Поїздка до Рогатина 17 травня 2011 р.

Добрий день,

Хотіла б коротко описати нашу вчорашню поїздку до Рогатина – нас було семеро: я, Джей, Алекс Феллер, Мітчел і Дорі Ґлотцери, а також Алекс Денисенко і його водій Віталій.  Зі Львова ми виїхали близько 9 ранку, а повернулися за північ.

At the southern mass grave memorial

На братській могилі з південного боку; багато камер. Фото © 2011 Джей Осборн.

Ми зробили ще десь зо сотню фотографій, у тому числі і декілька, які Мітчел зробив вже затемна на меморіалі вшанування жертв акції 1942 р. та з північного краю «старого» єврейського цвинтаря – я впевнена, вони особливо зворушливі.  Джей, Алекс і Мітчел поширять посилання на різні фотографії, коли впорядкують і завантажать їх.  І я знаю, що Алекс і Мітчел також хотіли б поділитися з вами своїми враженнями і емоціями про цей дуже, дуже насичений та зворушливий день, адже Мітчел приїхав до Рогатина вперше, і побачив дім, де виріс його батько Куба Ґлотцер.

This article is also available in English.

The TV interview in progress

Беруть інтерв’ю для телебачення. Фото © 2011 Джей Осборн.

Ще декілька подробиць…

Українське телебачення взяло інтерв’ю у мене і Алекса Феллера, а Алекс Денисенко перекладав.  Телеканал особливо розпитував про нещодавній проект нашої групи, коли ми виявляли єврейські могильні плити (і їх фрагменти) по всьому місті і організовували їх перевезення на колишній «новий» єврейський цвинтар з північного краю Рогатина. [Відео інтерв’ю українському телебаченню надішлю окремим звітом через декілька днів.]

До речі, під час нашого походу містом з паном Воробцем було знайдено ще три плити, на які вказали перехожі.  Чотири маленьких ми самі перевезли на цвинтар у мікроавтобусі Віталія.  Ігор з бібліотеки (який домовився про інтерв’ю для телебачення і надав нам для цього приміщення бібліотеки) був з нами зранку і під час нашої наступної зустрічі з паном Воробцем.  На цій зустрічі ми створили фонд для покриття витрат, які виникатимуть у ході цього проекту, та познайомили Алекса Д. з паном Воробцем – Алекс погодився діяти як представник нашої групи і контактна особа для пана Воробця, Ігора, і мера Рогатина, щодо різних поточних питань, які можуть виникати після того, як ми поїдемо з України.  Дякуємо, Алексе.

Headstone cleaning by Alex and locals, and our transport

Алекс і місцеві мешканці відчищають плити, і наш транспорт. Фото © 2011 Джей Осборн.

At Daria's house

В гостях у Дарії. Фото © 2011 Джей Осборн.

Під час нашої прогулянки з паном Воробцем ми отримали запрошення в гості від старшої пані на ім’я Дарія, з якою ми з Джеєм і Алексом познайомилися під час приїзду минулого тижня – адже ця родина підтримувала зв’язок з Сабіною Фукс після війни.  Дарія (зі своїм чоловіком) були дуже гостинними і люб’язними, і поділилися з нами дуже багатьма фотографіями і листами.  Вона також пішла з нами подивитися на новознайдені плити.  Виявилося, що вона дуже важливе джерело інформації і уважний шукач фрагментів плит, і надалі бажає допомагати.  Ми всі дуже вдячні за її енергію і готовність допомагати нам у цьому проекті.

A suspect stepping stone turns out to be a Jewish headstone

Підозріла тротуарна плита виявляється єврейським надгробком. Фото © 2011 Джей Осборн.

Ось посилання на фотографії, які ми завантажили з нашої поїздки:
http://www.pbase.com/nuthatch/ua_2011_rohatyn_t
Щоб збільшити і видрукувати фотографії, натисніть на окремі зображення.

Ми з Джеєм імовірно ще раз приїдемо до Рогатина перед нашим від’їздом з України 16 червня.  Французький режисер-документаліст Рено Лаверн або поїде з нами, або ні, залежно від його завантаженості.  Ми повідоми про це, коли плани дещо проясняться.

Завтра Алекс Ф. летить додому; а ми поїдемо ранковим поїздом о 6.30 з Мітчелом і Дорі до Києва, бо так потребуємо трохи відпочити!

Далі буде…

[Примітка: Цей звіт Марла початково надсилала до Rohatyn District Research Group.]

Переклад – Світлана Брегман.