Історико-краєзнавчий музей «Опілля» у Рогатині відчиняє свої двері

A view from the crowd of the ceremony in progress.

Вид з натовпу на хід церемонії.

Вчора, через два роки підготовчих робіт новий регіональний історико-краєзнавчий музей Рогатина «Опілля» відкрився для широкого загалу. Ми з Джеєм відвідали церемонію відкриття від імені нащадків єврейських родин Рогатина. Відкриття збіглося з першим цьогорічним снігом, але це не зашкодило величезній кількості відвідувачів на чолі з мером міста Рогатин, заступником мера, численними працівниками міської ради, директорки музею і заступника директорки, духівників місцевої парафії, представників Івано-Франківської ОДА, а також письменників і митців, які мають коріння в Рогатині або писали про історію Рогатина. На відкриття прийшли і понад сто мешканців Рогатина, а також місцева преса. Перед церемонією перерізання стрічки було виголошено декілька урочистих промов, а також посвячено музей. І попри холод, виступав оркестр і хор.

This article is also available in English.

Marla with two of the city's leaders

Марла з двома очільниками міста на церемонії: Мер Насалик і Михайло Воробець.

Нам було особливо приємно знову побачити нашого любого друга і давнього помічника у справі збереження історичної спадщини – п. Михайла Воробця, разом з його родиною, а також Андре Родрігеса, нового волонтера Корпусу Миру в Рогатині, і звісно, багатьох інших наших друзів-рогатинців.

Finally: Let's go!

Нарешті: Ходімо!

Музей має п’ять залів і розташований в історичній будівлі, яка колись належала роду Любомирських, видатним польським землевласникам. На першому поверсі виставковий простір містить чотири зали, які розходяться на різні боки від центрального залу. Цей простір також слугує вестибулем та містить історичні фотографії місцевих мешканців у традиційному народному вбранні. Багато з цих світлин збільшені, так що зображені на них люди постають у повний зріст, що створює приємне вітання від людей з минулого.

The entry hall

Вестибуль повен відвідувачів.

Виставкові зали сплановані тематично, за хронологією, та документовано показують створення, розвиток і зміни в громаді людей, які оселилися, працювали і жили в регіоні Опілля навколо Рогатина. Це місцевість на пагорбах навколо міста Рогатин, де розташовано ще чимало містечок і сіл. Експозиції та подана інформація починаються зі знахідок в цьому районі, які сягають ще часів палеоліту, та показують розвиток аж упродовж усього ХХ століття. Багато з експонатів на виставці були подаровані місцевими мешканцями, у тому числі письменниками та істориками, такими як пан Воробець.

Villagers from the past

Селяни з минулого вітають відвідувачів.

Кожен з чотирьох бокових залів містить на стінах декілька великих вітрин з детальною інформацією у руслі теми залу, а також копії історичних фото, карт і документів, тривимірні об’єкти і артефакти (деякі оригінальні, деякі – репродукції), які ілюструють той чи інший період чи тему, пов’язану з цим регіоном. Об’єкти включають одяг, предмети побуту, реманент, шкільні записи і публікації, і звісно, предмети рукоділля та сімейні реліквії. Працівники музею і далі активно збирають експонати для своїх виставок, але вже мають вражаюче різноманіття притаманних для цього регіону вишивок і зразків народного мистецтва, документів та багато іншого.

Roman Hrytsay

Директорка музею Ольга Блага пояснює про історію графіки у виконанні українсько-польського рогатинця Романа Грицая. original artwork donated by Mykhailo Vorobets. Оригінал твору передав до музею Михайло Воробець. Позаду – чудова колекція оригінальних живописних листівок з видами Рогатина, подарував – Пйотр Левіцкі.

Хоча народ, який ми тепер називаємо українцями, оселився у цьому регіоні ще у давні часи, та станом на сьогодні складає переважну більшість мешканців, музей також подає цікаві дані та артефакти про інші народи, які мешкали тут протягом різного часу, та залишили свій слід у культурі. В одному з залів відвідувачі можуть дізнатися про польську громаду, яка була важливою частиною міста протягом багатьох століть, а також про вплив Османської імперії під час її коротких але руйнівних набігів – від української сільської дівчини Роксолани, яка стала впливовою дружиною Сулеймана Великого у XVI столітті, до багатьох турецьких солдат, які воювали в околицях Рогатина на боці Союзу центральних держав проти імперської Росії під час Першої світової війни (деякі з них поховані на військових цвинтарях навколо міста). Польська частина виставки досі досить мала, але музей сподівається залучити нащадків і Польське посольство в Україні, щоб дістати більше документів і артефактів. Тим часом актуальні для всіх неймовірні панорами старого Рогатина виставлені на експозиції у великій групі оригінальних історичних листівок, щедро подарованих з особистої колекції члена Rohatyn District Research Group (RDRG) Пйотра Левіцкі.

Ольга проводить екскурсію виставкою про єврейську громаду.

An excerpt from the cultural history panel

Фрагмент з панелі про культурну історію, секція «За роботою».

