Ще п’ятдесят мацев розкопано на вулицях Рогатина

У статті, що складається з двох частин опублікованих 15 та 23 липня 2016 року, Ольга Вербяна з Рогатина в газеті «Голос Опілля», українській газеті регіону Рогатин-Бережани-Підгайці, повідомила про те, що велику кількість фрагментів єврейських надгробків було нещодавно знайдено під час вуличних робіт по вул. Драгоманова, на північний-захід від центру міста. Рогатинський шкільний вчитель на пенсії Михайло Воробець, наш друг та партнер в місті, повідомив деталі цієї знахідки; згодом через Facebook до цією статті привернула нашу увагу інша мешканка Рогатина Світлана Розкош.

This article is also available in English.

A sample of the various headstone fragments recently unearthed

Зразок різних фрагментів надгробків, що були нещодавно розкопані на вул. Драгоманова і вул. Завода.
Фото © 2016 Ольга Вербяна.

Ми зв’язалися з Ольгою та дізналися, що надгробки були знайдені не тільки по вул. Драгоманова, а й під вул. Завода, навпроти річки Гнила Липа. Ми разом із паном Воробцем відвідали обидві ділянки під час нашого візиту до Рогатина в травні 2016 року, і можемо ствердити, що на обидвох цих ділянках знаходилися фрагменти єврейських надгробків і в минулі роки. Пан Воробець припускає, що на цих місцях будуть продовжувати знаходити мацеви по мірі того, як влада міста буде оновлювати комунікації, дороги і тротуари в наступні роки.

Another sample of the various headstone fragments

Інший зразок різних фрагментів надгробків, що були нещодавно розкопані на вул. Драгоманова і вул. Завода. Фото © 2016 Ольга Вербяна.

У цілому близько 50 мацев було виявлено в цьому місяці, серед них одна з червоного пісковику, повністю неушкоджена вагою приблизно 350 ~ 400 кілограмів. Переклад різьбленого єврейського тексту на красивому камені в пісковику , зроблений цього тижня членами Rohatyn District Research Group (RDRG), розповідає нам, кому належить цей камінь:

The complete and intact red granite matzevah

Мацева червоного пісковика. Фото © 2016 Ольга Вербяна.

Ханна, донька шанованого покійного,
нашого виняткового вчителя Іцхака Цві Наґельберґа,
хай його пам’ять служить благословенням,
відійшла 26‑го числа місяця Шеват 5695 [1935]

Напис продовжує описувати Ханну в поетичному тексті, викладаючи її ім’я першими літерами кожного рядка:

мудра серцем, похована тут
смиренна, дорога душа
мала 75 років
донька богобоязного чоловіка
відбула та вирушила на свій [вічний] спочинок
[нехай] її душа буде направлена до благословенної землі
мала милосердя до бідних із плодом своєї руки
здобула свою [частину] світу [аби прийти] поки ще жива
скромна, навіть ще коли була дівчинкою
єдина дівчина, яка залишила їх скорботними
її душа покинула її очищеною 7 разів
нехай її пам’ять благословляється між тими, хто живий

Беручи до уваги матеріал червоного пісковика та 1935 рік як дату її смерті, ми припускаємо, що жінка була похована на новому єврейському кладовищі Рогатина, яке було відкрито в 1920-х роках. На сьогоднішній день існує декілька подібних великих надгробків із червоного пісковика, що знаходяться на цьому кладовищі, розташованому в північній частині міста.

More headstone fragments

Інші фрагменти надгробків, що нещодавно були розкопані на вул. Драгоманова і вул. Завода.
Фото © 2016 Ольга Вербяна.

Ольга надіслала 24 чудові фотографії мацев, які тепер повернені на старе єврейське кладовище відповідно до плану, запропонованого івано-франківським раббі Колесником; під час нашого наступного візиту до Рогатина 06 вересня ми будемо робити додаткові фотографії, щоб задокументувати ці камені. Ми вдячні Ользі, Світлані, панові Воробцю, міським працівникам Рогатина і місцевим жителям за відновлення цих каменів і повідомлення нас про цю знахідку.

Several views of the recently recovered matzevot

Кілька зображень нещодавно відновлених мацев, що знаходяться зараз вдома на старому єврейському кладовищі Рогатина.
Фото © 2016 Ольга Вербяна.

У попередніх випусках новин на цьому веб-сайті описано інші ремонті роботи на вул. Драгоманова та вул. Завода в травні 2016 року, квітні 2013 року, та травні 2011 року. Щоб дізнатися про це більше, слідкуйте за роботою «Єврейської спадщини Рогатина», дивіться сторінку Проект відновлення єврейських надгробків.

Наша карта розташування надгробків, відновлених протягом останніх п’яти років, показана нижче. Ми будемо оновлювати карту в вересні, щоб включити камені відновлені цього місяця, які, як ми бачили, були знайдені на вул. Драгоманова та вул. Завода. Ви можете використовувати цю карту, щоб побачити інші місця на тих вулицях, де було знайдено камені протягом останніх років:

Оновлення від 30 липня 2016: чудова стаття про відновлення цих надгробків і наш проект в Рогатині була сьогодні опублікована онлайн регіональною газетою Газета Вікна; стаття багато цитує наш звіт про новини та містить чудові фотографії Ольги Вербяної. Ми дуже раді бачити такий чудовий опис цього проекту збереження єврейської спадщини в Рогатині.

Переклад Вікторія Сергієнко i Наталія Курішко.