Корисна зустріч із Товариством «Магурич»

at the POLIN Museum

Ми зустрілися в Музеї історії польських євреїв (POLIN). Фото © 2016 Марла Раучер Осборн.

Минулого вечора Марла і я зустрілися з двома керівниками Товариства «Магурич» (Stowarzyszenie Magurycz), польською неурядовою організацією, яка організовує і проводить щорічні воркшопи з відновлення цвинтарів та ремонту надгробків у Польщі та по всій Центральній Європі. Брати Шимон Моджеєвскі і Філіп Моджеєвскі займаються цією роботою протягом 30 років (так, вони почали, коли були підлітками). Ми зустрілися з ними, щоб отримати поради про збереження єврейських надгробків та відновлення кладовища в Рогатині. Це був дуже плідний обмін; їхні запитання були як просвітлення для нас, так само як і їх коментарі, а також вони погодилися надати поради щодо наших технічних питань по проекту, як тільки він просуватиметься вперед.

This article is also available in English.

learning about Magurycz projects

Моджеєвскі описують деякі з багатьох проектів, які вони здійснили протягом останніх років.
Фото © 2016 Марла Раучер Осборн.

Протягом багатьох років «Магурич» зосередив свої зусилля на порятунку кладовищ, де першопочаткові громади, які їх заснували, зникли, як правило, через вбивства воєнного часу або повоєнної вимушеної міграції. З 1986 року вони провели понад 60 воркшопів із відновлення, інвентаризації, а також документування кладовищенських меморіальних знаків всіх типів і матеріалів на територіях, які від початку населялися переважно переміщеними бойками, лемками, євреями, поляками, ромами і німцями. Їх робота аполітична і без релігійної прив’язки; вона походить від сприйнятливості та бажання послужити іншим. Позитивний відгук, який вони бачили в місцевих громадах поблизу своїх робочих ділянок, подібний до того, що ми пережили протягом нашої невеликої на сьогоднішній день роботи в Рогатині.

Фейсбук сторінка Товариства «Магурич» добре ілюстрована багатьма зображеннями з їх воркшопів за останні роки, в тому числі з єврейського кладовища села Риботичі на південному сході Польщі, недалеко від кордону з Україною.

Magurycz work in Rybotycze

Відновлення та ремонт надгробків на єврейському кладовищі села Риботичі, зображення до, під час і після відновлення. Фото © 2013 Товариство «Магурич».

 

Explaining the situation in Rohatyn

Пояснюючи ситуацію по проекту єврейської спадщини в Рогатині.
Фото © 2016 Марла Раучер Осборн.

Проекти «Єврейської спадщини Рогатина» мають багато технічних і практичних проблем і питань. Хоча довготерміновим пріоритетом для європейських асоціацій та конференцій з єврейської спадщини є віднайдення або збирання «кращих практик», рекомендацій та інструкцій для відновлення надгробків та кладовищ, однак до сих пір нам доступно дуже мало інформації. Досвід і знання, удосконалені Товариством «Магурич» та його волонтерами, повинні бути дуже корисними для нас у власних проектах. Ми вважаємо, що велику частину цього досвіду краще дізнатися через ручну роботу, тому ми зацікавлені приєднатися до одного або більше воркшопів «Магурича» в цьому році та після.

Шимон любить цитувати «Irish Journal» Гайнріха Бьолля, в якому автор вражений афоризмом, який він читає на сторінках «The Irish Digest»: «Цвинтарі повні людей, без яких світ не може обійтися…». Ми не можемо не погодитися з цим.

Коротке відео нижче вловлює як роботу, так і дух їх зусиль. Ми дуже раді, що познайомилися і розраховуємо підтримувати їх роботу і навчатися від них.

 

 

Переклад Вікторія Сергієнко.