Перші розчищення у 2021 р. на Рогатинських єврейських кладовищах

Нове кладовище до початку розчищення цього місяця. Фото © ЄСР.

У квітні й травні Рогатин пережив ряд днів, які змінювали вологу погоду на сонячну, що звично для цієї пори та що спричинило вибух нових трав і чагарників, які з’являлися на старому й новому єврейських кладовищах. До середини травня обидва кладовища були готові до першого розчищення 2021 р. і, на щастя, член команди (та волонтер з чотирирічним стажем) “Єврейської спадщини Рогатина” Василь був готовий знову прийти на допомогу.

This article is also available in English.

Щодо деяких проблем огородження ми відкладемо ремонт на трохи згодом цього року. Фото © ЄСР.

Впродовж півтора дня Василь завершив першопрохідне розчищення нового єврейського кладовища. Погода було доброю і він не повідомляв про будь-які проблеми щодо роботи чи місця, окрім помічених під час обходу периметру кількох стиків у сталевій огорожі, які зараз потріскані чи заламані, а деякі штамповані наконечники зігнуті чи потребують заміни. Ми з Джеєм вважаємо, що можемо перенести роботу над цим невеликим проєктом до нашого повернення додому в Україну, сподіваємось, до осені. Звичайно, повернулася й отруйна рослина, що швидко росте, – борщівник Сосновського, тому Василь вже розпочав зрізати рослини відповідно до рекомендованих у Європі методів, щоб (надіємось) тримати її під контролем.

Знак ESJF після встановлення 2019 р. Фото © ЄСР.

Після першого дня розчищення Василь зумів добратися до нашої львівської квартири, щоб взяти додаткові моторні й ручні інструменти, рукавички, моторне масло, ліску для тримера та відповідні матеріали для роботи цього року. Перебуваючи там, він також знайшов дублікат знаку з обстеження ESJF єврейських кладовищ Рогатина 2019 р., який ми видрукували, ламінували та прикріпили до обох цвинтарних огорож у жовтні 2019 р. Під час Василевих відвідин Рогатина у квітні він помітив, що знак на новому єврейському кладовищі вже не прикріплений та не цілий; його зірвали з огорожі вітряні бурі ранньою весною. Коли він повернувся працювати на кладовищі всередині травня, то встановив дублікат знаку з нашої квартири.

Вхід на старе кладовище перед початком роботи минулого тижня. Фото © ЄСР.

Після завершення розчищення на новому кладовищі Василь спакував інструменти й матеріали та поїхав на старе єврейське кладовище: там він потрапив на пару годин роботи зі зрізання, починаючи, як зазвичай, навколо сходів кладовища, щоб місце продовжувало виглядати доглянутим з дороги біля головного входу та так, як його бачать мешканці на протилежному боці вулиці. Працюючи, Василь помітив чоловіка з косою у нижньому кінці кладовища, отож він пішов вниз і дізнався, що чоловік косив й забирав зрізану траву додому, щоб годувати свою козу – завдання, з якого користає наша робота та його потреби; Василь подякував йому від нас.

Нове підготування й насаджування біля меморіалу на південному масовому похованні. Фото © ЄСР.

Перебуваючи у Рогатині минулого тижня, Василь також зустрівся з нашим місцевим доглядачем за єврейськими масовими похованнями часів війни Ігорем Залипком та виплатив йому другу частину винагороди за цей рік за підтримку ділянок могил чистими від бур’янів, насадження сезонних квітів та здійснення невеликих ремонтів меморіалів – важливі та значущі зусилля, які десятиліттями та до нещодавніх років брав на себе покійний Михайло Воробець.

Василь і Саша вчора на верхній частині старого єврейського кладовища у Рогатині. Фото © ЄСР.

Вчора Василь повернувся на старе єврейське кладовище для роботи, а до нього приєднався Саша Назар, активіст зі спадщини та очільник Львівського волонтерського центру при Всеукраїнському волонтерському фонді “Хесед-Ар’є” у Львові. Вже впродовж декількох років Саша – ключовий помічник у нашій роботі у Рогатині, який допомагає з відновленням єврейських надгробків та розчищенням на обох єврейських кладовищах. У відповідь ми допомагали Саші та Львівському волонтерському центру у численних випадках, працюючи у єврейських синагогах, на кладовищах і масових похованнях, на заходах зі вшанування спадщини та у проєктах з відновлення надгробків у Львівській області. Саша – один із наших найдорожчих друзів та найважливіших партнерів у Львові, а також потужний захисник єврейської спадщини та збереження у Львові та регіоні. Він та його волонтери повільно, проте стабільно реставрують синагогу Якуба Глянцера – один з лише двох вцілілих довоєнних єврейських молитовних будинків у Львові. Разом Василь і Саша пропрацювали цілий день на старому кладовищі та досягли значного прогресу.

Василеві знадобиться повернутися до Рогатина ще декілька разів наступними тижнями, коли погода дозволить завершити перший цикл розчищення на старому єврейському кладовищі. Ділянка старого кладовища більша за європейське футбольне поле, та значно більша за нове кладовище. Ми сповнені надії, що кілька інших українських друзів у регіоні, які приєдналися до нього тут минулого року, також прийдуть з допомогою знову цього сезону.

Панорама нового єврейського кладовища у Рогатині після завершення першого розчищення у 2021 р. Фото © ЄСР.

Панорама старого єврейського кладовища у Рогатині, що відображає прогрес у очищенні на сьогодні. Фото © ЄСР.

Ґрунт доданий та ущільнений на ділянці південного масового поховання міською владою Рогатина. Фото © ЄСР.

Ми з Джеєм надзвичайно вдячні Василеві, Саші, Ігореві та іншим, хто продовжує допомагати нам з доглядом за чотирма історичними місцями поховань єврейської спадщини у Рогатині, особливо під час пандемії, коли ми самі не можемо перебувати там. Ми також у боргу перед нашим львівським адвокатом та членом правління “Єврейської спадщини Рогатина” Віто Надашкевичем і міською владою Рогатина та першим заступником міського голови Миколою Шинкарем за нещодавню організацію додавання ґрунту на поверхню південного масового поховання та ущільнення ґрунту, щоб покрити минулі випадки незаконного копання реліквій часів війни на ділянці. Ми також хочемо подякувати кожному, хто пожертвував “Єврейській спадщині Рогатина” 2020 і 2021 р.р., щоб допомогти нам покрити витрати, пов’язані з цими обов’язками, включно з поїздками та працею на кладовищах, новими та поточними матеріалами й обслуговуванням наших інструментів. Якщо б Ви хотіли підтримати нашу роботу, будь ласка, відвідайте вебсайт “Єврейської спадщини Рогатина”, де пожертви можна здійснити за допомогою чека, кредитної карти чи PayPal, ці пожертви не підлягають оподаткуванню для американців завдяки щедрості нашого партнера “Ґешер Ґаліції”, реєстрація у США 501(c)(3).

Переклад Наталія Курішко.