Починаються роботи із захисту цвинтарів і братських могил

Дві зустрічі, які відбулися протягом останніх десяти днів, допомогли нам офіційно розпочати нашу діяльність заради кращого збереження і захисту єврейських цвинтарів та братських могил часів Голокосту в Рогатині. Станом на сьогодні ще жоден з цвинтарів чи братських могил в Рогатині не визнані об’єктами спадщини обласного чи державного значення, а отже, ці чотири ділянки не мають офіційного захисту згідно з чинним законодавством про захист спадщини. На щастя, усі ці об’єкти неофіційно визнаються міськими керівниками та мешканцями, тож їх всіх шанують як місця поховань. Втім, на нашу думку, щодо певних робочих питань та на майбутнє, потрібні офіційні реєстрація та визнання.

This article is also available in English.

During the meeting at the Rohatyn City Office

Під час зустрічі в міській раді Рогатина.
Фото © 2018 Марла Раучер Осборн.

Перша зустріч відбулася у кабінеті мера міста Рогатин у понеділок, 16 липня, з заступником мера Рогатина Миколою Шинкарем. Були присутні ми з Марлою, а також член правління нашої ГО, наш юридичний консультант та давній порадник Віто Надашкевич, який протягом останніх кількох місяців досліджує українське національне та регіональне законодавство та адміністративні процедури для реєстрації об’єктів спадщини. Він вже має актуальний досвід в реєстрації споруд.

Some of the documents under discussion

Деякі обговорювані документи.
Фото © 2018 Марла Раучер Осборн.

Наша основна мета під час цієї зустрічі полягала у тому, щоб офіційно вручити два примірники повного звіту про неінвазивне археологічне дослідження, яке ми замовили провести минулого року на місцях єврейських братських могил в Рогатині. Цей звіт на даний момент повністю перекладений українською мовою. Під час цієї зустрічі ми підвели підсумки основних результатів цього дослідження, зазначили важливий додаток з початку цього року та обговорили шляхи покращення вшанування пам’яті та захисту цих масових поховань, у тому числі декілька концепцій, які ми розглянули, побачивши зміну пір року, інтенсивність заростання бур’янами, а також людський фактор на обидвох цих ділянках. Дискусія вийшла відкритою та продуктивною. Заступник мера запропонував, щоб «Єврейська спадщина Рогатина» подала пропозиції у вигляді конкретного запиту і рекомендацій на розгляд міської ради. Він також запропонував свою підтримку у визнанні та реєстрації обидвох єврейських цвинтарів та місць спадщини. Пан Шинкар визнав, що місто Рогатин не має попереднього досвіду реєстрації об’єктів спадщини (адже цей процес зазвичай ініціюється на рівні обласної влади) і розповів нам, що місто охоче візьметься за супровід цього процесу, який імовірно запуститься внаслідок докладених нами зусиль.

Друга зустріч відбулася у наступний понеділок, 23 липня, з Мейлахом Шейхетом в його офісі у Львові. Пан Шейхет є директором з боку України Об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу, а також директором Наукового центру іудаїки і єврейського мистецтва імені Фаїни Петрякової, і вочевидь має більше безпосереднього досвіду, ніж будь-хто, у питаннях дослідження і захисту єврейських цвинтарів, братських могил та культових споруд на західній Україні. Пан Шейхет роз’яснив для Віто, Марли і для мене звичні процедурні адміністративні кроки, необхідні для офіційної реєстрації об’єктів, розповів про нещодавні зміни в процедурах та правилах на державному рівні, а також певні важливі моменти, які можуть вплинути на нашу заявку та її прийом.

At Rohatyn's old Jewish cemetery

Марла проводить екскурсію на старому єврейському цвинтарі в Рогатині.
Фото © 2018 Джей Осборн.

Щодо двох єврейських цвинтарів Рогатина, пан Шейхет припустив, що не повинно виникнути нездоланних перешкод, але попередив, щоб технічний опис ділянок обов’язково був підкріплений даними з українських архівів, а якщо необхідно, то і новими даними, розробленими визнаними українськими експертами з кадастрової зйомки, тощо. Ступінь важкості цієї роботи залежатиме частково від якості уцілілих архівних записів довоєнної і повоєнноої влади.

