Новий путівник до збереження єврейських кладовищ у Західній Україні

Розмови зі старшими мешканцями села про єврейські кладовища у Свіржі, близько 30км на північ від Рогатина. Фото © ЄСР.

Результати мого Фулбрайтівського проекту 2019-2020 рр. зараз опубліковані онлайн та доступні громадськості на новому вебсайті: “Путівник до збереження єврейських кладовищ у Західній Україні”.

This article is also available in English.

Дрібні камінці, розміщені під час посвячення меморіалу у Надвірній, приблизно за 90км на південь від Рогатина, з одного з 16 задокументованих регіональних тематичних досліджень. Фото © NSRG.

Хоча початково він більш вузько визначався як демонстраційний проект для збереження єврейських кладовищ у регіоні, беручи “старе” єврейське кладовище за зразок, як тільки Фулбрайтівське дослідження запустилось, стало зрозумілим, що є набагато більше питань і більш широке застосування, які могли б бути корисними для інших, які охочі зініціювати, управляти та підтримувати проект зі спадщини. Тому ми з Джеєм вирішили розширити межі проекту Фулбрайта, щоб включити довідкову інформацію та джерела, таблиці, що перелічують усі задокументовані єврейські місця поховань (кладовища і масові поховання часів війни) у трьох історичних регіонах Східної Галичини на заході Україні (Львівська, Тернопільська та Івано-Франківська області), і 16 поглиблених тематичних досліджень фактичних наземних проектів (минулих, триваючих, запланованих чи на черзі), які представляють, поміж іншим, проектні кошти, питання збору коштів та догляду, методи для розвитку місцевих партнерів та виклики сталого розвитку.

Модельований вигляд нового меморіалу для старого єврейського кладовища Рогатина, з перспективи відвідувача. Зображення © ЄСР.

До результатів все ж включена оригінальна пропозиція проекту Фулбрайта щодо представлення передового досвіду для догляду за й управління кладовищем та детальний план відновлення старого кладовища Рогатина. Проектний план щодо кладовища пропонує перевтілення історичного місця з простору знищення та осквернення у простір пам’яті, що об’єднує сотні фрагментів надгробків, які впродовж останніх 9 років “Єврейська спадщина Рогатина” відновлювала з доріг, доріжок, приватних садів та будівельних фундаментів у місті. Частини плану можна вислати для остаточних пропозицій щодо дизайну та будівництва, після чого їх можуть розглянути рогатинські нащадки та прихильники для збору коштів, спрямувавши на реалізацію у 2021 році.

Встановлення опорної сітки з вимірювальною рулеткою на старому єврейському кладовищі Рогатина. Фото © ЄСР.

Стосовно трьох таблиць (за областями) з єврейськими місцями поховань у Східній Галичині, нам з Джеєм вдалося перед та під час перебігу 10-имісячного проекту Фулбрайта відвідати трохи більше ніж 500 місць. Це не тільки дало нам безпосереднє знання поточного стану місць (особливо корисне для місць, які представлені як тематичні дослідження), а й також дозволило нам зібрати чи виправити GPS-координати, щоб інші могли теж знайти ці місця. Наша надія полягає у тому, що озброївшись цією інформацією та поєднавши її з даними, ресурсами та інформацією на новому вебсайті, єврейські нащадки за кордоном, а також місцеві активісти стануть партнерами в ініціюванні нових проектів зі спадщини – чи огородження, чи розміщення вказівників, чи встановлення меморіалу.

Джей та я хотіли б подякувати усім установам та окремим особам, які долучилися до мого проекту Фулбрайта даними, довідками та порадою і які заохочували нас до цього проекту, до того як я подала заявку та крізь усі наступні місяці.

З кількома колегами та обізнаними місцевими жителями, які допомагали нам. Фото © ЄСР.

Хоча на вебсайті все ще є деякі сторінки, які слід скомпонувати і які ми маємо намір завершити до кінця 2020 року, більшість сторінок уже завершені та готові до використання за цим посилання – насолоджуйтесь вивченням:

https://jewishheritageguide.net/uk

Переклад Наталія Курішко.