Марла отримає грант Програми імені Фулбрайта для проекту зі збереження спадщини у Рогатині

Discussing concepts for cemetery rehabilitation

Ділимося міркуваннями щодо відновлення кладовища з Алексом Денисенком, рабі Колесником і Михайлом Воробцем. Фото © 2014 ЄСР.

Я гордо та із захопленням повідомляю, що Марлу обрано для отримання гранту стипендії Програми імені Фулбрайта на 2019-2020 навчальний рік для підтримки проекту зі збереження спадщини на старому єврейському кладовищі у Рогатині. Грант уможливить дослідження та планування відновлення й вшанування на місці кладовища, створення мережі контактів та освітніх обмінів у межах академічних і культурних закладів у Західній Україні, а також розробку методів та найкращих практик у сталій регіональній роботі кладовища для публікації на веб-порталах і в інших форматах. Ми передбачаємо, що цей цілеспрямований проект, що розпочинається у вересні, пришвидшить наші зусилля, спрямовані на підвищення обізнаності з єврейською історією та спадщиною в Рогатині, а також посилить вплив нашої роботи в регіоні.

This article is also available in English.

Three views of Rohatyn's old Jewish cemetery

Три ракурси виду на старе єврейське кладовище Рогатина до Першої світової війни. Зображення люб’язно надані Томашом Вішнєвскі (ліве та центральне) та Нью-Йоркською публічною бібліотекою.

Престижна Програма імені Фулбрайта – це програма міжкультурного обміну, дипломатії та компетентності, яка управляється Бюро у справах освіти та культури Державного департаменту США. Щорічно гранти надаються американським науковцям та дослідникам для навчання і/або для дослідницьких проектів, що проводяться за кордоном, та іноземним студентам для проектів, що проводяться у США; обмін людьми та досвідом – основний засіб для просування мети Програми щодо поліпшення міжкультурних відносин. Проектом Марли спільно керуватимуть Рада з міжнародних обмінів науковцями/Інститут міжнародної освіти у США та Програма імені Фулбрайта в Україні, Київ.

Among the recovered headstone fragments at Rohatyn's old Jewish cemetery

Старе кладовище як місце освіти, тут з туром, організованим Rootka. Фото © 2017 ЄСР.

Проект Марли носить назву “Демонстраційний проект зі збереження єврейського кладовища для Західної України” та зосереджується на збереженні та захисті майже 400-річного єврейського цвинтаря в Рогатині. Як зазначено в описі проекту, поданого як частина заявки на грант, під керівництвом та порадами від місцевих експертів вона пропонує:

  • очистити та прибрати частину кладовища від дикої рослинності та сміття;
  • зібрати та об’єднати віднайдені єврейські надгробки в очищеному місці;
  • побудувати план збереження і управління для усього кладовища, створивши меморіал на цьому місці, що уможливлює належне використання віднайдених надгробків;
  • розробити дані, методи та інструменти, що генеруються в рамках проекту, як базу знань та приклад для дослідження для навчальної дисципліни у регіоні та за його межами.

Деякі із сотень віднайдених мацев на старому цвинтарі. Фото © 2016 ЄСР.

Вже тривають підготовчі роботи щодо перших двох цілей ще до офіційного початку Фулбрайтівського проекту, а також існує початкова концепція стосовно частини третьої цілі, хоча ми очікуємо значно розвинути та зміцнити цю кожну діяльність вподовж проекту. Окремі фази проекту включають план щодо збереження і документації віднайдених фрагментів надгробків, також дизайн інформаційних позначень для місця, що вже становлять частину нашої довгострокової мети допомогти реінтегрувати спільну пам’ять колишньої рогатинської єврейської громади у сучасне життя міста. Масштабні роботи з впорядкування ділянки і встановлення меморіалу знаходяться поза межами Фулбрайтівського проекту Марли, однак ми сподіваємось, що плани та задуми, що стануть результатом проекту, будуть достатньо деталізованими, щоб дозволити практичну оцінку витрат на ці роботи, аби розпочати збір коштів в останній частині 2020 року.

1846 cadastral map of Rohatyn

Старе кладовище на кадастровому кресленні поля 1846 року у ЦДІАЛ. Фото © 2011 ЄСР.

Велика кількість теперішніх та колишніх фулбрайтівських науковців та студентів, які проводили проекти в Україні та з якими ми бачились у Львові останніми роками, були першими, хто заохочував Марлу подати заявку на Програму імені Фулбрайта. Ми отримали істотний супровід у структуруванні проекту та окресленні можливих результатів від наших особистих друзів та лідерів у ділянці спадщини: д-ра Софії Дяк, директорки Центру міської історії Східно-Центральної Європи у Львові та запеклої прихильниці публічної історії; Рут Еллен Ґрубер, координаторки веб-порталу Єврейської спадщини Європи та журналістки, авторки й дослідниці, відзначеної нагородами; та професорки Рейчел Стівенс, митця-скульпторки з Державного університету Нью-Мексико, яка у межах Фулбрайтівського проекту в Україні розробила пам’ятну арт-інсталяцію у Центрі міської історії у Львові під назвою “Ключ до міста: три способи уявнити єврейську спадщини у Львові”, що згодом переросла в нагороду, яку вручає керівництво міста 75 особам та організаціям, що підтримують єврейську культуру та громади у Західній Україні чи працюють над проектами відновлення пам’яті та збереження спадщини. Після декількох обговорень за кавою у Львові з Рейчел та її чоловіком Джеком Райтом про їхню роботу над проектом, Марла подала свою заявку на Програму імені Фулбрайта. Софія та Рут вже багато років підтримують Єврейську спадщину Рогатина ресурсами й ідеями, особисто та через їхні інституції, допомагаючи просувати практичні та нематеріальні аспекти нашої роботи.

A view of the discussion on Dobromyl

З колегами у Львові обговорюємо спільні міркування щодо збереження регіональної єврейської спадщини. Фото © 2017 ЄСР.

Центр міської історії Східно-Центральної Європи виступить у ролі приймаючої установи для Марли завдяки запрошенню, запропонованого їхньою заступницею директора та керівницею проектами публічної історії д-ром Іриною Мацевко. Центр відіграє важливу роль у процесі реалізації проекту, у визначенні та підключенні людей і ресурсів для внесків та результатів проекту, та як місце проведення робітень й інших подій проекту. Марла значно залежатиме від експертизи Центру, що допоможе їй максимізувати змістове наповнення і комунікацію її дослідження та роботи у його розробці.

Обговорення історії єврейської громади Рогатина з українськими, молдовськими та німецькими освітянами. Фото © 2018 ЄСР.

Марла буде цілком поглинута роботою над своїм Фулбрайтівським проектом впродовж десяти місяців, але паралельно триватиме робота над нашими іншими завданнями для Єврейської спадщини Рогатина, аби досягти прогресу й в інших ділянках. Ми передбачаємо вільний обмін інформацією між її роботою у рамках програми імені Фулбрайта, наших інших проектів ЄСР та пов’язаними проектами спадщини, які проводять наші друзі та колеги у регіону, а також роботою у соціальних медіа протягом академічного року. Безсумнівно, це буде захоплюючий період!

Переклад Наталія Курішко.