Планування виставки в рогатинському музеї «Опілля»

Після польових робіт із обстеження місць масових поховань ми сьогодні на короткий час повернулися до Рогатина, щоб відвідати музей «Опілля» – регіональний музей культурної історії, який відкриється в кінці цього літа. Ми зустрілися в мерії із директоркою музею Ольгою Блага-Малецькою і заступником директорки Василем Сердюком, а потім пішли у музей, де вони люб’язно показали нам процес оновлення простору. Історична будівля знаходиться в декількох хвилинах їзди на південь від центру міста, в глибині вул. Галицької. За словами Ольги, будівля, ймовірно, датується кінцем 19-го – початком 20-го століття; під час Другої світової війни вона використовувалася в якості військової пересильної в’язниці і суду. В музеї до нас приєднався Роман, який відповідає за дизайн виставкового простору.

This article is also available in English.

Olha and Marla at the street front of the new museum

Ольга і Марла на вулиці перед новим музеєм. Фото © 2017 Джей Осборн.

Зовні будівля тепер вкрита новим шаром яскраво-жовтої фарби і має вивіску. Інтер’єр майже завершений, і працівники починають встановлювати шафи-вітрини і виставкові рамки. На першому поверсі є чотири кімнати і два широкі коридори, призначені для виставок; кожен добре освітлюється природним освітленням із вікон. Висота стель досягає 10 футів (3 метри), створюючи відчуття відкритого простору. Нагорі буде спільний простір для перегляду фільмів і семінарів, що є важливою складовою сучасних музеїв.

Головними темами музейних виставок будуть історії людей, які жили в районі опільської височини навколо Рогатина, що приблизно співпадає із сьогоднішнім рогатинським районом, включаючи Рогатин та інші міста і села, знайомі людям, які походять з цієї місцевості: Черче, Стратин, Пуків, Лопушня, Чесники тощо. В залах будуть представлені археологічні знахідки цього району; 18, 19 і 20 століття; а також кілька етнічних груп (українська, польська, єврейська, турецька), які створили тут громади чи інакше лишили по собі тривалий слід.

Discussion at City Hall with the directors of the Opillya Museum

Розмова в мерії із директором музею «Опілля» та нашим водієм/перекладачем Василем. Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

У ряді минулорічних зустрічей із міською владою з приводу музею, «Єврейській спадщині Рогатина» було запропоновано зробити свій внесок зображеннями, матеріалами і текстами, щоб допомогти в створенні єврейського наративу в цих залах. Метою сьогоднішньої зустрічі для нас було дізнатися практичні деталі про розмір простору і як інтегрувати матеріали, що ми маємо в розпорядженні, до дизайну музейної виставки, яка створюється. За допомоги членів Rohatyn District Research Group (RDRG) ми сподіваємося зібрати корисну і репрезентативну інформацію про єврейські родини Рогатина та довоєнну єврейську культуру до відкриття музею, а також розширити та вдосконалити виставкові матеріали протягом найближчих років.

An early photo of the new museum site

Більш старе фото ділянки нового музею, період Першої світової війни. Фото надано Rohatyn District Research Group (RDRG).

До 1939 року євреї становили майже третину населення Рогатина, і майже 80 % від бізнесу, який був на ринковій площі, належав євреям. Рогатин має довге і багате поліетнічне минуле, яким пишається місто та сподівається поділитися ним із відвідувачами і місцевими жителями. «Єврейська спадщина Рогатина» має честь бути пов’язаною зі відзначенням цієї багатої історії завдяки новому музею.

Ось недавнє відео на YouTube каналі Міської ради Рогатина про музей «Опілля», інтерв’ю з його директором:

Переклад Вікторія Сергієнко.