Плани щодо меморіалізації людських останків на новому кладовищі

Як і було обіцяно, подаю звіт про наш візит до Рогатина.

Окремим постом Джей надасть звіт про нові надгробки, виявлені та вилучені після нашого останнього візиту в червні, а також щодо станy меморіального проекту на єврейському цвинтарі.

With Rabbi Kolesnik and Mr. Vorobets near the burial site in the new Jewish cemetery

З раббі Колесником і паном Воробцем біля місця поховання на новому єврейському кладовищі. Фото © 2014 Джей Осборн.

Джея та мене, як завжди, супроводжував член групи Алекс Денисенко (який також домовився щодо нашого транспорту), а також Андрій Бояров зі Львова. В Рогатині ми зустрілися з раббі Моше-Лейб Колесником із сусіднього Івано-Франківська. Разом ми забрали пана Воробця, який провів із нами цілий день.

This article is also available in English.

З допомогою пана Воробця ми обрали місцевого підприємця, щоб створити за нашим дизайном кам’яний пам’ятник, який буде розміщено на одній з ділянок нового єврейського кладовища, де в грудні 2013 року були перепоховані останки12-ти людей. Будь ласка, перегляньте мої попередні повідомлення, якщо ви не знайомі з цим несподіваним та тривожним відкриттям весни 2012 року, чи прочитайте статтю, яку я написала про це для «Єврейської спадщини Європи»:
http://www.jewish-heritage-europe.eu/focus/projects/rohatyn-ukraine-jewish-headstones-human-remains-where-to-go-from-here

Кам’яний пам’ятник буде виготовлено з бетону та матиме висоту близько метра. На ньому з лицьової сторони буде дві дощечки з наступним написом українською та англійською мовами:

Виявлені в порожнині під церквою Різдва Богородиці в Рогатині останки 12 осіб, які вважаються євреями померлими в місті під час Другої світової війни, були з пошаною поховані тут в грудні 2013 року представниками Рогатинської церкви та синагоги Івано-Франківська.

Дякую Алексу Дену за переклад на українську мову, яким він наблизив цей емоційний та важливий проект на один крок ближче до завершення. Джей та я залишили наперед гроші пану Воробцю, який використовуватиме їх для створення та встановлення кам’яного пам’ятника. Ми сподіваємося, що він буде завершений і встановлений до моменту нашого наступного візиту, ймовірно, наприкінці літа, до моменту святкування «дня народження» Рогатина, запланованого міською радою.

[Примітка: цей звіт спершу був надісланий Марлою до «Rohatyn District Research Group».]

Переклад Вікторія Сергієнко.