У цьому залі містяться також дані про велику єврейську громаду Рогатина, яка процвітала у цьому місті протягом 350 років, доки не була знищена під час Голокосту. Після того, як у червні минулого року місто запросило нас долучитися до формування музейних експозицій, Єврейська спадщина Рогатина мала задоволення працювати з новопризначеною директоркою музею Ольгою Благою та її працівниками. Разом ми створили невелику постійну виставку про довоєнну єврейську громаду Рогатина. Протягом наступного року ми досліджували та подавали детальні тексти як про хронологію подій (розроблені на основі нашої онлайн історії єврейської громади Рогатина) так і описи культурного життя рогатинських євреїв, англійською і українською мовами (у перекладі нашої подруги Наталії Курішко). Так ми суттєво допомогли у роботі музею, надавши також світлини з власної колекції та з багатьох інших джерел, подаровані членами RDRG, які згодом музейники оформили на виставкові стенди. Ми надали набагато більше інформації і світлин, ніж умістив наявний виставковий простір, але навіть у такому скороченому вигляді, два великі стенди з багатьма фотографіями чудово знайомлять з єврейським обличчям історії Рогатина.

Donated Jewish artifacts

Подаровані єврейські артефакти в одній із виставкових вітрин.

Завдяки пожертвам нащадків рогатинських євреїв, виставка також включила притаманні саме для Рогатина та загальні культурні об’єкти у двох скляних вітринах, які ілюструють неповторні риси єврейської громади, серед яких архівні записи, родинні фотографії, ханукальна менора зі свічками, мезуза і святий текст, чаші кідуш, кіпа, таліт і рукав, а також особистий пам’ятний альбом одного емігранта з Рогатина. Разом з деякими показовими культурними об’єктами, я з приємністю подарувала сукню, яку носила сестра моєї бабусі Броня Горн у 1930-х р.р.. Її для неї пошила близька шкільна товаришка, а мені вона дісталася у подарунок від доньки цієї однокласниці, яка тепер мешкає в Ізраїлі і є другом сім’ї.

the Fanny Holtzmann video

Відвідувачі захоплені відео Фанні Гольцманн.

Як ми і думали, оживляє виставку оцифрована версія короткого фільму, знятого Фанні Гольцманн у 1932 р., єврейкою, яка походить з Рогатина. Зняла вона його під час приїзду до міста, перебуваючи у Європі у справах. Відео безперервно крутиться на екрані планшету, який розміщений на вітрині в одному із залів. Цей 5-тихвилинний скарб привернув увагу багатьох відвідувачів музею, молодих і старих, адже ця хроніка показує мешканців Рогатина і місця у місті понад 80-річної давності. Цей фільм потрапив до Рогатина унаслідок спільних зусиль YIVO, члена RDRG Логана Кляйнвакса і нашої ГО. Це стало можливим, завдяки дуже щедрій пожертві родини Боровіц, які мають коріння в Рогатині.

A festive lunch

Святковий обід завершує урочисту церемонію.

Окремий вхід на першому поверсі веде до музейної бібліотеки, яка також має додаткові подаровані експонати від нащадків євреїв Рогатина, а також робочий кабінет директорки музею. Просто над кабінетом директора є ще великий конференц-зал, спроектований для тимчасових виставок та освітніх семінарів, які плануються на майбутнє. Після вчорашньої церемонії відкриття та нашого першого знайомства з музейними експозиціями музей пригостив спеціально запрошених відвідувачів щедрим українським обідом у конференц-залі, на якому також були присутні працівники музею, укладачі та запрошені гості, у тому числі Єврейська спадщина Рогатина.

Ще раз поглянути на музей та побачити церемонію відкриття можна на 12-хвилинному відео, зробленому містом, яке завантажено на YouTube, у рамках їх сюжетів «Нове місто» про різні цікаві теми для мешканців та інших глядачів.

Slava interviewing Marla

Слава бере інтерв’ю у Марли для львівської газети «Шофар».

У наступні місяці ми з Джеєм розробимо англомовний гід по єврейській частині виставки, щоб відвідувачі музею, які цікавляться місцевою історією і культурою, але не читають українською, могли пізнати багато цікавого. Ми також прагнемо детальніше вивчити інформаційні стенди і вітрини в інших залах, щоб глибше пізнати і оцінити усі аспекти багатокультурної історії Рогатина.

Ми вдячні нашим друзям зі Львова, які приїхали з нами до музею на урочисте відкриття, серед яких були Слава Дурач із Львівського волонтерського центру, який представляв львівську газету «Шофар», Соня Енгстром і Густав Содерстром з viewpoint-east.org та з Lviv Resor. І як завжди, дякуємо нашому доброму другові Василю Юзишину за доставку і переклад.

Olha guides visitors

Ольга проводить відвідувачів виставкою про документацію Рогатина початку ХХ століття.

Усі ті численні дарувальники даних, зображень і артефактів мають пишатися своїм внеском у справу вшанування пам’яті багатокультурної історії рогатинської землі, що творить фундамент для її яскравого майбутнього. Ставши цінним джерелом інформації для мешканців Рогатина і довколишніх сіл, новий музей буде також ключовою зупинкою для туристів з усієї України і з-за кордону, а також важливою точкою відліку для вивчення і пізнання цього регіону. Представники міської влади Рогатина і співробітники музею заслуговують на величезну похвалу за їх наполегливість у відкритті такого цінного ресурсу для громадськості. А ми радо будемо співпрацювати з ними у розробці освітніх проектів і заходів.

Музей знаходиться на вул. Галицька, 52, з південного боку міської площі. Час відкриття музею для відвідувачів – з понеділка по п’ятницю.

Some additional views

Додаткові кадри з церемонії відкриття та нові експозиції музею.

Усі фото © 2018 Єврейська спадщина Рогатина.

Переклад – Світлана Брегман.