Щодо двох місць братських могил, існує додаткова проблема – пан Шейхет проконсультував нас, що орган з питань національної спадщини не приймає неінвазивних археологічних даних (напр., з малоглибинного радара) долучених до заявки на реєстрацію. Ця проблема, звісно, стосується будь-якого місця єврейських поховань, оскільки єврейське релігійне право (Галаха) забороняє будь-яке розкопування могил будь-якого виду, тому звичні археологічні методи підтвердження, які приймає орган з питань спадщини, неможливі. Фактично, державні органи не прийняли жодної заявки від пана Шейхета на реєстрацію місць єврейських масових поховань, хоча вони були вичерпними з наукової та документальної точки зору, але не порушували закон Галахи.

Mr. Vorobets visits the survey work at the south site

Пан Воробець прийшов подивитися на зйомку на південній ділянці.
Фото © 2017 Джей Осборн.

Пан Шейхет дав нам добру пораду, як можна підкріпити нашу заявку: долучити завірені та засвідчені свідчення старших мешканців Рогатина, які могли на власні очі бачити ту чи іншу братську могилу під час масових розстрілів під час війни або невдовзі після них. Він порекомендував зібрати щонайменше трьох свідків для кожної братської могили, а це буде досить нелегко зробити, адже від війни минуло так багато часу. Але ми знаємо, наприклад, що наш давній помічник пан Воробець сам був очевидцем після розстрілів на південній околиці.

Careful collection of bones and other remains from the ground surface

Вибирання кісток з поверхні землі для перепоховання на південній могилі.
Фото © 2017 Марла Раучер Осборн.

Під час розмови після цієї зустрічі ми зрозуміли, що нам також може бути корисно записати свідчення очевидців, які бачили людські останки, які викопували з-під землі під час земляних робіт протягом останніх десятиліть. Ми та ще декілька людей, в тому числі мер міста Рогатина, можемо засвідчити такі знахідки як безпосередні очевидці.

Після першої зустрічі Віто підготував листи від імені нашої ГО до Рогатинської міської ради та Івано-франківської обласної адміністрації з запитом розпочати офіційну реєстраційну процедуру вказаних чотирьох об’єктів. Він надіслав ці листи відразу після другої зустрічі. Ми зрозуміли з нашої другої зустрічі з п. Шейхетом, що процедура подачі та розгляду нашої заявки може суттєво затягнутися (на роки), іноді створювати приводи для роздратувань, але постійний захист цих ділянок вимагає, щоб ми розпочали ці процедури вже сьогодні. Ми повідомлятимемо важливі новини про хід цього процесу тут і на інших майданчиках.

A panorama view at the south mass grave site during the 2017 survey

Панорамний вид на південну братську могилу під час зйомки у 2017 р. Фото © 2017 Джей Осборн.

Паралельно ми зараз також у пошуку, за допомогою зв’язків Віто у Львові і області, одного чи декількох кандидатів фірм ландшафтної архітектури, яких ми могли б найняти для розробки проекту та кошторису для маркування і захисту південної братської могили. Якщо результати виправдають наші очікування, ми почнемо розглядати проекти для північної братської могили наступного року. Про просування цього проекту ми будемо повідомляти на сторінці про проект братських могил на нашому вебсайті.

Ми вдячні Миколі Шинкарю за його поради та за співпрацю від імені міста Рогатина; Мейлаху Шейхету за те, що поділився своїм досвідом, за поради та за зв’язки у питаннях юридично-адміністративних процедур для реєстрації об’єктів; Віто Надашкевичу за його аналіз законодавства, стратегічне планування та офіційне листування від імені «Єврейської спадщини Рогатина»; Вікторії Сергієнко за ретельні старання у перекладі довгого та складного археологічного звіту на українську мову для місцевого використання.

Переклад – Світлана Брегман.