Ще більше єврейських надгробків врятовано біля старого кладовища

Зібрані камені біля сараю перед переміщенням.
Фото © Василь Юзишин.

Наші львівські друзі Василь Юзишин і Саша Назар з Львівського волонтерського центру Всеукраїнського єврейського благодійного фонду “Хесед-Ар’є” знову побували у Рогатині вчора, допомагаючи нам зі зрізанням трави й розчищенням дикої рослинності на старому єврейському кладовищі.

This page is also available in English.

Поки вони працювали, прийшла сусідка, щоб повідомити про фрагменти єврейських надгробків, які вона віднайшла під час нещодавнього домашнього ремонту. Камені були поховані роки тому, щоб зміцнити стежку між її помешканням і сараєм. Стурбована власниця дому спочатку порадилася з місцевим священником, як їй чинити. Завдяки нашим давнім добрим стосункам з Церквою священник порадив, що камені походять з єврейського кладовища і їх слід туди повернути. З власної ініціативи жінка вже домовилася з двома друзями про допомогу та організувала віз зі запряженими кіньми, завантаживши туди деякі камені. Почувши моторні інструменти, що працювали на єврейському кладовищі, вона підійшла до Василя та Саші для підтвердження поради священника. Вони погодилися і приєдналися до жінки, щоб допомогти завантажити найважчі камені на віз.

Збір каменів для транспортування на возі. Фото © Василь Юзишин.

Фрагменти надгробків були обережно вивантажені і зараз у безпеці на старому єврейському кладовищі з сотнями інших відновлених надгробків. Інтерактивну карту нашого вебсайту оновлено, щоб відобразити локацію, де їх було знайдено. Це ознаменувало третє відновлення надгробків у Рогатині впродовж 2020 року, і зараз у нас є інша дружня сусідка, якій відомо про нашу роботу.

Віднайдені камені на шляху та зараз у безпеці на кладовищі. Фото © Василь Юзишин.

Саша і Василь повернулися до роботи після ажіотажу.
Фото © Василь Юзишин.

Вчорашній день також відзначив одинадцяту поїздку Василя до Рогатина для розчищення рослинності на єврейських кладовищах, а Сашину – третю, під час якої він допомагав підтримувати місця у доброму стані, поки ми та інші волонтери-іноземці не можемо перебувати в Україні через пандемію COVID-19. Разом зі сім’єю Василик їхні регулярні робочі візити (незважаючи на незвичний погодній сезон) замінили собою більші волонтерські робочі заходи, які ми організовували на кладовищах останніми роками. Їм було важко, але це стало великою допомогою – цього року на цвинтарях ще більше роботи, якщо там надалі буде безпечно працювати!

Переклад Наталія Курішко.