Десятки уламків єврейських надгробків відновлено сьогодні

Уже вдруге у 2021 р. члена команди “Єврейської спадщини Рогатина” Василя Юзишина повідомили про уламки єврейських надгробків, які знайшли за межами єврейського кладовища.

This article is also available in English.

Уламки єврейських надгробків змішані з іншими будівельними кам’яними уламками на місці. Фото © ЄСР.

Цього тижня місцевий домовласник Зіновій Павлюк повідомив про фрагменти Рогатинський історико-краєзнавчий музей “Опілля”. Сім’я пана Павлюка придбала будинок на вулиці Драгоманова (яку ще називають вулицею Кудрика) кілька років тому і почала перебирати та позбуватися купи будівельного сміття на ділянці, щоб збудувати новий гараж, коли пан Павлюк натрапив на ряд великих й малих уламків єврейських надгробків. Хоча це й було сюрпризом для пана Павлюка, вулицю при березі ріки добре знають у Рогатині як місце, де знаходять надгробки, коли б не розкопували тротуар для будівельних робіт; там й у іншому місці під землею було виявлено 50 уламків і один цілий надгробок 2016 р., та ще 25 великих фрагментів знайдено 2017 р., коли сусідній домовласник викопував рів біля вулиці для залиття фундаменту для огорожі. Директор музею, Ольга Блага, вийшла з нами на зв’язок у фейсбуці та зателефонувала Василеві, який вже планував сьогодні бути у Рогатині знову для робіт з очищення рослинності на старому єврейському кладовищі. Разом Ольга і Василь домовились з домовласником щодо безпечного відновлення понад двох десятків фрагментів надгробків, що додаються до загальної кількості відновлених надгробків й налічують понад сотню лише на цій вулиці.

Пан Павлюк, який повідомив про знайдені уламки надгробків, разом із сином на місці. Фото © ЄСР.

З певною допомогою від пана Павлюка і двох сусідів Василь завантажив уламки надгробків у свій фургон і тоді перевіз їх сьогодні на старе єврейське кладовище, де вони приєдналися до сотень інших – повернутих туди впродовж останнього десятиліття. Василю знадобилося дві поїздки своїм великим фургоном, щоб зібрати й транспортувати усі фрагменти. Це відкриття та відновлення були гідними висвітлення не лише для “Єврейської спадщини Рогатина” та місцевої громади; регіональне агентство Інтернет-новин Versii.if.ua скористалось моїми постами у соцмережах й опублікувало статтю з новинами на своєму вебсайті для інтересу інших в Івано-Франківській області.

Ця подія йде слідом за меншою у червні цього року, коли два українських туристи, які відвідували Рогатин, виявили Василя, який працював на старому кладовищі, і розповіли йому про невеликий уламок єврейського надгробка, побаченого під час прогулянки у сусідній околиці. Василь пройшов за ними на місце, віднайшов надгробок і приніс його назад на кладовище.

Надгробки перевезені сьогодні Василем на старе єврейське кладовище у Рогатині для зберігання.
Фото © ЄСР.

Наша інтерактивна карта надгробків, відновлених на теперішній час (нижче) була оновлена, щоб включити сьогоднішні надгробки. Одинадцятий рік поспіль наша робота з відновлення надгробків у Рогатині, стає можливою завдяки нашим друзям і волонтерам, міській владі Рогатина, місцевим релігійним і громадським лідерам, а особливо (як цього тижня) багатьом окремим небайдужим жителям Рогатина. Ми вдячні за широку підтримку в місті щодо відновлення й збереження нашої спільної спадщини.

Переклад Наталія Курішко.