Відійшов у вічність Михайло Воробець

З паном Воробцем у Рогатині 2017 р. Фото © ЄСР.

З величезним сумом ми повідомляємо, що цього тижня у Рогатині у вічність відійшов Михайло Воробець, вчитель на пенсії, автор, місцевий історик та носій пам’яті довоєнних єврейських сімей міста та їхньої історії. Заразившись COVID-19 минулого листопада, пан Воробець був прикутий до ліжка майже усю зиму. Наприкінці квітня наш друг Василь Юзишин побував у Рогатині, щоб перевірити чотири єврейські місця поховань для нас і він відвідав пана Воробця, побачивши його дуже слабким й худим. Пану Воробцю було б 87 років у червні.

This page is also available in English.

Допомога у відновленні єврейських надгробків 2012 р. Фото © ЄСР.

Незважаючи на тривожні проблеми зі здоров’ям впродовж останніх декількох років, пан Воробець продовжував писати регулярну історичну колонку для місцевої газети “Голос Опілля” і за нагоди розповідати учням про довоєнну єврейську громаду, Голокост й важливість пам’яті.

Ми вперше зустрілись з паном Воробцем у квітні 2011 р. під час наших других відвідин Рогатина. Єврейські нащадки рогатинських сімей пригадають, що пан Воробець не лише відвідував освячення нових меморіалів, споруджених на усіх чотирьох місцях поховань у Рогатині 1998 р., але й був головним вкладником у реалізацію цієї важливої повоєнної, пост-радянської потуги для пам’яті Голокосту у Рогатині й увічнення єврейських жертв.

Пан Воробець на старому єврейському кладовищі Рогатина у 2015 р.
Фото © Алекс Денисенко.

Протягом багатьох років потому пан Воробець продовжував особисто дбати про місця поховань: прибирання та невеликий ремонт пам’ятників, посадка сезонних квітів, прибирання сміття і, що найважливіше – організація відновлення уламків єврейських надгробків, знайдених за межами цвинтарів (перегляньте вебпосилання нижче, щоб прочитати більше). Наша робота з відновлення та історичний пошук як “Єврейської спадщини Рогатина” розпочались з нашої початкової квітневої зустрічі 2011 р. з паном Ворбцем у Центральній бібліотеці Рогатина, відновлюючи та спираючись на зусилля, які пан Воробець та інші здійснили у минулому.

З рабином Колесником й активістами зі спадщини на північному масовому похованні у Рогатині 2014 р. Фото © ЄСР.

До кінця минулого року пан Воробець продовжував бути місцевою контактною особою для єврейських нащадків за кордоном у пошуку інформації про їхні сім’ї чи плануванні візиту до Рогатина. Він також був ключовим організатором незабутнього возз’єднання, яке ми відвідали у Рогатині з нащадками вцілілого єврея часів війни та праведного місцевого українця. Пана Воробця можна було регулярно знайти в приміщеннях Рогатинського історико-краєзнавчого музею “Опілля” за дослідженнями й виконанням ролі місцевого історика для персоналу й відвідувачів, і він пожертвував предмети зі своєї особистої колекції музейній виставці.

На південному масовому похованні 2012 р. Фото © ЄСР.

Під час одного з наших літніх волонтерських таборів, присвячених прибиранню єврейського кладовища, пан Воробець підійшов й розмовляв з американськими та українськими волонтерами і продовжував до нещодавнього часу бути контактною особою для мешканців Рогатина, які знайшли єврейські надгробки за межами кладовища; тоді він часто домовлявся про повернення каменів на єврейське кладовище особисто чи приєднувався до нас для відновлення. Впродовж багатьох років пан Воробець стояв з нами на північному й південному єврейському похованні, щоб урочисто відзначити сумні річниці воєнних розстрілів євреїв, востаннє це відбулося у червні 2019 р. “Єврейська спадщина Рогатина” створила сторінку, присвячену спогадам пана Воробця про те, що він бачив на південному похованні днями після масових розстрілів там у березні 1942 р.

Отримує свій ключ до міської нагороди у 2018 р. Фото © ЄСР.

Восени 2018 р. за нашої ініціативи пан Воробець отримав визнання Львівської міської ради за десятиліття його праці для відновлення єврейської пам’яті та спадщини у Рогатині.

Михайло Васильович Воробець народився у селі Вербилівці (до війни: Wierzbołowce), лише за 2км на південь від центру Рогатина, та переїхав до Рогатина, коли він був молодим, для трудового життя й волонтерської служби. Декілька років тому відійшла у вічність його дружина, але він залишає дітей та інших членів сім’ї у Рогатині та регіоні. Після поминальної служби у церкві св. Миколая на пагорбі над центром міста Рогатина, поряд зі старим єврейським кладовищем, пана Воробця поховали на історичному християнському цвинтарі на південному заході, неподалік з меморіалом турецьким солдатам часів Першої світової війни та єврейським південним масовим похованням Рогатина 1942 р. Ми не могли особисто відвідати службу через пандемію і нашу тривалу відсутність в Україні, отож ми вдячні Василеві, який був там від нашого імені та від імені усіх нащадків єврейського Рогатина, для вшанування.

Нехай його душа буде зав’язана у Вузол Життя.

Переклад Наталія Курішко.


Читайте більше: