У Рогатині знайдено нову партію єврейських надгробків

Один з фрагментів плит на подвір’ї на вул. Петра Могили. Фото © 2019 RJH.

Сьогодні зранку ми видобули сім фрагментів єврейських надгробків з будівництва на приватному подвір’ї на вул. Петра Могили в Рогатині, і повернули їх на старе єврейське кладовище у місті, де ми цього тижня знову працювали, приборкуючи бур’яни. Фрагменти цих плит знайшли минулого тижня у фундаменті повоєнного будинку, який саме розбирають.

Пан Воробець говорить з мешканцями по-сусідству. Фото © 2019 RJH.

Про знахідку нас повідомила директорка музею Опілля Ольга Малецька, поспілкувавшись з давнім другом і помічником ЄСР Михайлом Воробцем. Пан Воробець дізнався про знахідку від Олега, власника садиби, який нещодавно придбав цю ділянку з будівлями. Не маючи ні телефону, ні імейлу, пан Воробець розповів Ользі про знахідку і попросив її передати все нам. До речі, ми вже мали заплановану поїздку до Рогатина, для генеалогічного візиту з нащадками рогатинських євреїв, які зараз мешкають у Канаді і Польщі.

This article is also available in English.

З Олегом у його садибі. Фото © 2019 RJH.

Плани нашої групи об’їхати місця єврейської спадщини трохи змістили, щоб ми встигли зустрітися з п. Воробцем у нього вдома, а потім поїхати з ним на той будівельний майданчик, де нас чекав Олег, і сфотографувати об’єкт і деякі надгробки. Поговоривши проте, як можна найкраще перевезти фрагменти плит на старе єврейське кладовище, ми вирішили повернутися згодом, з підмогою, щоб перевезти плити, на початку чергової кількаденної волонтерської акції з прибирання на кладовищі.

П’єр і Василь завантажують плиту в машину.
Фото © 2019 RJH.

Сьогодні зранку ми зустрілися з Олегом знову, у нього на подвір’ї, де він склав викопані камені, відділивши фрагменти плит від решти будівельного сміття. Джей і наші друзі Василь Юзишин та П’єр Рішар завантажили фрагменти плит у машину Василя.

На старому кладовищі вивантажити плити нам допомогли волонтери Корпусу Миру в Рогатині Андрес Родрігес і його колега Аллен Гонзалез-Віллерт з Сокаля. Тепер ці фрагменти плит разом з сотнями інших, які ми зібрали протягом останніх 8 років.

Команда вивантажує нові плити на старому єврейському кладовищі в Рогатині. Фото © 2019 RJH.

Олег сортує плити у себе на подвір’ї.
Фото © 2019 RJH.

Ми гадаємо, що у ході демонтажу цієї будівлі виявиться ще більше фрагментів плит. Практично рівно чотири роки тому п. Воробця повідомили про знахідку фрагментів надгробків у аналогічній будівлі у тому ж районі, усього за кількасот метрів від старого єврейського кладовища. Молодий чоловік, який їх знайшов на своєму подвір’ї, організовував робочу бригаду, щоб повантажити і перевезти усі знайдені камені на старе кладовище. Це була поки що чи не найбільша знахідка в Рогатині.

Ще раніше улітку чотири великих фрагменти єврейських гадгробків знайшли на іншому будівництві в Рогатині, у внутрішньому дворику на вул. Міцкевича. На цьому місці надгробки декількох років. Під час нацистської окупації у цьому дворику ставили авто з прилеглого управління гестапо. Ті чотири фрагменти плит також витягнули і повернули на старе кладовище, завдяки допомозі з місцевої військової частини ЗСУ, чиє управління розташоване відразу біля цієї ділянки, а також допоміг сусід, що мешкає поблизу кладовища.

Кадри з викопування плит у червні. Фото © 2019 RJH.

Сім новознайдених фрагментів плит разом на старому кладовищі, посеред інших. Фото © 2019 RJH.

Як завжди, ми оновили карту знахідок єврейських могильних плит, щоб вказати, де було знайдено нові зразки. Ця інтерактивна карта подана далі і на сторінці нашого проекту. Тепер на карті є згадка про поодинокі анонімні повернення єврейських надгробків на старе кладовище, у тому числі двічі вже цього року, і ми особливо раді бачити таку тиху тенденцію.

Переклад – Світлана Брегман.