Споминаємо трагедію 79-річної давнини

Меморіал на південному масовому похованні сьогодні. Фото © ЄСР.

Минулого 20 березня, 2020 р. ми з Джеєм стояли перед меморіялом , присвяченому понад 3000 єврейським жертвам Рогатина, страчених цієї дати 1942 р. Цього року ми не змогли вчинити так само через COVID-19, але завдяки любому другові та члену команди “Єврейської спадщини Рогатина” Василю Юзишину зруйновану єврейську громаду Рогатина вшановано на місці сьогодні, і ми, єврейські нащадки, у такий спосіб були символічно присутніми для відзначення жахливих подій 79-річної давнини. Надворі пронизував холод і падав легкий сніг.

This article is also available in English.

Запалення свічки для вшанування. Фото © ЄСР.

В Україні пандемія знову зростає і Василь мусив пройти через контрольно-пропускний пункт на дорозі між Львовом і Рогатином, щоб могти подорожувати. Все ще перебуваючи у прихистку у північній Каліфорнії, ми з Джеєм духом приєдналися до Василя у Рогатині, запаливши свічку на пам’ять про жертв та вголос зачитавши “Господи милосердний” (אֵל מָלֵא רַחֲמִים), молитву за душі упокоєних невинних. Ми знаємо, що інші єврейські нащадки Рогатина також відзначали річницю цього року, як і ми, або у ярцайт (річницю смерті), або у дату згідно зі західним календарем.

Вперше за останні п’ять років Джей та я не змогли бути присутніми на південному масовому похованні у Рогатині 20 березня. Ми сподіваємось, що 2022 р. нам вдасться бути там для відзначення 80-ї річниці, важливої та урочистої віхи.

Господи милосердний, дай їм спочити в мирі. Амінь.

Переклад Наталія Курішко.