ЄСР допомагає у віднайденні єврейських надгробних каменів у Львові

Керівник ЛВЦ Саша Назар вказує на вбудований у стіну фрагмент мацеви. Фото © 2020 ЄСР.

Цього тижня ми з Джеєм приєдналися до п’ятьох волонтерів з Львівського волонтерського центру (ЛВЦ), працюючи під постійним дощем задля віднайдення 50 фрагментів єврейських надгробків з підпірної стіни, що роздрібнюється, у житловому районі Львова; стіна була частково збудована з єврейських надгробків, вочевидь під час радянського повоєнного періоду. Минулого тижня українець – мешканець тієї околиці – повідомленням у Фейсбуці привернув мою увагу до єдиного надгробка, якого можна було побачити у стіні після того, як частина фасаду відпала. Після коротких відвідин місця на вихідних стало зрозуміло, що знадобиться більше волонтерів та ручних інструментів, аби видобути не лише цей камінь, про який мене повідомили, а й також декілька інших сусідніх фрагментів надгробних каменів, які ми помітили чи запідозрили їхнє знаходження під час першого візиту.

This article is also available in English.

Підпірна стіна, розташована позаду покинутої історичної будівлі у Львові, знаходиться лише за один блок від вулиці Барвінок, де влітку 2018 року ЛВЦ разом із десятками інших волонтерів, до яких входила й Єврейська спадщина Рогатина, а також церковні та університетські групи, видобули понад 125 великих і неушкоджених єврейських надгробків з-під дорожнього покриття. Ці надгробки було виявлено під час міських ремонтів доріг і тоді як дорожні роботи було призупинено на більш ніж п’ять днів, щоб запустити процес порятунку і віднайдення надгробків, волонтерам забракло необхідного обладнання, аби розрити дорогу і видобути усі надгробки. Таким чином, надгробки, віднайдені минулого року, мабуть, представляли лише 20% від загальної кількості під дорогою, і ще більше досі залишається там. На сьогоднішній день віднайдені надгробки внаслідок цих вуличних робіт знаходяться на Янівському новому єврейському кладовищі Львова, а ЛВЦ сподівається у майбутньому об’єднати їх у меморіальну стіну на цьому місці.

Волонтери з України, Франції, Німеччини та Америки показують зразки нещодавно віднайдених фрагментів надгробків. Фото © 2020 ЄСР.

Під час акції цього тижня волонтери спочатку перевернули великі нещільні фрагменти каменю, викладені перед підпірною стіною, відокремлюючи усі камені з вирізьбленими епітафіями івритом чи польською мовою та занісши їх на ділянку збору. З цієї купи та з-під завалів у прилеглих ділянках добуто кілька десятків надрізаних чи розбитих надгробків, включно із плитою, виготовленою із мармуру, та незвичного фрагменту мацеви з цементу з припіднятою рельєфною ліпниною івритських літер. Потім застосували лом, щоб видобути оригінальний великий фрагмент надгробка з підпірної стіни, виявивши декілька інших каменів, – також з видимими епітафіями, вбудованими далі позаду. Кілька з цих каменів демонтували за допомогою лому, але декілька залишилось у стіні, оскільки вони занадто міцно скріплені вапняним розчином, аби добути їх ручними інструментами, які ми мали. ЛВЦ організує ще одну операцію з віднайдення з використанням молотків і зубил чи електроінструментів, щоб видобути надгробки, що залишились.

Робота з віднайдення триває цього тижня. Фото © 2020 ЄСР.

Деякі з віднайдених каменів складені на купу й чекають транспортування на кладовище. Фото © 2020 ЄСР.

Слідом за роботою з видобутку волонтери завантажили фрагменти віднайдених надгробків на орендовану вантажівку і транспортували через місто, виклавши їх на купу поруч з минулорічними каменями на Янівському новому єврейському кладовищі. Посилаючись на видимі міжвоєнні дати на багатьох цих фрагментах надгробків, існує велика ймовірність, що віднайдені надгробки початково забрали з цього ж кладовища під час німецької окупації Львова у Другій світовій війні.

Декілька місцевих журналістів почули чи прочитали про операцію з порятунку цього тижня ще до початку робіт і прийшли, щоб зняти сюжет і взяти інтерв’ю у волонтерів та мешканців як біля підпірної стіни, так і на кладовищі; найперші репортажі новин з відео – вже онлайн.

Нещодавно віднайдені надгробки приєднані до багатьох інших минулорічних каменів на кладовищі. Фото © 2020 ЄСР.

Ми дякуємо нашим друзям у ЛВЦ за те, що вони організували волонтерів й транспорт для надгробків, а ми із задоволенням підтримуємо їх у поточній роботі. ЛВЦ кілька разів приєднувався до нас з допомогою у розчищенні дикої рослинності на новому єврейському кладовищі Рогатина впродовж останніх трьох років. Вони повернуться наприкінці травня 2020 року, щоб знову з нами працювати – цього разу на старому єврейському кладовищі. Уся ця робота – у Львові, Рогатині та в інших місцях – вимагає постійної уваги та готовності відповідати можливостям.

Переклад Наталія Курішко.