«Єврейська спадщина Рогатина» приймає участь в семінарі EHRI щодо Голокосту

A view of the seminar group and meeting room

Зображення семінарської групи та зали засідань. Фото © 2017 Джей Осборн.

Вчора «Єврейська спадщина Рогатина» була одним з трьох доповідачів у заключний день міжнародного науково семінару EHRI («Європейська дослідницька інфраструктура з вивчення Голокосту») організованого NIOD («Нідерландський інститут документування війни, досліджень Голокосту та геноцидів») (Амстердам), Центром вивчення Голокосту в Інституті сучасної історії (Мюнхен), та нашими друзями в Центрі міської історії Центрально-Східної Європи у Львові. Впродовж цього п’ятого дня двадцять аспірантів, які взяли участь у 5-денному семінарі, мали безпосередню можливість почути активістів та практикуючих волонтерів, які працюють над проектами єврейської спадщини на Західній Україні. Студенти протягом чотирьох попередніх днів дізнавалися про можливості для вивчення в Україні локальної та транснаціональної історії, наративів та свідчень про Голокост, післявоєнних судових розслідувань, а також працювали з науковцями, які займаються цими напрямками досліджень, такими як Карел Беркгофф, Senior Researcher at the NIOD Institute. старший науковий співробітник в Інституті NIOD. Поряд із такими навчальними проектами, як цей семінар, інформаційний портал EHRI пропонує доступ до інформації про архівні матеріали, пов’язані з Голокостом, які надаються майже двома тисячами архівних установ у Європі та за її межами.

This article is also available in English.

Ada Dianova opens the discussion

Ада Діанова відкриває дискусію описом діяльності «Хесед-Ар’є».
Фото © 2017 Джей Осборн.

Семінар відбувся в офісі Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є» тут у Львові, його відкрила директорка фонду Ада Діанова, яка розповіла про роботу «Хесед-Ар’є» за останні двадцять років разом із Львівською прогресивною єврейською громадою, а також про програми керовані її громадською організацією – «Львівським волонтерським центром» (LVC), який, з-посеред інших проектів, працює з дітьми з групи високого ризику, людьми похилого віку, людьми з обмеженими можливостями та над проектами спадщини у Львівській області. Пані Діанова також підкреслила постійний внесок «Хесед-Ар’є» в програму Яд Вашем під назвою «Фрагменти пам’яті» спрямовану на збирання артефактів та безпосередніх спогадів про довоєнне єврейське життя у Львові.

Marla presents about our program

Марла представляє нашу програму. Фото © 2017 Джей Осборн.

Потім «Єврейська спадщина Рогатина» представила огляд своїх ключових проектів та діяльності протягом останніх шести років, головним чином, щодо відновлення пограбованих нацистами єврейських надгробків, про співпрацю в цьому питанні з нашими місцевими контактними особами, такими як історик Михайло Воробець, вчителями та мешканцями міста, місцевою Церквою та міською адміністрацією. Було підкреслено, що ми формалізувалися як українська неурядова організація та уклали угоду про співпрацю з міською радою Рогатина, завершили в червні професійне неінвазивне обстеження на місці трьох місць масових єврейських поховань часів Другої світової війни, та продовжуємо здійснювати сумісну роботу разом із новим історико-краєзнавчим музеєм м. Рогатина «Опілля», створюючи постійно діючу виставку з історії та культури місцевих євреїв.

Ми також поділилися зі студентами деякими з наших поточних та запланованих проектів, пов’язаних із дослідженням Голокосту; а саме: транскрибування та переклад мемуарів людей, що вціліли, облік єврейських сховищ часів війни, виявлення українських праведників, та відновлення старого єврейського кладовища. Цей останній проект, який розпочнеться в 2018 році, передбачає роботу з фрагментами більш як 500-та надгробків, віднайдених станом на сьогоднішній день і повернутих на кладовище.

Саша Назар описує проекти спадщини «Львівського волонтерського центру». Фото © 2017 Джей Осборн.

Потім виступив Саша Назар, керівник проекту «Львівського волонтерського центру», з презентацією останніх проектів по спадщині, в тому числі минулорічної стіни пам’яті на єврейському цвинтарі в Добромилі, нового даху, покладеного минулого місяця в синагозі Старого Самбору, а також очисних робіт, що велися протягом літа на єврейському цвинтарі там само. У 2015 році «Львівський волонтерський центр» як офіційна організація реалізував свій перший проект у сфері спадщини в синагозі в Сокалі, і це після десятиліття організації неформальних волонтерських проектів через посередництво «Хесед-Ар`є». Раніше в цьому році «Львівський волонтерський центр» спільно організував круглий стіл з питань єврейської спадщини у Львівській області, до складу якого входили мери та адміністрація міст Добромиля та Старого Самбора. Цей круглий стіл, на якому також була присутня «Єврейська спадщина Рогатина», призвів до створення меморандуму про співробітництво, підписаного більш ніж десятьма учасниками, які прагнуть працювати разом, щоб здійснювати крос-промоушн об’єктів спадщини, займатися туризмом, обміном інформацією та ресурсами.

Джею та мені було надзвичайно приємно працювати з «Львівським волонтерським центром» на єврейському цвинтарі Старого Самбора, у складі міжнародного робочого табору, що налічував десятки волонтерів з України, Ізраїлю, Америки та Росії та який було організовано минулого літа. Останній день табору завершився молитвою та засвічуванням шабатових свічок у синагозі Старого Самбора вперше за останні 75 років. «Львівський волонтерський центр» вже працює над планами проведення робочого табору наступного літа, при цьому розглядаються численні єврейські місця на єврейських цвинтарях у Львівській області.

Blowing the shofar to celebrate Rosh Hashana

Сурмління в шофар під час святкування Рош Гашана. Фото © 2017 Джей Осборн.

Минулого місяця я також приєдналася до «Львівського волонтерського центру» для відкриття меморіалу на місці колишньої великої синагоги Добромиля, ініційованого Добромільською міською радою та місцевими українськими активістами (багато з яких також співпрацюють з «Львівським волонтерським центром»), разом із єврейськими нащадками за кордоном. Саша завершив свою презентацію, поділившись планами «Львівського волонтерського центру» щодо створення постійної експозиції про довоєнну єврейську громаду Старого Самбора для установки всередині синагоги та дошки ззовні будівлі, яка б містила QR-коди, що очікується буде зроблено до кінця року.

Семінар завершився серією питань та відповідей від студентів до активістів, а потім слідувала молитва та трапеза.

Ми вдячні Софії Дяк та Ані Чеботарьовій зі «Львівського центру міської історії» за запрошення взяти участь, а ще ми дякуємо нашим друзям із «Хесед-Ар’є» за проведення заходу.

Переклад Вікторія Сергієнко.

Celebrating the holiday with a festive meal

Святкування із святковою трапезою, організованою «Хесед-Ар`є».
Фото © 2017 Джей Осборн.