Проект із відновлення надгробків та кладовища в Рогатині: оновлення

Учора (06 листопада 2014 року) Марла та я відвідали Рогатин разом із кількома іншими людьми, щоб перевірити стан робіт із відновлення єврейських надгробків та зустрітися на місці для планування по проекту щодо єврейського кладовища. Група складалася з:

part of the group, meeting in Rohatyn

Частина групи під час зустрічі в Рогатині.
Фото © 2014 Джей Осборн.

  • Марла Раучер Осборн, керівник проекту
  • Алекс Денисенко, гід та перекладач
  • Андрій Бояров, керівник концептуального дизайну
  • Рабин Мойше-Лейб Колесник з Івано-Франківської синагоги
  • Михайло Воробець, історик міста Рогатин та місцевий доброволець і менеджер проекту відновлення надгробків
  • Джей Осборн, планування проекту та комунікація

Рабин Колесник відповідальний за Івано-Франківську область і вже працював у минулому на благо нашої групи в Рогатині. Він був запрошений приєднатися до нас вчора спеціально для обговорення питань старого єврейського кладовища в Рогатині, але ми насолоджувалися його компанією цілий день. Віталій, водій Алекса, відвіз нас із та до Львова, а також приєднався до нас на кладовищі та в місті.

This article is also available in English.

Марла окремо повідомить про меморіальні плани щодо людських останків, знайдених під українською церквою в місті.

Проект відновлення надгробків:

Rabbi Kolesnik and Mr. Vorobets walking toward the courtyard

Рабин Колесник і пан Воробець йдуть до двору.
Фото © 2014 Джей Осборн.

З часу останнього звіту (29 липня 2014 р.) Було виявлено значну кількість нових фрагементів надгробків. Пан Воробець знову привів нас до двору/парковки по вулиці. А. Міцкевича (пов’язується із колишньою будівлею штабу Гестапо), де за останні кілька років виявлено багато надгробків. Минулого тижня він керував розкопками ґрунту на північному краю парковки, де виявлено та розміщено поруч близько 80 малих та середніх різьблених каменів, разом із багатьма іншими дрібними фрагментами.

New headstones in the courtyard

Нові надгробки у дворі. Фото © 2014 Марла Раучер Осборн.

Пан Воробець повідомив, що камені були на відстані 0,25 м нижче поверхні ґрунту. На цій території, розташованій поруч будівельної ділянки на території житлового саду, в результаті кількох попередніх розкопок було виявлено багато великих надгробків, також впродовж останніх років більше дюжини фрагментів було знайдено на відстані близько 50 м від фундаменту комунальної будівлі.

Рабин Колесник прочитав вголос написи, які можна побачити на багатьох каменях, і встановив, що всі ці фрагменти походять із каменів, викрадених зі старого єврейського кладовища на півдні міста, переважно з поховань 19-го століття. Вийшовши з внутрішнього двору, рабин розпочав таке ж полювання за втраченими надгробками, які захопили всіх із нас, які відвідували місто, уважно розглядав фундамент комунальної будівлі та фундаменти інших будівель; Ми не мусили бути здивовані, коли він перевернув раніше невпізнану частину надгробка на дальньому краї парковки (пан Воробець записав цей камінь для транспортування).

Headstones at the northern mass grave

Надгробки на північному місці масового поховання. Фото © 2014 Джей Осборн.

Далі ми відвідали місцезнаходження меморіалу на північному масовому похованні, за двором із будівельними матеріалами. Провівши молитву на могилі, рабин Колесник оглянув купу віднайдених надгробків (див. липневий звіт про стан справ). Тут знову він дійшов висновку, що всі ці камені були взяті зі старого єврейського кладовища, камені датовані приблизно з 1850 по 1905 рік. Група провела деякий час, порівнюючи уламки каменів, шукаючи відповідні частини і захоплюючись різьбленням на багатьох із них.

At the new Jewish cemetery

На новому єврейському цвинтарі. Фото © 2014
Джей Осборн.

Потім ми відвідали нове єврейське кладовище на півночі міста. Обстежуючи там цю ділянку, рабин зі свого досвіду сказав, що він підозрює, що в фронтальній/нижній частині кладовища може бути непозначена могила багатьох застрелених жертв (Марла і я не знаємо жодних подібних історичних подій на цих кладовищах, але якщо хтось інший знає, будь ласка, не соромтеся коментувати).

Reading some of the moved stones

Читаючи деякі з переміщених каменів. Фото © 2014
Джей Осборн.

Ми подивилися там на стан декількох груп каменів: стоячі і лежачі гранітні камені на східному краю кладовища, м’які кам’яні фрагменти, зібрані у 1990-х роках на східному краю, і багато м’яких фрагментів каменю, розміщених нами навколо центрального меморіалу. На підставі матеріалу, вигляду та наявності деяких дат рабин вважає, що всі віднайдені частини каменів були з могил на старому єврейському кладовищі, тобто лише кілька збережених гранітних каменів, які знаходяться на новому кладовищі, походять з нього; Він також вважає, що одиночний гранітний надгробний камінь, що лежить у чагарнику у напрямку до західного краю кладовища, знаходиться не над своєю могилою, а як і інші походить зі східного краю кладовища.

