Передача коробки з єврейськими документами з Рогатина у Хесед-Ар’є у Львові

The box of papers, now at Hesed

Коробка з документами тепер в Хеседі. Фото © 2011 Джей Осборн.

Сьогодні ми відвідали Хесед-Ар’є у Львові та зустрілися з директоркою фонду Адою Діановою та п. Яремківом з Рогатина.  Мета зустрічі – бути присутніми під час передачі коробки з єврейськими документами і обривками для Музею Хеседу від пана Яремківа, директора Рогатинської школи-інтернату.

This article is also available in English.

Мабуть, ви пригадуєте, що п. Яремків збирав і зберігав сотні цих обривків, знайдених під час останнього ремонту приміщень інтернату. Ці споруди мають історичне значення для багатьох наших родин, адже вони розташовані на території єврейського ґетто в Рогатині, яке було там під час нацистської окупації. В одній зі споруд до війни знаходився Юденрат (адмінрада), в ще одній – синагога. З нами була Анна Денисенко, донька члена нашої групи Алекса Денисенка, який поїхав у справах. Анна перекладала і допомагала спілкуватися під час цієї зустрічі.

Mr. Yaremkiv with his students in the Hesed library

Пан Яремків зі своїми учнями у бібліотеці Хеседу. Фото © 2011 Джей Осборн.

До Хесед-Ар’є ми приїхали десь під обід. Крім п. Діанової, від Хеседу ще була присутня п. Ольга, директорка музею (з якою ми познайомилися минулого разу), а також директорка бібліотеки Ольга Фадєєва.  П. Яремків приїхав до Львова ще зранку, приїхав автобусом, разом з групою своїх учнів з Рогатина (біля восьми дітей 8-12 років) – у рамках навчальної поїздки. У них у планах було відвідати Хесед-Ар’є, де їм провели екскурсію музеєм. Вони почули про довоєнне єврейське життя у Львові та інших містах України. Гадаю, що більшість цих підлітків вперше побачили тору та інші артефакти повсякденного єврейського релігійного життя. Коли ми приїхали, учні вже сиділи за довгим столом у бібліотечній кімнаті нагорі, а п. Яремків розповідав їм про коробку з рогатинськими єврейськими документами. Вони уважно слухали.

Explaining the papers to the students

Учням розповідають про документи. Фото © 2011 Джей Осборн.

Анна та пані Діанова коротко розповіли про нашу групу вивчення Рогатина та про історичне значення цих документів. Тоді діти пішли на екскурсію музеєм. На жаль, перед нашим приїздом у цьому приміщенні кілька разів пропадав струм, тож екскурсію довелося проводити зі свічкою, але дітям навіть сподобалося.

Коли діти пішли, ми залишилися спілкуватися з пані Діановою та пані Фадєєвою про майбутню долю цієї коробки.  П. Діанова, що Хесед планує відсканувати і перекласти ці папери, скільки вдасться.  Звісно, що це дуже і дуже масштабний проект, адже там багато крихітних і крихких шматочків, а в Хесед уже є багато інших проектів, з обмеженою кількістю людей. Я сказала Анні, що за потреби ми могли б розглянути можливість найняти її спеціально для Хесед, щоб допомагати сканувати ці документи.

Reviewing the papers with Hesed staff

Переглядаємо документи з працівниками Хеседу. Фото © 2011 Джей Осборн.

Пані Діанова сказала, що відскановані зображення будуть завантажені на вебсторінку Хеседу та пообіцяла повідомити мене, коли все буде готово.  Також вона пообіцяла давати доступ до цієї коробки усім представникам нашої групи, які можуть приходити до Хеседу, за попередньою домовленістю.  Перш ніж піти, ми зробили ще одну невелику пожертву.  Від імені нашої групи ми висловили подяку і пані Діановій, і пану Яремківу.

Чесно кажучи, я почувалася трохи засмучено, коли ми пішли з Хеседу. Мабуть, тому, що якась частинка майже втраченої і забутої історії Рогатина, нашої історії, більше там не перебуває, як попередні 70 років.  Але водночас мене переповнювало відчуття умиротворення і полегшення, адже я розуміла, що у цих документів трохи більше шансів пережити розруху часом у дбайливих руках Хеседу, ніж там, де вони були.  Я знаю, що висловлю думку усіх членів нашої групи вивчення Рогатина, коли скажу, що ми багато чим завдячуємо панові Яремківу за його передбачливість та шанування історії, за те, що взяв на себе одноосібну відповідальність і зібрав ці фрагменти нашого спільного єврейського минулого.

Ось ще раз наводимо контактні дані Хесед-Ар’є:
Адреса: вул. Котляревського, 30, Львів, 79013 Україна
Телефон: +38 (032) 238-98-60 or 238-98-61
http://hesed.lviv.ua/uk/main.html
електронні адреси:
Пані Діанова: ada.hesed (at) gmail.com
Ольга (Бібліотекарка): olgfad (at) yandex.ru
Ольга (Працівниця музею): sunshinemom (at) bigmir.net
Хесед-Ар’є: arie (at) hesed.lviv.ua, arie.hesed (at) gmail.com

В інших повідомленнях, щодо приватної садиби в Рогатині (біля бібліотеки на вул. Франка), де закопані єврейські могильні плити, Абрам Ліонс, волонтер Корпусу Миру в Рогатині, порадив мені трохи відкласти демонтаж плит, на кілька тижнів, через погану погоду, а також через те, що не змогли прийти робітники.  Абрам вважає, що роботи розпочнуться через декілька тижнів, на вихідні, коли город зорають, тоді плити відкопають, перевезуть на новий єврейський цвинтар до інших, які ми знайшли станом на сьогодні.  Пан Воробець особисто все контролює, а Алекс Денисенко люб’язно погодився представляти нашу групу за нашої відсутності. Оскільки кошти, які ми залишили п. Воробцю, закінчуються (гадаю, що закінчаться повністю у 2012 р. – див. мій останній допис у групі про нашу поїздку 12 жовтня), ми повідомимо групу про їх поповнення. Тим часом, Алекс Феллер працює над тим, щоб відкрити рогатинський рахунок, на який можна буде отримувати пожертви.

Отже, пробувши у Львові 5 місяців (з перервами) та з’їздивши до Рогатина 6 разів цього року, ми їдемо з України у четвер зранку. Для нас це був неймовірно корисний доленосний досвід. Є ще одна людина, якій ми хотіли б подякувати за таку нагоду, як нікому іншому. Це Алекс Денисенко. Дякуємо йому за його щедрість, за те, що надав нам для оренди помешкання, за те, що разом з нами їздив до Рогатина (в тому числі, коли ми були з Алексом Феллером та Мітчелом і Дорі Ґлотцерами), а ще у поїздки до Одеси та до інших міст і сіл України.  А найбільше за те, що став нам добрим другом. Дякуємо, Алексе.

Ми з Джеєм відлітаємо зі Львова, через Варшаву, до Парижа у четвер, а потім через чотири дні летимо до району затоки Сан-Франциско до помешкання у домі нашого приятеля у Дубліні. Плануємо повернутися до Європи у березні 2012 р. Протягом наступних кількох тижнів ми плануємо взяти собі відпустку – трохи відпочити, провести час з родиною, з якими ми не бачилися понад 8 місяців.

Я можу відверто сказати, що ми сумуватимемо за цим чудовим історичним містом Львовом, і за Рогатином. Ах, Рогатин!

З найщирішими вітаннями,
Марла

[Примітка: Первинно цей звіт Марла надіслала Rohatyn District Research Group.]

Переклад – Світлана Брегман.