинність, зазвичай сам, але іноді до нього приєднувались друзі й активісти зі Львова, Рогатина та Івано-Франківська.

This article is also available in English.

Надгробки, що стоять та впали, на новому єврейському кладовищі.
Фото © Василь Юзишин.

Перебуваючи у Рогатині, Василь пройшовся старим і новим кладовищами, підбираючи та викидаючи порожні пляшки та інші сторонні об’єкти, а також він підтвердив, що обидва кладовища продовжують виглядати охайно та доглянуто з боку вулиці. Це дуже важливо для нас та для сусідів кладовища, які є нашими очима, коли ми з волонтерами не на місці.

Василь також перевірив стан двох масових поховань часів Голокосту, на північ та південь від центру міста, повідомивши, що обидва виглядають без змін з часу його останніх відвідин Рогатина у вересні.

Види на нове єврейське кладовище у Рогатині цього тижня. Фото © Василь Юзишин.

Панорама східного входу на старе єврейське кладовище. Зображення © ЄСР.

Окрім повідомлення нам, що він бачив і робив на кладовищах й масових похованнях, Василь також зробив десятки фото, щоб задокументувати свою роботу й стан усіх чотирьох місць. Кілька його фото додаються тут.

З того часу як ми “тимчасово” покинули Україну наприкінці березня через пандемію, ми з Джеєм покладаємось на Василя – не тільки у догляді за кладовищами, а й у підтримці та зберіганні нашої колекції моторних й ручних інструментів, зустрічах з мешканцями Рогатина, як-от з Ігорем Васильовичем Залипком (місцевим волонтером, якого ми найняли для висаджування сезонних квітів на двох єврейських масових похованнях та підтримки там чистоти), та координації відновлення й транспортування зміщених єврейських надгробків, які віднайшли жителі за межами кладовищ.

Меморіали на єврейських масових похованнях на північ та південь від центру міста Рогатина.
Фото © Василь Юзишин.

Василь із найстарішим надгробком на старому єврейському кладовищі. Фото © ЄСР.

Має бути очевидним, що Василь – незамінний для нас (і для усіх єврейських нащадків, які дбають про спадщину) під час періоду пандемії, і ми не можемо відповідно висловити свою глибоку вдячність йому за його відданість й важку працю у допомозі нам впродовж цих останніх декількох місяців. Ми також вдячні друзям з Рогатина, Львова та Івано-Франківська, які викроїли час зі своїх щільних літніх графіків, аби підтримати Василеву роботу на єврейських кладовищах, зокрема Саші Назару з Львівського волонтерського центру та сім’ї Василик з Івано-Франківська. Завдяки їхнім волонтерським зусиллям єврейські кладовища у Рогатині зберегли доглянутий зовнішній вигляд, незважаючи на стрімкий ріст трав і диких чагарників та дерев.

Забігаючи наперед, Василь погодився продовжувати здійснювати візити раз на місяць, щоб перевірити стан усіх чотирьох місць єврейської спадщини у Рогатині, за умови, що дороги залишатимуться чистими від зимового снігу та льоду. Його регулярні візити не лише гарантують, що ми завжди маємо віддалений огляд стану кладовищ й масових поховань, але також забезпечують раннє повідомлення про проблеми чи питання, які можуть потребувати вирішення або виправлення. Для нашого проекту такий моніторинг – свого роду страхування для захисту минулих зусиль наших багатьох десятків волонтерів та нашого вкладу у збереження єврейської спадщини Рогатина.

Кілька видів на старе єврейське кладовище у Рогатині під час цих відвідин. Фото © Василь Юзишин.

Переклад Наталія Курішко.