Сезон розчищення місць поховання 2022 року завершився

Наші працьовиті підрядники з утримання єврейських місць поховань: Ігор Залипко (ліворуч) та Василь Юрків (праворуч). Фото © ЄСР.

Наше щорічне розчищення дикої рослинності на єврейських місцях поховання у Рогатині цього року розпочалося пізно через складнощі, спричинені вторгненням Росії в Україну та руйнівною війною, що триває. Влітку ми повідомляли, що не могли розпочати цьогорічну роботу аж до червня і ми самі неохоче організували понад кілька днів розчищення. На щастя, два чоловіки у Рогатині запропонували виконати найману роботу для нас на місцях цього року і разом із певною допомогою волонтерів, до яких входили Марла і я, обидва кладовища та обидва масові поховання зараз виглядають дуже добре та доглянуто. Обидва чоловіки розмовляли з нами цього тижня та сказали, що сезон зростання наразі завершився, отож роботу на цей рік завершено.

This article is also available in English.

Південне місце масового поховання після осіннього розчищення та з насадженими квітами для вшанування.
Фото Ігоря Залипко.

Ігор Залипко вже два роки підтримує порядок на двох місцях масових поховань для нас, зрізуючи траву та дикі чагарники, а також насаджуючи квіти та підтримуючи чистоту на ділянках меморіалів; цього року нічого не змінилось і він виконував інші завдання з обслуговування, які ми зазвичай залагоджуємо на ділянках самі, як-от зрізання отруйного борщівника, який швидко росте. Наприкінці літа він також вирівняв землю трактором між меморіалами на південній ділянці, щоб полегшити догляд за ділянкою.

Старе єврейське кладовище минулого тижня після декількох днів розчищення. Фото Ігоря Залипко.

Цього року Ігор також почав слідкувати для нас за розчищенням старого кладовища – велика робота, для здійснення якої завжди необхідно багато днів. Перше розчищення було особливо важким, оскільки воно настало пізно; волонтери, включно з Василем Юзишином, Сашею Назаром та Андрієм Музикою, долучилися, щоб допомогти розпочати перший етап, а кілька місцевих жителів також розчистили невеликі частини старого кладовища, щоб годувати своїх тварин. Ігор завершив друге повне розчищення кладовища минулого тижня, і фотографії, які він надіслав, показують, що ділянка зараз чиста, спокійна та тиха. Ігоря добре знають у Рогатині, та добре мати його надійну допомогу у цьому великому завданні.

Волонтери наполегливо працюють (навколо лінивого кота) на новому та старому єврейських кладовищах Рогатина. Фото © ЄСР.

Нове єврейське кладовище після фінального розчищення наприкінці вересня. Фото Василя Юрківа.

Марла, Василь і я розчистили нове єврейське кладовище на початку червня вперше за цей рік, а наприкінці того дня ми найняли Василя Юрківа, сусіда кладовища, щоб він самостійно розчистив ділянку за необхідності влітку та восени. Він двічі провів повне розчищення, в серпні та наприкінці вересня, та надіслав фото після другого етапу. Зараз на кладовищі все виглядає добре і ми сподіваємось продовжити теперішню домовленість з паном Юрківом наступного року та надалі.

Меморіал на місці північного масового поховання, засаджений кущами та квітами цього літа. Фото © ЄСР.

Надіємось, що Україна незабаром переможе та виштовхне Росію, і ми зможемо підсумовувати відвідини Рогатина та проводити моніторинг місць спадщини, як і до цього. Тим часом ми вдячні нашим волонтерам і цим добрим найманим працівниками за допомогу, надану нам, відвідувачам та єврейській спільноті Рогатина за кордоном, у підтримці ділянок.

Переклад Наталія Курішко.