Тоді рабин Колесник порадив, щоб всі віднайдені на сьогоднішній день частини надгробків були повернуті на старе кладовище; Викопані в цьому році камені, які ще не знаходяться на кладовищі, треба спочатку перенести, а ті частини, котрі ми та інші зібрали на новому кладовищі, повинні бути перенесені на старе кладовище, коли проект буде готовий це зробити (рабин сказав, що всі камені, що знаходяться зараз на кладовищі, є в безпеці, тому їх не потрібно переміщати, поки ми не будемо готові). Пан Воробець перенесе недавно знайдені камені на нижню рівну ділянку старого єврейського кладовища, до якого можна дістатися вантажівкою та візком. Всі знайдені у майбутньому камені також будуть розміщені тут.

Протягом найближчих кількох днів я надішлю доктору Феллеру набір зображень нещодавно віднайдених частин надгробків та актуальний облік витрат по проекту відновлення надгробків. Пан Воробець досі має трохи більше 3000 грн. у своїх фондах, які призначені для оплати праці з копання та транспортування.

The jumble of stones at the northern mass grave memorial

Скупчення каменів біля меморіалу на північному місці масового поховання. Фото © 2014 Джей Осборн.

Меморіальний проект по кладовищу:

Пан Бояров запросив рабина Колесника дати відгук на концептуальні плани проекту по кладовищу та зауважити нам декілька потенційних проблем/ризиків, пов’язаних з ландшафтним дизайном та будівництвом меморіальних об’єктів. Пан Бояров має досвід проектування та спорудження мистецьких/архітектурних проектів у публічних просторах; З моменту нашого останнього візиту до Рогатина він приєднався до програмного менеджменту великого проекту по Львівській центральній синагогальній площі і допоміг досягти ключової домовленості по дизайну між зацікавленими сторонами проекту.

Discussing concepts for suitable placement of headstone fragments at Rohatyn's old Jewish cemetery

Обговорюючи концепції підходящого розміщення фрагментів надгробків на старому єврейському кладовищі Рогатина. Фото © 2014 Джей Осборн.

На старому єврейському цвинтарі Рогатина пан Бояров та рабин Колесник обговорили запропоновану концепцію та ймовірну роботу на місцевості, пройшлися по ділянці розмовляючи, щоб рабин міг візуалізувати роботу та її результати. Рабин схвалив цю концепцію і надав інформацію та пропозиції, щоб допомогти в плануванні деталей та самої роботи. Зокрема:

  • Було узгоджено місце для важких елементів, що знаходитиметься на одній лінії з вищим північним краєм кладовища і починатиметься приблизно на 50 м нижче східного краю; Рабин Колесник погоджується, що це розташування з прекрасним видом на місто є ідеальним місцем для споглядання
  • Рабин вважає малоймовірним, що в межах приблизно 2,5 м від північної огорожі знаходяться могили, можливо крім високої частини кладовища біля східного краю (це допоможе встановити місце розташування твердих елементів проекту)
  • І що найраніші могили на кладовищі повинні бути приблизно 1,8-2 м нижче поверхні ґрунту, найпізніші поховання, можливо, знаходяться на мінімальній глибині в 1,0 м
  • І в будь-якому разі малоймовірно, що якісь могили будуть порушені ландшафтним дизайном або закопуванням важких елементів на глибину 30~40 см
  • Рабин Колесник сказав, що якщо під час проектних розкопок виявляться кістки, прийнятним буде або заново вкрити їх землею і залишити на місці (перемістивши елементи конструкції навколо них) або перемістити кістки в інше місце поблизу, обережно та шанобливо їх перепоховавши
  • Щоб додатково звести до мінімуму порушення поховань, пан Бояров запропонував дослідити, чи можна буде взяти ехолокаційну установку для більш ретельного огляду ґрунту перед фізичною роботою на кладовищі; Нещодавно в Львівській області використовувалася установка, яка може бути придатна для таких робіт
  • Обговорювалися ідеї щодо матеріалів для ландшафтного дизайну та важких елементів; Рабин висловив свою перевагу простому дизайну, який би відповідав масштабу ділянки і вигляду меморіалу та каменів, і що відвідувачі повинні мати можливість взаємодіяти з камінням візуально та на дотик
Discussing concepts for cemetery rehabilitation

Обговорення концепцій відновлення кладовища. Фото © 2014 Джей Осборн.

Всі ці моменти будуть включені в письмовий проектний план з ескізами та розмірами; Я надам групі основні креслення в якості доповнення до пропозицій та планів. Марла та я в понеділок знову зустрічалися з паном Бояровим, щоб включити пораду рабина Колесника до загальних планів.

В цілому це був дуже продуктивний день для обох проектів, з гарною підтримкою та хорошими рішеннями, які допоможуть просувати справу далі. Тут додано кілька фотографій із цього дня, зроблених на камеру Марли та мою; Доктор Феллер найближчим часом додасть зображення найновіших надгробків до колекції на сайті групи, а Марла розмістить більше фотографій вищої роздільної здатності, ніж на сайті Google на Facebook.

Спасибі всім, хто приєднався до нас вчора у місті, і кожному, хто там був із нами подумки.

[Примітка: цей звіт був спочатку відправлений Джеєм «Rohatyn District Research Group».]

Переклад Вікторія Сергієнко.