Єврейські громади вшановано: Чесники та Бурштин

Новий пам’ятник у Чесниках. Фото © ЄСР.

Минулого місяця “Єврейська спадщина Рогатина” взяла участь у зворушливій і давно назрілій панахиді.

This article is also available in English.

Дякуючи сім’ї Росоловських з села Чесники поблизу Рогатина, 18 жовтня вшановано довоєнні єврейські сім’ї Чесників шляхом відкриття пам’ятника на спомин про них поряд із братською могилою, де майже десяток євреїв з Чесник було похоронено жителями села Чесники після того, як їх неподалік розстріляли нацисти у 1943 році.

Сім’я Росоловських праворуч разом з активістами зі спадщини, рабином, місцевим свідком та телевізійним інтерв’юером після церемонії. Фото © ЄСР.

Інформацію про розстріл і поховання зібрали через дослідження та місцеві інтерв’ю-свідчення, проведені Михайлом, Галиною та Роксоланою Росоловськими (батьком, матір’ю й донькою), яких часто можна застати за проведенням турів і організацією прибирання біля історичної церкви св.Михаїла у Чесниках, важливої архітектурної перлини української спадщини. Раніше цього року Роксолана написала нам про місце масового поховання, яке розташоване неподалік дому Росоловських у Чесниках, та її плани встановити біля нього меморіал. Ми з Джеєм були дуже щасливі повернутися в Україну до того, як меморіал завершили, і більш ніж раді бути присутніми на відкритті. Церемонію проводив рабин Колесник з єврейської громади Івано-Франківська, а її засвідчили купка жителів Чесників, журналісти з Івано-Франківська та друзі з ближнього Бурштина.

Могила Богдана Гривнака на сільському кладовищі. Фото © ЄСР.

Відповідно до слів Роксолани у Чесниках 1935 р. проживало понад два десятка єврейських сімей, серед них була сім’я Картен з Чесник і Рогатина, а також сім’я Аксельрод. Борис Аксельрод (згодом – Арсен) пережив війну завдяки праведним вчинками шкільного друга з Чесник, якого звали Богдан Гривнак: Богдан дав своє свідоцтво про хрещення й інші ідентифікаційні документи Борису, який на той час був інтернований разом із сім’єю у Рогатинському ґетто – документи дозволили Борису уникнути смерті. Після ліквідації ґетто дім Гривнака у Чесниках обшукали німці, а у грудні 1943 р. Богдана розстріляли. Ми з Джеєм відвідали місце поховання Богдана Гривнака у Чесниках до відкриття пам’ятника.

Член команди ЄСР Василь Юзишин ліворуч з Роксоланою, зі мною, з Галиною й іншими на місці. Фото © ЄСР.

Село Чесники та ліси навколо нього з’являються у ряді єврейських мемуарів часів війни, зокрема у книзі “Моя гірка правда” Бориса Аксельрода. Відомості про праведників та спогади, що стосуються Чесників, Рогатина та інших сіл у регіоні, можна знайти тут, на вебсайті “Єврейської спадщини Рогатина” (посилання додані нижче).

Дослідження Роксолани також зазначає, що у довоєнних Чесниках розташовувався пивоварний завод, власниками якого були євреї (вона показала нам цей простір, але сьогодні там залишається лише джерело), також у селі проживала відома єврейська повитуха, Естер, яка допомагала при народженні не лише у Чесниках, а й у багатьох навколишніх селах. Ймовірно, що цією повитухою була Естер Бернштайн, відома багатьом єврейським сім’ям Рогатина впродовж десятиліть за допомогу при народженні багатьох дітей у Рогатині, включаючи молодшу сестру мого прапрадіда Броню Горн, народжену 1 лютого 1904 р. на вул. Валовій у Рогатині.

У рабина беруть інтерв’ю для новин місцевого телебачення. Фото © ЄСР.

Реалізація нового меморіалу стала можливою за підтримки Об’єднаної єврейської общини України (яка спонсорувала багато таких меморіалів по Україні впродовж минулого року і довше) та єврейської громади Івано-Франківська.

Після відкриття у низки тих, хто був присутній на церемонії, інтерв’ю взяла Віталіна Запорожець для ТРК “РАІ”, зокрема в Роксолани, рабина, місцевого жителя Михайла Слободяна, який знає про вбивства й поховання, та у мене.

Рабин Колесник проводить меморіальну службу у Бурштині.
Фото © Василь Хованець.

Одним з тих, хто відвідав меморіальних захід у Чесниках, був мешканець Бурштина, автор, активіст зі спадщини та друг Іван Юрченко. Іван досліджував, документував й видавав книги про єврейські кладовища у Бурштині та Галичі, і був нагороджений за свою роботу у відновленні єврейської пам’яті у регіоні восени 2018 р. міською владою Львова. За тиждень після заходу у Чесниках Іван провів й своє відкриття пам’ятника у Бурштині на єврейському кладовищі, церемонію якого також провів рабин Колесник та підтримку якому надала Об’єднана єврейська община України.

Після меморіальної служби у Бурштині. Фото © Василь Хованець.

Відвідувачі Бурштинського заходу слухають одного з доповідачів. Фото © Василь Хованець.

У жовтні 1942 р., після знищення нацистами єврейської громади Рогатина, євреїв Бурштина перевезли до Рогатинського ґетто, де вони приєдналися до інших єврейських сімей з регіону, включно з тими, які проживали у Більшівцях, Букачівцях і Чесниках. Усіх стратили на початку червня 1943 р., коли ґетто остаточно ліквідували; їхні тіла поховали у братській могилі на “водоканалі” на північ від центру Рогатина.

Baruch Dayan HaEmet.
Вічна пам’ять

Праведники у Рогатинському районі:
https://rohatynjewishheritage.org/uk/history/righteous-gentiles/

Мемуари та свідчення єврейського Рогатина:
https://rohatynjewishheritage.org/uk/memoir/

Більше про Рогатинське ґетто часів війни:
https://rohatynjewishheritage.org/uk/history/timeline-shoah/

Північне масове поховання Рогатина на місці водоканалу (6 червня, 1943 р.):
https://rohatynjewishheritage.org/uk/heritage/mass-graves/

 

Переклад Наталія Курішко.