Нові єврейські надгробки знайдено цього місяця в Рогатині

The stones from the garden

Камені з саду.
Фото © 2014 Джейсон Франсіско.

Хочемо повідомити, що 25 мацев було вилучено 1 квітня на території приватного саду в Рогатині по вулиці Івана Франка. Про їх існування вже було відомо раніше, і пан Воробець чекав щоб перенести їх. Джейсон Франсіско, який в місті робить фотографії та спілкується зі мною щодо відкриття виставки в Кракові 18 червня в Єврейському музеї «Галіція», повідомив цю інформацію сьогодні та надіслав у додатку фотографії. Я попрохала його спробувати отримати фотографії написів на надгробках. А самі вони були перенесені на місце поруч із меморіалом на місці масового поховання, що знаходиться на південь від нового кладовища. Як ви можете бачити, частини цих надгробків досить великі.

This article is also available in English.

More stones in the courtyard

Більше зображень каменів у дворі. Фото © 2014
Джейсон Франсіско.

За два дні було виявлено ще 2 надгробки в колишньому дворі штаб-квартири гестапо. Це те саме місце, де колись знаходилися інші надгробки, вмуровані в стіну для її закріплення. Це була випадкова знахідка, але в місці, яке тривалий час підозрювалося у тому, що воно зберігає більше.

Headstones in long use as paving stones

Надгробки тривалий час використовувалися як бруківка. Фото © 2014
Джейсон Франсіско.

Пізніше того ж дня під час поїздки з паном Воробцем в тій частині міста, де раніше вже знаходилися мацеви, було знайдено ще два надгробки, один із яких використовувався для мощення тротуару, а інший підтримував дренажну конструкцію біля відкритої каналізації.

Нам все ще потрібно впевнитися, що всі ці нові знахідки будуть перенесені паном Воробцем для зберігання на «нове» кладовище, а також сфотографувати ці камені тоді, коли хтось із нашої групи буде в Рогатині.

Доброї ночі з Єрусалиму,
Марла

[Примітка: цей звіт був спочатку відправлений Марлою до «Rohatyn District Research Group».]

Переклад Вікторія Сергієнко.