Коробка з єврейськими документами і вчорашня поїздка до Хесед-Ар’є у Львові

Вчора ми з Джеєм їздили з членом групи Алексом Денисенком на зустріч з директоркою Хесед-Ар’є у Львові Адою Діановою, щоб поговорити про можливість для її Музею прийняти в подарунок єврейські документи з Рогатина, які зібрав директор місцевої школи-інтернату.  (Доля цієї рідкісної і важливої колекції документів з Рогатинського ґетто з часів нацистської окупації була однією з тем мого останнього звіту для нашої групи від 12.10.2011 р.). Музей Хесед-Ар’є маленький, але багатий – там є не тільки багато артефактів єврейського повсякденного життя у довоєнному Львові, а й газети і фотографії з усієї довоєнної Галичини.  Також на горішньому поверсі у них є чимала бібліотека книг.  Оскільки Музей зосереджений на темі Галичини (а не тільки на Львові), то під час нашого останнього приїзду до Рогатина і зустрічі з директором інтернату було запропоновано, щоб він передав коробку з документами в Хесед-Ар’є, замість того щоб далі тримати в себе чи передати деінде. Я цілком погоджуюся, що передача цієї коробки до Музею –дуже вдале рішення.  До того ж, наскільки я зрозуміла зі слів пані Діанової, за попередньої домовленості з Музеєм усі бажаючі, які приїдуть сюди, зможуть глянути на вміст цієї коробки. І оскільки майже усі без винятку члени групи, хто приїде до Галичини відвідати Рогатин, імовірно зупиняться або відвідають Львів, то Хесед-Ар’є – зручне місце для такої мети.

This article is also available in English.

Alex and Marla with Ms. Dianova

Алекс і Марла з пані Діановою. Фото © 2011 Джей Осборн.

На додачу, пані Діанова та її працівники мають досвід у скануванні таких крихких і делікатних документів, та мають для цього відповідну техніку і розхідні матеріали, за умови попереднього планування.  Сподіваюся, що коли директор Рогатинської школи-інтернату подарує наступного місяця цю коробку Музею, тоді ми зможемо вжити відповідних конкретних заходів, щоб розпочати сканування, чи то залучивши когось з працівників Музею, чи когось ззовні, наприклад, Алекса Денисенка.  Пані Діанова також погодилася особисто зв’язатися з директором Рогатинської школи-інтернату, щоб домовитися про дату його приїзду для передачі коробки.  Алекс Денисенко погодився представляти нашу групу, якщо це буде після того, як ми з Джеєм поїдемо з України.

One corner of the museum at Hesed-Arieh

Один куток у музеї в Хесед-Ар’є. Фото © 2011 Джей Осборн.

Наш візит до Хесед почався в 11 ранку, і були ми там десь до другої пообіді.  Працівниця Музею Ольга провела нам індивідуальну екскурсію діючою експозицією.  Потім я передала офіційного листа, написаного від імені нашої групи, пані Діановій.  У ньому пояснюється, хто ми, чим займаємося, описані наші поточні проекти в Рогатині, наприклад, проект з відновлення могильних плит, і те, як ми дізналися про існування цієї коробки з документами.  Алекс при цьому перекладав.  Джей зробив багато фотографій.  Пані Діанова була сповнена ентузіазму і прийняла нас дуже тепло. Також нам показали кілька документальних короткометражок про єврейський Львів, та подарували детальну карту Львова, на якій позначено колишні єврейські об’єкти, а також чудову маленьку книжку, початково написану польською мовою і нещодавно перекладену українською, під назвою «Очима дванадцятирічної дівчинки». Ось нещодавня рецензія на неї у Україна Модерна:
http://www.kyivpost.com/news/guide/general/detail/114005/

With Olga at the museum

З Ольгою у музеї. Фото © 2011 Джей Осборн.

Оглядаючи сотні різних світлин на стінах музею, я побачила одну, яка добре відома нам усім – фотографію рогатинської клезмерської групи родини Фаустів!

До того ж, наша екскурсовод Ольга сказала, що у них в музеї є ще декілька експонатів, які зберігаються у фондах, і один з них – це експонат, натхненний спогадами члена нашої групи вивчення Рогатина Юліана Буссґанґа.  Юліанове ім’я виринуло при згадці фотографії Фаустів, а тоді я пояснила, що у нашій групі є декілька членів з родинними зв’язками у Львові, в тому числі і я. Виявилося, що Ольга особисто готувала цю експозицію на основі книги Юліана. Вона пообіцяла пошукати у фондах та зробити для нас фото цих виставкових стендів.

Наполегливо раджу усім, хто у майбутньому приїде до Львова, піти і відвідати цей Музей у Хесед-Ар’є. Адреса – вул. Котляревського, 30, Львів.

Ось ще раз посилання на вебсторінку Хесед-Ар’є:
http://www.hesed.lviv.ua/en/adeldianova.html

І звісно, Музей ніколи не відмовиться від додаткового фінансування для своїх проектів і виставок. Якщо бажаєте зробити пожертву, то у кінці я додала банківські реквізити музею для грошових переказів. Зверніть увагу, що усі пожертви мають мати позначку «пожертва для спадщини», щоб ці кошти надійшли як пожертва, а не як платіж.

Від імені групи я також написала і вчора надіслала листа директорові Рогатинської школи-інтернату, де висловила подяку за його передбачливість і зусилля зі збереження від руйнування єврейських документів, знайдених під час останнього ремонту шкільних приміщень.   Багато з цих документів, якщо пам’ятаєте, – це уривки рукописних записок, і на багатьох з них можна відчитати прізвища (напр., Ліблінг, ЛІхтґарн, Губер). Інші – це уривки зі священних книг, єврейських біблій, а також з польських і німецьких газет; на одному з бланків написано вгорі «Рогатинський Юденрат».  Рідкісні уцілілі свідки страшних часів.

Щойно ми дізнаємося, що визначилися з датою передачі коробки до Музею, я або Алекс Денисенко знову відзвітуємо про це групі.  У нашій розмові минулого тижня з директором Рогатинської школи-інтернату, йшла мова про перший тиждень листопада; а ми з Джеєм їдемо з України 10 листопада.

Копії листів пані Діановій і директорові Рогатинської школи-інтернату ми надали Алексу Феллеру, тож написавши йому, ви можете їх прочитати.

Усім вітання,
Марла

І ще забула про один останній коментар:

Olga with a treasure in the museum

Ольга зі скарбом у музеї. Фото © 2011 Джей Осборн.

Я обіцяла написати сьогодні Ользі і надіслати їй фотографії та документи, пов’язані з Рогатином (Я обмежу їх своєю родиною Горнів), і ще посилання на вебсторінки з інформацією про Рогатин та інші фото і документи, наприклад, сторінку JewishGen’s Shtetlinks для Рогатина і фотографії з наших поїздок до Рогатина.

І Ольга, і пані Діанова висловили зацікавлення зробити невелику окрему експозицію, присвячену Рогатину, на одній із стін Музею.

Якщо хтось з учасників групи бажає надати фотографії, документи чи інші реліквії, пов’язані з їх рогатинськими родинами, ось електронні адреси Ольги, пані Діанової та Музею:

Ольга (Працівниця музею і упорядник експозицій): sunshinemom (at) bigmir.net
Пані Діанова, директорка: Ada.hesed (at) gmail.com
Музей:: arie (at) hesed.lviv.ua and Arie.hesed (at) gmail.com

[Примітка: Цей звіт Марла початково надсилала до Rohatyn District Research Group.]

Переклад – Світлана Брегман.